Να ενταχθεί η Μαγνησία στη Β κλιματική ζώνη για το πετρέλαιο

0
511 views

meikopoulosΕρώτηση στον Υπ. Οικονομικών με θέμα «Να ενταχθεί η Μαγνησία στην ευνοϊκότερη Β΄ κλιματική ζώνη του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, στην οποία εντάσσονται και όλοι οι άλλοι Νομοί της Θεσσαλίας» κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Όπως αναφέρει, «σύμφωνα με την Δ33 5037619 ΕΞ/18.10.2013 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, περί χορήγησης

επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και στο άρθρο 3 αυτής, η Ελληνική Επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, για καθεμία από τις οποίες ισχύει χορήγηση επιδόματος για τα πρώτα 120 τετραγωνικά, με διαφορετική ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ανά κατοικία.

Χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα κλιματολογικά της χαρακτηριστικά, η Μαγνησία υπάγεται σήμερα στη Γ΄ κλιματική ζώνη, μαζί με την Αττική (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα, όπου η ανώτατη επιδοτούμενη κατανάλωση έχει οριστεί στα 960 λίτρα ανά κατοικία, σε αντίθεση με τους άλλους Νομούς της Θεσσαλίας, (Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα), που μαζί με τα Ιωάννινα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο, ανήκουν στην Β΄ ζώνη, με ανώτατη επιδοτούμενη κατανάλωση στα 1800 λίτρα ανά κατοικία, δηλαδή σχεδόν διπλάσια.

Όμως, η κατάταξη της Μαγνησίας στη Γ΄ Ζώνη δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά κλιματολογικά δεδομένα της περιοχής, αφού η Μαγνησία έχει κατοικημένους ορεινούς όγκους, και καθʼ όλη τη διάρκεια του χειμώνα συχνά καταγράφονται θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν που μπορούν να συγκριθούν με τις χαμηλές θερμοκρασίες των περιοχών που εντάσσονται στην Β΄ Ζώνη, ενώ μάλιστα ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου έχει χαρακτηριστεί με τον Ν. 3852/10 του Καλλικράτη ως ορεινός, και είναι ένας εκ των τριών ορεινών Δήμων της Θεσσαλίας (Δήμος Αργιθέας και Δήμος Λίμνης Πλαστήρα στο Νομό Καρδίτσας).

Επειδή με βάση τα παραπάνω κρίνεται αναγκαία η επανεξέταση των κριτηρίων ένταξης στις κλιματικές ζώνες, για την Μαγνησία.

Επειδή αυτή η επανεξέταση των κριτηρίων καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική, δεδομένου ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η Μαγνησία δοκιμάζεται σκληρότερα από την οικονομική κρίση σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά και σε πανελλαδικό, με αποτέλεσμα το υψηλό κόστος ενέργειας να είναι ιδιαίτερα δυσβάστακτο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Προτίθεται να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος της Μαγνησίας επανεξετάζοντας τα κριτήρια ένταξης στις κλιματικές ζώνες και την ένταξη της Μαγνησίας στη Β΄ κλιματική ζώνη για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης;»
magnesianews.gr

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια