Ο ΣΥΡΙΖΑ αναθεωρεί διόδια, τεκμήρια, τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελείας!

0
537 views

diodiaΕπιμέλεια Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος
Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο βουλευτής και υπεύθυνος Φορολογικής Πολιτικής της ΕΚΚΕ Οικονομικών του του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Γελαλής στον Γιώργου Κ. Ανδρή και στο «Enikonomia» η φορολογία των αυτοκινήτων εξελίχθηκε σε μάστιγα της εποχής και αναλύει τι προτίθεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση αυτοδυναμίας. Παράλληλα επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να φορολογούνται οι πολίτες που δεν έχουν καθόλου εισοδήματα για το αυτοκίνητο ή το σπίτι που έχουν στην κατοχή τους.

Τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας

Τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας πρόκειται να αναθεωρηθούν ενώ ο κ Γελαλής τονίζει πως δεν είναι δυνατό τα αυτοκίνητα με κινητήρες από 1.800 κ.εκ. και άνω να επιβαρύνονται τόσο πολύ σε σχέση με τα υπόλοιπα κάνοντας απαγορευτική τη χρήση τους και οι ιδιοκτήτες τους να καταφεύγουν στην κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας ή στην «μετανάστευση» της φορολογίας τους σε άλλα γειτονικά κράτη μέλη όπως η Βουλγαρία, κ.ά .
Άλλωστε η μέχρι σήμερα φορομπηχτική της απερχόμενης κυβέρνησης οδήγησε σε ακινησία πάνω από 760.000 οχήματα δημιουργώντας έλλειμμα στα κρατικά ταμεία το οποίο υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ μόνο από τα τέλη κυκλοφορίας τα τελευταία 5 χρόνια και ανυπολόγιστη απώλεια εσόδων από κατανάλωση καυσίμων, φπα servis κ.λ.π..
Συνεπώς τα τέλη κυκλοφορίας, κατά τον κ Γελαλής πρέπει να αλλάξουν ριζικά ώστε ο άνεργος, ο χαμηλοσυνταξιούχος αλλά και ο χαμηλόμισθος να μπορεί να κινήσει το αυτοκίνητό του το οποίο δεν αποτελεί είδος πολυτελείας αλλά είδος ανάγκης.

Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης

Εξαιρετικά σοβαρό θεωρεί το θέμα του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης ο κ. Γελαλής ο οποίος τονίζει στο «Enikonomia» πως ο συγκεκριμένος φόρος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2012 και επιβάλλεται στα αυτοκίνητα με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω και ισχύει κανονικά μέχρι σήμερα. Αποτέλεσμα του συγκεκριμένου μέτρου ήταν να οδηγηθούν σε ακινησία εκατοντάδες χιλιάδες ΙΧ, να απαξιωθεί εντελώς η μεταπωλητική τους αξία και βέβαια να θεωρούνται «πλούσιοι» όσοι είχαν στην κατοχή τους τέτοιου τύπου οχήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Γελαλη ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει περαιτέρω τα έσοδα του κράτους καθώς «πάγωσαν» οι πωλήσεις καινούριων ΙΧ, κατατέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες πινακίδες, ενώ επίσης χιλιάδες οχήματα κυκλοφορούν με πινακίδες άλλων κρατών-μελών. Ολα τα παραπάνω σημαίνουν μεγάλες απώλειες εσόδων!

Τα τεκμήρια διαβίωσης

Ταινία επιστημονικής φαντασίας θυμίζουν, σύμφωνα με τον κ. Γελαλή, τα Τεκμήρια Διαβίωσης που επιβάλλονται στα αυτοκίνητα καθώς δεν είναι δυνατό σε ένα μικρό ΙΧ 1.000 κ.εκ. με ετήσιο κόστος χρήσης 1.770 ευρώ το κράτος να καλεί τον ιδιοκτήτη του να καλύψει το ποσό των 4.000 ευρώ.
Αντίστοιχα για ένα δίλιτρο αυτοκίνητο με πραγματικό ετήσιο κόστος 2.750 ευρώ το Κράτος καλεί τους ιδιοκτήτες τους να καλύψουν τεκμήρια ύψους 8.800 ευρώ.
Τα τεκμήρια διαβίωσης είναι πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου και βέβαια θα πρέπει να απαγκιστρωθούν από τα κυβικά του κινητήρα και να συνδεθούν με την αξία του οχήματος.
Με λίγα λόγια όποιος έχει στην κατοχή του ένα ακριβό αυτοκίνητο ας έχει και υψηλότερο τεκμήριο. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό κάποιος με ένα ΙΧ 1.800 κ.εκ. αξίας πάνω από 50.000 ευρώ να μην καταβάλλει Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης, το τεκμήριό του να είναι εξαιρετικά χαμηλό όπως επίσης και τα Τέλη Κυκλοφορίας του ενώ αντίθετα ένας πολύτεκνος με ένα δίλιτρο να «πληρώνει» τα «ελλείμματα» που δημιουργούν τα ακριβά αλλά με μικρούς κινητήρες αυτοκίνητα.

Τα υπέρογκα διόδια

Ένα επίσης πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει να κάνει με την αυτοκίνηση αλλά και την οδική ασφάλεια αποτελούν τα διόδια.
Ο κ. Γελαλής εκτιμά πως δεν είναι δυνατό το κόστος μετάβασης με αυτοκίνητο από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη μετ’ επιστροφή να κοστίζει 60 ευρώ μόνο για διόδια τη στιγμή που αεροπορικές εταιρείες διαθέτουν εισιτήρια με μόλις 29 ευρώ! Το αποτέλεσμα των υψηλών διοδίων είναι να δημιουργούνται μεγάλες απώλειες εσόδων για το κράτος ενώ από την άλλη μεριά η χρήση των παλαιών επαρχιακών οδικών δικτύων από την συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών επιβαρύνει την οδική ασφάλεια.

Kυνηγι – Kυνηγοσκυλα

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια