Οι ανοιχτές τιμές στα κριθάρια και τα 13 λεπτά προκαταβολή κακό μαντάτο και για τα στάρια

Ανησυχούν οι αγρότες ότι μεσίτες και έμποροι θα τους παρουν πάλι τσάμπα τη σοδειά στα αλώνια

0
85

Πρόβα για το τι θα ακολουθήσει στα αλώνια των σιτηρών από τους εμπόρους αρχίζει να κάνει το κριθάρι του οποίου η συγκομιδή ξεκινά σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες μας από αγρότες της Λάρισας που επικοινώνησαν μαζί μας οι μεσίτες άρχισαν τη διπαραγμάτευση για λογαριασμό των εμπόρων με ανοιχτές τιμές, ή δίνοντας προκαταβολή 13 λεπτά το κιλό.

Οι αγρότες μας ανέφφεραν πως πολύ φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική σε τρεις -τέσσερις εβδομάδες που θα ξεκινήσουν τα αλώνια και στα στάρια. Ενώ λοιπόν η εμπορική τιμή (FOB)  είναι στα 300 ευρώ ο τόνος σε λιμάνι της Ιταλίας,γεγονός που αιτιολογεί τιμές από 25 λεπτά το κιλό και άνω, εντούτοις καλλιεργείται ένα κλίμα πάλι για ανοιχτές τιμές με προκαταβολές από 20 ως 22 λεπτά το κιλό.

Φυσικά αρκετοί αγρότες είναι δανεισμένοι στους μεσίτες, ενώ ισχυρές ομάδες παραγωγών ή συνεταιρισμοί δεν υφίστανται, οπότε λόγω και της δραματικης έλλειψης ρευστότητας που υπάρχει και στον κάμπο, όπως και στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες εργαζομένων, εξαιτίας της πανδημίας, είναι λογικό να υφιστανται εκμετάλλευση και να φοβούνται ότι θα τους πάρουν τσάμπα τα στάρια…

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.