Με αλχημείες χτίζεται πελατειακό κράτος

Μειώνεται το ωράριο σε τεχνίτες στους δήμους για να γίνουν προσλήψεις

Με αλχημείες χτίζεται πελατειακό κράτος

Μειώνουν το ωράριο από 40 ώρες την εβδομάδα σε 32 για μαραγκούς, υδραυλικούς, κηπουρούς, ψυκτικούς και δεκάδες άλλες ειδικότητες εξομοιώνοντάς τους με το προσωπικό καθαριότητας που δίνει μάχη νύχτα – μέρα στους δρόμους.

Αυξάνονται και οι ετήσιες άδειες

Ανοίγει διάπλατα η πόρτα για χιλιάδες προσλήψεις στους δήμους όλης της χώρας με τη νέα Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία υπεγράφη στις αρχές Αυγούστου μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και της ΠΟΕ – ΟΤΑ και κυρώθηκε με νόμο πριν από λίγες ημέρες.

Η νέα σύμβαση προβλέπει τη μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου (σε 32 ώρες από 40 που ίσχυε μέχρι σήμερα) και για τους εργατοτεχνίτες, εξομοιώνοντάς τους με το προσωπικό καθαριότητας. Το νέο αυτό ωράριο δύο ταχυτήτων προκαλεί στους δήμους τεχνητή έλλειψη προσωπικού. Παράλληλα, για τους εργαζομένους στις υπηρεσίες καθαριότητας αλλά και σε κάποιες τεχνικές ειδικότητες προβλέπεται έξτρα άδεια πέντε ημερών με πλήρεις αποδοχές. Οι τρεις από αυτές είχαν δοθεί ήδη με την ΕΣΕΕ του 2009 και αυξήθηκαν κατά δύο με την ΕΣΕΕ του 2017.

Στη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία έρχεται να αντικαταστήσει την αντίστοιχη του 2009, επικαιροποιούνται οι όροι και οι συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων που έχουν σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου των ΟΤΑ α βαθμού και των ΝΠΔΔ αυτών. Αφορά δε όχι μόνο τους «ήρωες της καθημερινότητας» εργαζομένους στην καθαριότητα, για τους οποίους οι ρυθμίσεις της σύμβασης (για την έξτρα άδεια των πέντε ημερών) είναι απόλυτα δικαιολογημένες, αλλά αντίθετα διευρύνεται κατά πολύ – και μάλιστα χωρίς προφανή λόγο – η λίστα των δικαιούχων, εντάσσοντας στο ευεργετικό μέτρο πολλές ειδικότητες τεχνιτών που εργάζονται στους δήμους.

Βάσει της νέας αυτής συλλογικής σύμβασης, η οποία έρχεται οκτώ χρόνια μετά την υπογραφή της τελευταίας, ωφελούμενοι θα είναι οι υπάλληλοι που ανήκουν σε συλλόγους – μέλη της ΠΟΕ, με τους συλλόγους αυτούς να παρέχουν βεβαιώσεις διάρκειας ενός έτους στους εργαζομένους για τον τομέα στον οποίο απασχολούνται, οι οποίες και θα ανανεώνονται υποχρεωτικά κάθε χρόνο.

Ποιοι ωφελούνται. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σύμβαση, οι εργαζόμενοι στους χώρους υγειονομικής ταφής, όσοι απασχολούνται στην ανακύκλωση, στα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, στους σταθμούς μεταφόρτωσης αλλά και στις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων θα έχουν πλέον πέντε ημέρες επιπλέον άδεια από την προβλεπόμενη – ήτοι 25 ημέρες -, μετά τη συμπλήρωση ενός έτους απασχόλησης. Επιπλέον τρεις ημέρες θα προσθέτουν από δω και στο εξής στην κανονική τους ετήσια άδεια όταν συμπληρώσουν πέντε χρόνια εργασίας οι εργαζόμενοι μιας μακράς λίστας ειδικοτήτων που απασχολούνται στους δήμους, κυρίως δε, εργατοτεχνικό προσωπικό, οδηγοί, χειριστές μηχανημάτων ακόμη και υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι.

tanea.gr

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Ο κάθε αναγνώστης του karla.news μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του.

Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam).

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

 

 

Search in Site

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email σας δεν δημοσιεύετε.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.