Τηλέφωνα καταγγελιών

Ομιλία του Δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου

Ομιλία του Δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου

Με θέμα «Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ο εξ Απορρήτων στα βήματα του Αριστοτέλη και

Harvey για την κυκλοφορία του αίματος (1664)» ο  Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος,  Ιστορικός της Ιατρικής, θα μιλήσει στο Συμπόσιο της Εταιρείας Διάδοσης του Ιπποκρατείου Πνεύματος, το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019, (Παπανικολή 10 Χαλάνδρι και ώρα 12.00).

Παρουσιάζεται η ερευνητική εργασία του ιατρού Αλεξάνδρου Μαυροκορδάτου (1641-1709), η οποία ήταν στα βήματα του Αριστοτέλη και του  William Harvey (1578-1657). Διαπιστώνεται η προσπάθειά του το 1664 με την διδακτορική του διατριβή να λύσει ένα από τα προβλήματα της λειτουργίας της καρδιάς, ποια ήταν η αιτία της συστολής της. Η εργασία του αυτή δείχνει την δυναμική του ερευνητικού πνεύματός του, διότι προσπάθησε με πειράματα που διενήργησε  και λογικούς συλλογισμούς να αποδείξει ότι η αιτία της συστολής της καρδιάς προέρχεται από εξωτερική αιτία και δεν βρίσκεται εσωτερικά στην ίδια την καρδιά, όπως αποδείχθηκε μετά δύο αιώνες.

Η διδακτορική διατριβή του Αλεξάνδρου Μαυροκορδάτου του εξ Απορρήτων μεταφράστηκε στα ελληνικά για πρώτη φορά και εκδόθηκε με την επιμέλεια, εισαγωγή, σχόλια και ευρετήριο το 2010 από τον Δρ. Δημ. Καραμπερόπουλο.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Ο κάθε αναγνώστης του karla.news μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του.

Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam).

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

 

 

Search in Site

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο Σύνδεση