Μ. Χρυσοβελώνη: Μεγάλα τα σημερινά αδιέξοδα του «Καλλικράτη»

0
340 views

xrisoveloniΘα μου επιτρέψουν οι συνάδελφοι που μετέχουν στην Επιτροπή να ξεκινήσω με μια υπόμνηση, η οποία αφορά την Επιτροπή μας, κύριε Πρόεδρε, για ένα θέμα, το οποίο είχαμε θέσει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και εγώ προσωπικά, πριν από ακριβώς 1 χρόνο. Αφορά, δηλαδή, την κλήση του Υπουργού κ. Μητσοτάκη να προσέλθει στην Επιτροπή, να μας εξηγήσει τι γίνεται με τις περίφημες αξιολογήσεις των δομών των ΟΤΑ. 

Πέρασαν πολλοί μήνες με την υποεπιτροπή μας ανενεργή, ακούστηκαν κάποιες περίεργες δικαιολογίες, αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει προσέλθει μέχρι τώρα στη Βουλή.

Θα ήθελα να θέσω τρία θέματα, σχετικά με την σημερινή μας συζήτηση, σχετικά με τον χάρτη για την τοπική αυτοδιοίκηση. Τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες του «Καλλικράτη», είναι λίγο ως πολύ γνωστά σε όλους μας. Ο νόμος 3852/2010 προσπάθησε να θέσει τους ΟΤΑ μέσα σε ένα εντελώς ανελαστικό πλαίσιο, ιδιαίτερα μέσω αναγκαστικών συνενώσεων και λέω, κύριε Πρόεδρε, «συνενώσεων» και όχι «συγχωνεύσεων» γιατί όπως έδειξε η πράξη, σε πολλές περιπτώσεις, επρόκειτο απλώς για διοικητικές συρραφές, οι οποίες δεν εξυπηρέτησαν κανέναν απολύτως σκοπό. Έτσι, λοιπόν, είχαμε τη δημιουργία τεράστιων μη λειτουργικών δήμων και φέρνω ένα παράδειγμα, τη Λέσβο, που μόνο κατ’ όνομα ενοποιήθηκαν οι προϋπάρχοντες ΟΤΑ σε ένα νέο «καλλικρατικό» μόρφωμα.

Όπως έχει δείξει και η σχετική μελέτη, του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρέπει να υπάρξει σε τέτοιες περιπτώσεις ένας νέος χωροταξικός σχεδιασμός με τη δημιουργία περισσότερων δήμων. Αναφέρω χαρακτηριστικά, κύριε Υπουργέ, την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία 5 δήμων στη Λέσβο.

Με την ευκαιρία θα θέσω και κάποια θέματα, τα οποία απασχολούν σοβαρά τους περισσότερους «καλλικρατικούς» δήμους της χώρας και σαφώς άπτονται του τρόπου λειτουργίας των ΟΤΑ και της αποτελεσματικότητάς τους.

Μιλώ για τις εξ αποστάσεως αξιολογήσεις όλων των δήμων της χώρας, τις οποίες φέρεται να έκανε ο τέως Αναπληρωτής Υπουργός κ. Γρηγοράκος με σκοπό να ανακαλύψει πού υπάρχουν πλεονάσματα και πού υπάρχουν ελλείμματα υπαλλήλων.
Θα ήταν, λοιπόν, καλό να μάθουμε κάποια στιγμή όλα τα αποτελέσματα για όλους τους Δήμους για να μπορέσουμε και εμείς να αξιολογήσουμε πώς έγινε αυτή η αξιολόγηση των δήμων από το ΥΠΕΣ.

Το 3ο θέμα που θα θέλαμε να δει η υποεπιτροπή μας προσεκτικά είναι αυτό του συστήματος διοίκησης των ΟΤΑ.
Μιλώ για το πώς λαμβάνονται αποφάσεις και ειδικά από ποια συλλογικά όργανα σε επίπεδο μιας περιφέρειας ή ενός χωρικά εκτεταμένου Δήμου. Το πρόβλημα αυτό ανέκυψε μετά την μαζική συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων το 2010. Έτσι προέκυψαν σε αρκετές περιπτώσεις μεγάλες γεωγραφικές ενότητες όπου χάθηκε πλέον το στοιχείο της τοπικότητας.

Το θέμα αυτό είναι μείζονος σημασίας γιατί συνδέεται ουσιαστικά με το 1ο μας ζητούμενο, τον χωροταξικό ανασχεδιασμό. Αν σε κάποιες περιπτώσεις, με βάση πάντα συγκεκριμένα κριτήρια και όχι αυθαίρετες παρεμβάσεις, κριθεί πως ορισμένοι Καλλικρατικοί δήμοι θα πρέπει να σπάσουν ενώ κάποιοι άλλοι όχι, εμείς οφείλουμε να δούμε πως θα πραγματωθεί και σε εκείνες τις περιοχές η τοπική αυτοδιοίκηση. Με άλλα λόγια, για αυτούς τους Δήμους οφείλουμε να εξετάσουμε έναν τρόπο συλλογικής διοίκησης που θα εφαρμόζει στην πράξη:

1. την αρχή της εγγύτητας
2. το κριτήριο της αρμοδιότητας, αυτό των «τοπικών υποθέσεων», στη λήψη αποφάσεων
3. και βέβαια την οικονομική αυτοδιαχείριση στην υλοποίηση τους.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια