Μουσείο λιμναίου πολιτισμού Κάρλας – ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.

0
89

Φορέας ίδρυσης και λειτουργίας του Μουσείου

Η ίδρυση ενός ΜΟΥΣΕΙΟΥ -καθαρά θεματικού- με θέμα τη λίμνη Κάρλα υπήρξε πρωταρχικός στόχος του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. Tο «Κέντρο Μελέτης και Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Λίμνη Βοιβηίδα-Κάρλα» (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ). συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2003 ως ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων.

Έχει έδρα τα Κανάλια του Δήμου Ρήγα Φεραίου, όπου βρίσκεται και το ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ-ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. Όπως φαίνεται και από την ονομασία του το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. δραστηριοποιείται σε δύο βασικούς τομείς: τον κάρλιο λιμναίο πολιτισμό από τη μια και το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές, της περιοχής της λίμνης Κάρλας από την άλλη. Άλλωστε περιβάλλον και πολιτισμός είναι δυο παράγοντες που δεν μπορεί παρά να αλληλοσυμπληρώνονται και να αλληλοεξαρτώνται.

Η δημιουργία του…

Μέλημά του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. είναι να αναδειχθεί ο πολιτισμός της λίμνης Κάρλας , όχι μόνο αυτός που άκμασε στα νερά της πριν την αποξήρανση του Βάλτου, αλλά και ό, τι αφορά την Κάρλα ως πεδιάδα και τους κατοίκους των παρακάρλιων χωριών ως τις μέρες μας . Προς την υλοποίηση του στόχου αυτού αναλώθηκαν πολύς χρόνος και πολλές ενέργειες των μελών του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. Χρόνος , δράσεις και πρωτοβουλίες που στόχευαν τόσο στη συγκέντρωση του υλικού που εκτίθεται στο Μουσείο, όσο και στη δημιουργία και τη λειτουργία αυτού του χώρου.
Επιλέχθηκε το κτίριο του παλιού κινηματογράφου των Καναλίων επειδή εξυπηρετούσε ως προς τη θέση και το εμβαδόν του Το Μάϊο του 2005 ενοικιάσθηκε από το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. αυτός ο χώρος για να εκτεθούν οι συλλογές του. Ήταν όμως σε ερειπώδη κατάσταση και είχε υποστεί φθορές από τον χρόνο και την εγκατάλειψη. Από το 1968 έως το 1978 λειτουργούσε ως χειμερινό και θερινό σινεμά, από το 1982 έως και το 1993 ως «σπαστήρας» αμυγδάλων, ενώ από το 1994 και μετά ήταν εγκαταλειμμένο. Το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ με δικά του έξοδα αποκατέστησε το κτίριο και απ’ το Δεκέμβριο του 2005 λειτούργησε αυτό το χώρο ως «Χώρο Προβολής του Λιμναίου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού της Βοιβηίδος».

Ως το 2007 ο συγκεκριμένος χώρος έγινε σημείο αναφοράς για το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ, φιλοξένησε τις εκδηλώσεις του και δέχτηκε επισκέψεις σχολείων και ιδιωτών .Το 2007 ως «ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ» το κτίριο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Ε.Π. Κ.Π Leader+ ενώ το Μάιο του 2007 άρχισαν οι εργασίες .Έγιναν αρκετές παρεμβάσεις στο οικοδόμημα και εμπλουτίστηκε με τεχνολογικό εξοπλισμό. Όλες οι εργασίες ολοκληρώθηκαν εντός του ίδιου έτους. Έτσι, πριν προλάβει να το καταστρέψει ο χρόνος, ξαναζωντάνεψε μετά από χρόνια ερήμωσης και εγκατάλειψης.

Το περιεχόμενό του
Ο ιδιόμορφος , σχεδόν πρωτόγονος, τρόπος ζωής των παρακάρλιων κατοίκων στην υγρή αγκαλιά της Βοιβηϊδας ,αλλά και ο θάνατος του Βάλτου, η αποξήρανση της λίμνης, η ζωή στα παρακάρλια χωριά, ο αγώνας των αγροτών για απόκτηση γης ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη μέσα από τις φωτογραφικές συλλογές:

• Του βολιώτη φωτογράφου ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΕΤΣΙΟΥ
• Του λαρισαίου φωτογράφου ΤΑΚΗ ΤΛΟΥΠΑ
• Της ουμανίστριας φωτογράφου ΒΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
• Φωτογραφίες για τον βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου Καναλίων
ΕΡΓΑΛΕΙΑ αυθεντικά και φωτογραφίες προσφορά των κατοίκων της περιοχής συμπληρώνουν την εικόνα που αποκομίζει ο επισκέπτης.
Πλούσιο αρχειακό υλικό προσφέρει γνώση στον επισκέπτη:
• Χάρτες
• Άδειες αλιείας
• Απάνθισμα από τον ντόπιο τύπο του β΄μισού του 20ου αι.

• Δύο μακέτες ( μια της λίμνης πριν την αποξήρανσή της και μια όπως μέλλεται να διαμορφωθεί)
Στο χώρο του Μουσείου λειτουργεί παιδικό εργαστήρι, υπάρχει τμήμα ιστορίας και μυθολογίας και τμήμα φυσικής ιστορίας( για την ορνιθοπανίδα και την ιχθυοπανίδα της Κάρλας)..
Ένα τμήμα της κεντρικής αίθουσας του ισογείου ,διακριτό απ’ τον υπόλοιπο χώρο και ολόπλευρα προσιτό σε σχήμα της άλλοτε λίμνης Κάρλας φιλοξενεί το κάρλιο καράβι με τα εργαλεία του ,με ομοιώματα ψαράδων καθώς και ομοίωμα καλύβας. Οι πρωτότυποι τρόποι αλιείας εκτίθενται μέσα σε νερό πολύ παραστατικά.
Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ αποτελεί και την κύρια δράση και σημείο αναφοράς για το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. Έχει ενταχθεί στους καταλόγους μουσείων του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Μάλιστα δε η ονομασία ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ –ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. καθώς και το σήμα του Μουσείου έχουν κατοχυρωθεί στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Το Μουσείο συνεργάζεται με άλλα μουσεία, όπως το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ απ’ όπου και η συλλογή των έργων της Βούλας Παπαϊωάννου, ενώ μετέχει στο δίκτυο των μουσείων της Μαγνησίας.

Ο στόχος του

Η φιλοσοφία δημιουργίας αυτού του μουσείου είναι το μουσείο να αποτελέσει ένα πολυχώρο πολιτισμού όπου ο επισκέπτης , μικρός ή μεγάλος ,εκτός απ΄ το να μπορεί να ταξιδέψει στο χρόνο γνωρίζοντας την ιστορία της Κάρλας να μπορεί και να συμμετέχει σε ημερίδες ,διαλέξεις, μουσικές ή θεατρικές παραστάσεις. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού προβλέπεται καταστατικά η δημιουργία των ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ – ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. οι οποίοι εθελοντικά – όπως εξάλλου και όλα τα μέλη του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.- προσφέρουν τις υπηρεσίες τους .Η οικογένεια αυτή των ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. συνεχώς αυξάνεται αριθμώντας ως σήμερα περίπου 350 μέλη.

Έως σήμερα το Μουσείο έχει υποδεχτεί πάνω από 14.000 επισκέπτες, μαθητές και μη, όχι μόνο από την περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά όλης της Ελλάδας και του εξωτερικού. Για παράδειγμα συγκινητικές ήταν οι επισκέψεις μαθητών ελληνικού σχολείου του Καΐρου , μελών της παραολυμπιακής ομάδας από τον Άγιο Μαυρίκιο, πανεπιστημιακών από χώρες της Ευρώπης κ.α.

Δράσεις στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας

Στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας ,το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. κάθε χρόνο σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους της περιοχής διοργανώνει ανοικτές στον κόσμο εκδηλώσεις που στοχεύουν στην προβολή της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς με απώτερο σκοπό τη διατήρηση , την ανανέωσή της και τη δημιουργία πολιτιστικής ταυτότητας της παρακάρλιας περιοχής.

• Έτσι από το 2006 και για κάθε χρόνο καθιέρωσε στις 20 Μαΐου γιορτή αφιερωμένη στον ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΝΑΛΙΩΝ , το βυζαντινό ναό του 12ου αι. που η μοναδικότητά του επιβάλλει τη γρήγορη αναστύλωσή του. Η τέλεση Θείας Λειτουργίας στον υπαίθριο χώρο του ναού και η ημερίδα που ακολουθεί στοχεύουν στο να διατηρηθεί ακμαία η ιερότητα του χώρου από τη μια και στο να ευαισθητοποιηθούν όλοι για την αναστύλωση του ναού από την άλλη.

• Με απώτερο στόχο την πολιτιστική ενοποίηση όλου του παρακάρλιου χώρου που εκτείνεται και στους δυο όμορους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. το Σεπτέμβριο του 2006 σε συνεργασία με το Μορφωτικό σύλλογο Καλαμακίου διοργάνωσε ημερίδα με θέμα :ΚΑΡΛΑ- ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ. Το καράβι, η καλύβα και τα εργαλεία που εκτίθενται στο Μουσείο μεταφέρθηκαν και εκτέθηκαν στην πλατεία του Καλαμακίου. Η μεταφορά αυτή ήταν και ένα είδος πειράματος για το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. για τυχόν μελλοντικά πολιτιστικά ταξίδια του λιμναίου πολιτισμού της Κάρλας .

• Την άνοιξη του 2007 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. διοργάνωσε την εκδήλωση «ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΘΙΣΜΕΝΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ» για να γίνει ολοφάνερο πως η γιορτή αυτή ήταν ένα αξιόλογο παράδειγμα αγροτουρισμού σε μια εποχή που και ο όρος αγροτουρισμός ήταν άγνωστος. Απώτερος δε στόχος μας ήταν η κατανόηση των ποικίλων ωφελειών μιας τέτοιας γιορτής και η κινητοποίηση του ντόπιου πληθυσμού σε ενέργειες που θα τονώσουν την παρακάρλια περιοχή.

• Στις 31-5-2009 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας ημερίδα με θέμα : «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ» ,όπου μέσα από τις εισηγήσεις των ομιλητών έγινε φανερό πως η λίμνη Κάρλα ήταν πηγή ζωής από τα προϊστορικά χρόνια ως την αποξήρανσή της το 1962.
Πέρα από τις ανοιχτές εκδηλώσεις ,το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. πρόβαλλε την ιστορία της Κάρλας με ανακοίνωση τοίχου στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού της Θεσσαλίας
Πέραν τούτων έγιναν το έτος 2010 :

• Στις 23-5-2010 σε ημερίδα που έγινε με θέμα: «ΗΤΑΥΡΟΣ: ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» προβλήθηκε ο ΉΤΑΥΡΟΣ, η Νηρηίδα της Κάρλας ως πτηνό, ως γεωλογικό φαινόμενο και ως ον της μυθολογίας και των Θρύλων.

• Ακολούθησε το θεατρικό έργο του Α. Κάβουρα « ΗΤΑΥΡΟΣ στο υγρό μάτι της θεσσαλικής γης» σε σκηνοθεσία Θ. Ζέρβα. Τα εκθέματα του Μουσείου μεταβλήθηκαν σε σκηνικά, ενώ η παράσταση παίχτηκε ξανά στις 13-6-2010 στην Παλιά Ηλεκτρική του Βόλου με σκηνικά τα εκθέματα του μουσείου και πάλι. Επίσης στις 8/8/2010 του θεατρικό παρουσιάστηκε στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Άνω Γαντζέας, και στις 13/8/2010 στο θέατρο «Αλώνι», του Αγίου Γεωργίου Νηλείας.

• Φιλοξενία (20-8-2010)του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ από την κατεχόμενη ΜΟΡΦΟΥ της ΚΥΠΡΟΥ και παρουσίαση στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ «ΣΤΟ ΤΡΕΧΑΝΤΙΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, με μονόπρακτα τραγούδια και χορούς από την κατεχόμενη Κύπρο, όπου μετείχαν 45 άτομα επί σκηνής.

• Επίσης στις 12/6/2010, προβλήθηκε το Μουσείο και οι δραστηριότητες του από την εκπομπή ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑ της ΕΤ1, σε ντοκυμαντέρ 30΄ (δημοσιογράφος Χαρά Φράγκου).
Ακόμα:

• Στις 3-4-2011 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. συμμετείχε ως συνδιοργανωτής στον 13ο ημιμαραθώνιο Κάρλας (Ριζόμυλο- Κερασιά, δίπλα από το δημιουργούμενο ταμιευτήρα) διανέμοντας μπλουζάκια στους συμμετέχοντες αθλητές με το λογότυπο του Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας και τη νεράιδα της Κάρλας, τον Ήταυρο.

• Στις 10-4-2011 σε συνεργασία με την περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, το Δήμο Ρήγα Φεραίου και το Δήμο Βόλου το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. πραγματοποίησε τον πρώτο οικολογικό γύρο Κάρλας με ποδηλατοπορεία γύρω από τη δημιουργούμενη λίμνη , προβάλλοντας έτσι την αναγκαιότητα προστασίας της λίμνης. Στους συμμετέχοντες ποδηλάτες μοιράστηκαν μπλουζάκια από το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. με σήμα τη νεράιδα της λίμνης , τον Ήταυρο. Η διοργάνωση αυτή θα αποτελέσει θεσμό για την περιοχή.

• Στις 19-6-2011 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. σε συνεργασία με την Εταιρεία Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας «Ο ΧΕΙΡΩΝ» διοργάνωσε στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ ημερίδα με θέμα : « ΣΠΗΛΑΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ» . Μετά τις εισηγήσεις πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους και στα φυσικά μνημεία γύρω από τη λίμνη Κάρλα.

• Στις 26-6-2011 σε συνεργασία με το ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΝΑΛΙΩΝ το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. τίμησε τον Αθανάσιο Γκαβαρδίνα για την κοινωνική του προσφορά στην περιοχή της Κάρλας σε ειδική εκδήλωση στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ , στην οποία και τον ανακήρυξε Επίτιμο Μέλος του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.

• Στις 17/2/2012 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας υποδέχτηκε στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας μαθητές από τους τέσσερις νομούς της Μαγνησίας στο πλαίσιο του έργου «2BPARKS- Δημιουργική Αειφόρος Διαχείριση,Εξειδικευμένο Τοπικό Μάρκετινγκ και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για Προστατευόμενες Περιοχές».

• Ακόμα , το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. συνεργάστηκε με το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» σε ημερίδα για τον Κρυπτοχριστιανισμό στην Τουρκία.(3-3-2012) στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ.

• Τον Ιούλιο του 2012 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. σε συνεργασία με τον σύλλογο «Πολίτες για Ποιότητα Ζωής» Πλατυκάμπου Λάρισας στα πλαίσια της ΓΙΟΡΤΗΣ ΣΚΟΡΔΟΥ συμμετείχε με εκθεσιακό περίπτερο και παρουσιάσεις.

• Τον Οκτώβριο του 2012 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. ανέλαβε την οργάνωση τριών ημερίδων στο Ριζόμυλο, στα Κανάλια και στο Βελεστίνο με δημόσια κοινωνική διαβούλευση των φορέων , του Πανεπιστημίου, του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, του Δ. Ρ. Φεραίου , των κατοίκων της περιοχής με θέματα το περιβάλλον, την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την ταυτότητα της περιοχής της Κάρλας. Η δράση αυτή έγινε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στα πλαίσια Ευρωπαΐκού Προγράμματος.

• Τον Δεκέμβριο του 2012 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. σε συνεργασία με τη Χορωδία Αγριάς έκανε Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση για στήριξη του Σουρλίγκειου Γηροκομείου Καναλίων.
• Διοργάνωση Έκθεσης Φωτογραφιών για Κάρλα και Άγιο Νικόλαο και ημερίδας με θέμα
« Κάρλα: γίνεται αυτή που ονειρευόμαστε;» στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΕΙΑ 2013-14 .
Στόχος είναι το ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ-ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. να συνεχίσει τις δράσεις του για την προβολή του κάρλιου λιμναίου πολιτισμού, ο οποίος πρωτότυπος και πολυσχιδής καθώς είναι, έχει πολλά στοιχεία που αξίζουν να ερευνηθούν , να διασωθούν από τη λήθη και να προβληθούν. Για το σκοπό αυτό το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. θα συνεχίσει να οργανώνει ημερίδες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επιστήμονες – ερευνητές να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους και τις εργασίες τους. Θα συνεχίσει , επίσης, να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί το κοινό σε θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος σχετικά με τη λίμνη Κάρλα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. στρέφει κυρίως την προσοχή του σ΄ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και πολλά υποσχόμενο κομμάτι του πληθυσμού μας, αυτό των νέων. Έτσι δέχεται στο Μουσείο επισκέψεις πολλών σχολείων με μικρότερους ή μεγαλύτερους μαθητές ,ενώ με την υποστήριξη του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. υλοποιήθηκαν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέσω του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

• Ένα μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για μαθητές Ε΄τάξης Δημοτικού εκπονήθηκε από τις Μουσειοπαιδαγωγούς Κερασία Συλλογίστου και Σταυρούλα Κορώνα. με θέμα: ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ…Η ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ. Και υλοποιήθηκε πειραματικά με Δημοτικά σχολεία της περιοχής.

• Ωστόσο πολύ σημαντική είναι για το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. η συνεργασία του με το ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ το οποίο για το σχολικό έτος 2008-2009 υλοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου «Λίμνες». Επίσης για το σχολικό έτος 2009-2010 το ΚΠΕ Μακρινίτσας σε συνεργασία με το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.υλοποιεί το πρόγραμμα ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ: ΜΙΑ ΛΙΜΝΗ ΞΑΝΑΓΕΝΝΙΕΤΑΙ.

Η συμμετοχή στα άνω εκπαιδευτικά προγράμματα των μικρών μαθητών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού σε όλη τη σχολική περίοδο και για 2-3 μέρες τη βδομάδα το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. ή σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας ή και με δική του φροντίδα υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τη λίμνη.

Με τις συνεχείς μαθητικές επισκέψεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στο Μουσείο , στόχος είναι η καλλιέργεια από τη μια οικολογικής συνείδησης και συμπεριφοράς στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης και από την άλλη ο σεβασμός στην πολιτιστική παράδοση και στην τοπική ιστορία.
Για τη φετινή σχολική χρονιά λειτουργούν:

• Το πρόγραμμα «Ενημερώνομαι- Προφυλάσσομαι – Δραστηριοποιούμαι» με βαλιτσάκι ενημερωτικού υλικού που το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. διαθέτει στα σχολεία και οι μαθητές μετά από σχετική ενημέρωση λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές πληροφοριών και οδηγιών προφύλαξης από τα τσιμπήματα των κουνουπιών και τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Το πρόγραμμα με το γενικό τίτλο : «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ». Χωρίζεται σε θεματικές ενότητες που αφορούν όλες τις περιόδους της ιστορίας της Κάρλας (ζωή στη λίμνη-αποξήρανση-η Κάρλα ως πεδιάδα-επανασύσταση) και απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, όλων των τάξεων Α/θμιας και των τριών πρώτων τάξεων Β/θμιας Εκπαίδευσης . Είναι μια βιωματική προσέγγιση στην ιστορία της λίμνης Κάρλας. Οι μαθητές με κολάζ, δραματοποιήσεις και παζλ θα γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Κάρλας , παίζοντας και ενεργοποιώντας τις αισθήσεις τους και τη φαντασία τους. Στοιχεία υπάρχουν και στην ιστοσελίδα e-yliko του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

Το πρόγραμμα ΚΑΡΛΑΞ Ο ΛΙΜΝΟΒΑΤΡΑΧΟΣ: Οι μαθητές Νηπιαγωγείων και πρώτων τάξεων Δημοτικού παίζουν, υποδύονται ρόλους, δραματοποιούν και μαθαίνουν το λιμναίο πολιτισμό. Ένα πρωτότυπο επιδαπέδιο παιχνίδι με «πιόνια» τα ίδια τα παιδιά, που ως βατράχια ή βατραχοκριτές συμμετέχουν και διασκεδάζουν.

Το πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης . Με κάρτες τύχης , πιόνια και ζάρια οι μαθητές κάνουν το γύρο της λίμνης και διασκεδάζουν γνωρίζοντας παράλληλα το μοναδικό κάρλιο λιμναίο πολιτισμό.

• Επίσης, στο Μουσείο μικρές ομάδες μαθητών , όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, μπορούν να επεξεργαστούν φύλλα εργασίας για τις διάφορες θεματικές υποενότητες των εκθεμάτων.

• Ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή. Στις ομαδικές επισκέψεις – επίσκεψη όλου το σχολείου, χωρίς συμμετοχή σε πρόγραμμα- γίνεται προβολή και ενημέρωση για την ιστορία της Κάρλας από παλιά ως τις μέρες μας και κατόπιν ξενάγηση στα εκθέματα του Μουσείου. Διάρκεια προβολής και ξενάγησης μία ώρα ως μία και μισή.

• Συνεργασία με φοιτητές για την εκπόνηση εργασιών με θέμα τη λίμνη Κάρλα σε ατομικές ή ομαδικές με το Πανεπιστήμιο επισκέψεις..

►Σύλλογοι: Αδελφοποίηση με: 1. Σύλλογο Βλάχων Βόλου 2. Σύλλογος Μικρασιατών « Το Εγγλεζονήσι» και συνδιοργάνωση εκδηλώσεων.

Επισκέψεις από : «ΦΙΛΠΑ» (Φίλοι Παλαιών Αυτοκινήτων), «Ίωνες», Ομάδα Ερυθρού Σταυρού Βόλου, Πολιτιστικό, χορευτικό Σύλλογο «Η Αγία Κυριακή» Βόλου, Εργατική Εστία, «Ο Παν», Σύλλογος Κριθαριάς, «Ομόνοια» Βόλου, «Απόλλων» Καναλίων, Ομάδα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, «Θεσσαλοί Ενεργοί Πολίτες του κόσμου», Όμιλος Ερευνών Πηλίου, Σπηλαιολογική Εταιρεία βόλου «Ο Χείρων», Ορειβατικός Σύλλογος Βόλου, Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση με εκπροσώπους από την Κύπρο.,ΚΔΑΠ Νεάπολης

►Αφιερώματα για το Μουσείο από την τηλεόραση: ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑ, ΕΤ1, 2010- ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ , ΕΤ3, 2011- ΡΩΣΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ, 2011

►Επισκέψεις ξένων εκπαιδευτικών στα πλαίσια των Προγραμμάτων Comenius & Erasmus, καθώς και ομάδων εκπροσώπων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και Δήμων στα πλαίσια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για λίμνες και για την Κάρλα που υλοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας

►ΑΜΕΑ- Ειδικά Σχολεία: Επισκέψεις- ξεναγήσεις σε σχολεία Ειδικής Αγωγής, σε ΕΕΚΚΚ (Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης), στο Ειδικό Σχολείο Ιδρύματος Ανηλίκων Βόλου, ΔΟΥΚ Νεάπολης και όλα τα Ειδικά Σχολεία Βόλου. Η προσβασιμότητα εξασφαλίζεται με ράμπα στην είσοδο και με ειδικό καροτσάκι για ΑΜΕΑ.

ΤΟ ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Είναι μέλος από το 2006 του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο). Συμμετέχει σε όλα τα ετήσια πανελλήνια Συνέδρια του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και εκπρόσωπος του ΚΕΜΕΒΟ ήταν μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΝΔΟΙΚΟ για την περίοδο 2013-14. Έκανε παρεμβάσεις στους υπεύθυνους φορείς, καταγγελίες, μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα και δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ των οικολογικών προβλημάτων της λίμνης, αποσκοπώντας στην προστασία της. Και οι δράσεις δεν σταματούν…

Επικοινωνία

Το Μουσείο δέχεται το κοινό κάθε Κυριακή πρωί ( 11.00΄ ως 14.00΄) , ενώ για τον προγραμματισμό ομαδικής επίσκεψης ( με τηλεφωνικό ραντεβού), καθώς και για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά στα τηλέφωνα: 24210-58659 , 24210 22647, 6977334733, και 6971824700.

Εισιτήριο εισόδου: 3 € ( με ξενάγηση)

Ομαδικές επισκέψεις: 1,5 € ( με ξενάγηση)

Η είσοδος για ΑΜΕΑ είναι ελεύθερη. Υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στην κεντρική αίθουσα για τους επισκέπτες με κινητικά προβλήματα.

kemevo1

kemevo3

kemevo4

kemevo2

kemevo5

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.