kanalia-paraskevi-panteleimon

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις της μνήμης των Αγίων της εκκλησίας μας Παρασκευής και Παντελεήμονος  του ιαματικού στα  Άνω Κανάλια που διοργάνωσαν το εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καναλίων, με την συνδρομή των εθελοντών και εθελοντριών κατοίκων του χωριού.

  Συγκεκριμένα την Δευτέρα το απόγευμα 25 Ιουλίου στις 7.00μ.μ.  τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής μετά αρτοκλασίας και περιφοράς της ιεράς θαυματουργής εικόνας της αγίας και τέλεση Αρτοκλασίας. Ανήμερα της εορτής το πρωί, τελέστηκε η πανηγυρική Θ. Λειτουργία μετά αρτοκλασίας στο ομώνυμο εξωκλήσι, παρουσία αρχών του τόπου και πλήθος πολλών προσκυνητών. Όλοι μαζί στο τέλος ξεκίνησαν τη λιτάνευση της ιεράς εικόνος από το εξωκλήσι της αγίας Παρασκευής ως το προκείμενο γνωστό κιόσκι των  Καναλιωτών γουρουνοκυνηγών που βρίσκετε πάνω στο δρόμο από Κανάλια προς Κεραμίδι, όπου εκεί υπήρχε από τα χαράματα ικανή ομάδα ανδρών και γυναικών  με επικεφαλής την πρεσβυτέρα Κων/να, ξεκινήσει να μαγειρεύει  σε μεγάλα ειδικά καζάνια για το σκοπό αυτό το παραδοσιακό πλιγούρι. Αυτό αποτελείται από σιτάρι κομμένο μαγειρεμένο με κρέας επί των πλείστων πρόβιο, γίδινο και λίγο μοσχαρίσιο όλα αυτά από προσφορές κτηνοτρόφων της περιοχής των Καναλίων.

Ενωμένα Φροντιστήρια

Φέτος ξεχάσαμε να πούμε, πως είχε έρθει και επιπλέον κόσμος με πούλμαν εκδρομικό από το Βόλο με πιστούς που είχαν μάθει για τη γιορτή και διοργάνωσαν επί τούτου ολοήμερη εκδρομή στην περιοχή.

Όταν ήρθε η πομπή με επικεφαλής τον ιερέα π. Αθανάσιο και τους λοιπούς προσκυνητές, που για Τελέστηκε η ακολουθία του Αγιασμού προς ευλογία των κτηνοτρόφων και των κοπαδιών τους και η ευχή της ευλογίας των εδεσμάτων. Οι μερίδες φαγητού που μοιράστηκαν φέτος ανήλθαν περίπου στις 400.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας στις 7.00 το απόγευμα τελέστηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού στο εξωκλήσι του αγίου Παντελεήμονος εν όψει της εορτής του αγίου. Την επομένη το πρωί στις 27/7, τελέστηκε και η πανηγυρική Θ. Λειτουργία. Παρόν ήταν και ο εορτάζων κυρ Παντελής πατέρας του πρώην Δημάρχου Κάρλας κου Νίκου Αντωνάκη, ο οποίος δέχθηκε και αυτός τις ευχές των συγχωριανών του.

Η φετινή ημέρα της 26η Ιουλίου ήταν επιπλέον ξεχωριστή γιατί αν αυτά τα ωραία και θαυμαστά συνέβαιναν στα Άνω Κανάλια, στα Κάτω Κανάλια παράλληλα λάμβανε χώρα την ίδια ώρα το πρωί και ένα άλλο ξεχωριστό γεγονός για την περιοχή που την κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστή και αυτό ήταν η τελική παράδοση του έργου συντήρησης και αποκατάστασης του Βυζαντινού μνημείου του αγίου Νικολάου  από την αρμόδια υπηρεσία που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας όλο αυτό το έργο.

Έτσι λοιπόν στις 26/7 περί της 10.00 το πρωί ήρθαν οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Πολιτισμού μαζί και οι μηχανικοί κα. Νίκη Σαλεμή και Ιφιγένεια Παπαδοπούλου, ο εργολάβος κατασκευαστής του έργου κος Αναστάσιος Βουρδέρης που το έφερε είς πέρας και κλιμάκιο του υπουργείου έκαναν τον τελευταίο έλεγχο και εκτίμηση για το όλο έργο που  για χρόνια στεκόταν άχαρο και αποτελούσε φρικτό θέαμα για κάθε περαστικό.

Από εδώ και στο εξής θα αποτελεί και αυτό ένα στολίδι όχι μόνο για την περιοχή εδώ, αλλά χάρμα οφθαλμών για κάθε περαστικό και αγαλλίασα ψυχής για κάθε ταπεινό προσκυνητή που θα θέλει να το προσεγγίσει και με κατάνυξη, να ανάψει ένα κεράκι πάντα από καθαρό μελισσοκέρι που του προσφέρουμε να το προσκυνήσει, και να ευχηθεί τέτοια πάντα να γίνονται έργα όντως πολιτισμού και ανάδειξης όχι μόνο φυσικών και περιβαλλοντικών έργων, αλλά έργα που θα φέρνουν σε συνάντηση τον Θεό με τον άνθρωπο και στην συνέχεια με καρδιά καθαρή ο καθένας θα έρχεται  σε συνάντηση και με τον συνάνθρωπο.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορίας των Καναλίων ευχαριστεί όλους όσοι φέτος πρεσφέρθηκαν να βοηθήσουν και ότι  υλικά προσέφεραν στην φετινή διοργάνωση των θρησκευτικών πανηγύρεων «Άνω Κανάλια 2016», ζητάει τη συγνώμη και την κατανόηση για τυχόν ατέλειες και παραλήψεις,                                                     και εύχεται σε όλους, η χάρις Του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, και η αγάπη του Θεού και Πατρός,  και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος ειή μετά πάντων υμών.

Ο Πρόεδρος του Εκ/κου Συμβουλίου

Αιδ. Αθανάσιος Ι. Σκοπιανός

Για περισσότερες φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις πιέστε εδώ

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Προηγούμενο άρθροΡήγας Φεραίος: Στη διάθεση των φιλάθλων τα εισιτήρια διαρκείας
Επόμενο άρθροΣε πλήρη εξέλιξη η ανακατασκευή του δρόμου Βόλου-Βελεστίνου
Avatar
Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για τον εαυτό του... Ας γνωριστούμε με τον Καυστικό λοιπόν. Με λένε Γιάννη και ανήκω στην γενιά των σαραντάρηδων. Έχω δυο μεγάλες αγάπες στην ζωή μου, την πένα μου και τις εξερευνήσεις. Ωστόσο, η επιστήμη του ελέγχου του νου ήταν πάντα το στοίχημα με τον εαυτό μου. Από τότε που με θυμάμαι, ήθελα απλά να κρίνω τα κοινά με τον δικό μου τρόπο - και τα κατάφερα. Διάβασα πολύ, θυσίασα πράγματα, προσπάθησα να γίνω όσο καλύτερος μπορούσα, και η προσπάθεια συνεχίζεται. Πνεύμα ανήσυχο και δραστήριο, δεν σταματώ να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου, να παρακολουθώ ανελλιπώς τα δρώμενα σε όλα τα χωριά του δήμου μας και να τα σχολιάζω με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο. Ευχαριστώ τους ιδιοκτήτες του karlanews για την αποδοχή τους. Ευχαριστώ επίσης προκαταβολικά όλους εσάς που θυσιάζετε τον πολύτιμο χρόνο σας για να διαβάσετε τις απόψεις μου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.