Μνήμες Κατοχής στη Μαγνησία – Δήμος Ρήγα Φεραίου, Μαρτυρικά χωριά Ριζόμυλος & Κερασιά

0
358 views

Συμπληρώνονται εφέτος 75 χρόνια από την ολική καταστροφή της Άνω και της Κάτω Κερασιάς, όπως και του Βενέτου, οικισμών του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στον Νομό Μαγνησίας, θλιβερά γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 1944.

Για την ανάμνηση των γεγονότων αυτών, που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, έχουν προγραμματιστεί και θα διοργανωθούν τριήμερες Επετειακές Δράσεις και Εκδηλώσεις, στην Κερασιά, τον Ριζόμυλο, αλλά και στον Βόλο και το Βελεστίνο, την Παρασκευή 10, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 11 Μαΐου 2019.

Την πρωτοβουλία των δράσεων και εκδηλώσεων αυτών έχει αναλάβει το Κέντρο Ιστορίας & Πολιτισμού Κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ.) με την ολόθερμη συμπαράσταση και συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, του Δήμου Ρήγα Φεραίου και του «Μαρτυρικού Χωριού» Ριζόμυλος Μαγνησίας. Στην οργανωτική επιτροπή, επίσης, συμμετέχει και η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης Γερμανίας, ενώ  Γερμανικά ιδρύματα στην Ελλάδα,  θα έχουν ενεργό συμμετοχή.

Οι Δράσεις και Επετειακές εκδηλώσεις, λόγω της μεγάλης σημασίας τους, των διεθνών συμμετοχών και της ευρύτητας του προγράμματος, έχουν λάβει την Αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την οικονομική ενίσχυση από την Βουλή των Ελλήνων.

Θα συμμετάσχουν δε και τα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου,  Ριζόμυλος και Κανάλια, όπως επίσης και οι κοινότητες του Νομού μας, που υπέστησαν ανάλογες καταστροφές από τα Ναζιστικά και Φασιστικά στρατεύματα κατοχής, Νέα Αγχίαλος, Μηλιές, Δράκεια Πηλίου και ο Πλάτανος Αλμυρού, καθώς και χαρακτηρισμένα «Μαρτυρικές Πόλεις και  Χωριά» της χώρας μας.

Στις Δράσεις και Εκδηλώσεις αυτές, που θα έχουν διεθνή χαρακτήρα, εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συμμετέχουν:

Η Γερμανίδα πρώην Βουλευτής του κόμματος Die Linke, ΑΝΕΤΕ ΓΚΡΟΤΕ, και ο Γερμανός ιστορικός ΚΡΙΣΤΟΦ ΓΟΥΣΤΑΒΟΥΣ, ενώ απέστειλαν χαιρετισμό μέσω  video και άλλοι Γερμανοί και Ιταλοί ιστορικοί.

Το πλούσιο πρόγραμμα των Δράσεων και Επετειακών Εκδηλώσεων, έχει διαμορφωθεί όπως παρακάτω αναφέρεται.

Τριήμερες Επετειακές Δράσεις και Εκδηλώσεις, 

 «Μνήμες Κατοχής στη Μαγνησία – Δήμος Ρήγα Φεραίου, Μαρτυρικά χωριά Ριζόμυλος & Κερασιά»

Παρασκευή 10 – Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Κερασιά Δήμου Ρήγα Φεραίου

Βόλος – Δημοτικό Κινηματοθέατρο «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ»

Βελεστίνο – Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ρήγα Φεραίου

Άνω Κερασιά  – Χώρος Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων.

 

Διοργάνωση:

Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων

Δήμος Ρήγα Φεραίου

Κέντρο Ιστορίας & Πολιτισμού Κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ.)

Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης Γερμανίας

Ριζόμυλος Μαγνησίας «ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ»

 

Υπό την Αιγίδα:

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιώτικης πολιτικής

 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα  εδώ

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια