Μειώσεις στις συντάξεις μέχρι και 18% – Έρχονται δύσκολες ημέρες

Μειώσεις στις συντάξεις μέχρι και 18% – Έρχονται δύσκολες ημέρες

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να κριθεί συνταγματικός ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου φαίνεται πως ανοίγει διάπλατα το δρόμο για σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις και μάλιστα πάνω από το όριο του 18% που έχει θέσει ως πλαφόν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με σημερινό (17/05/2018) δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» η κρίση του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας φέρνει, επί της ουσίας τρία «ψαλίδια» σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των συντάξεων.

Αυτά είναι τα εξής:

  • Κατάργηση προσωπικών διαφορών που βγάζει ο επανυπολογισμός, από τη σύνταξη που πληρώνεται το Δεκέμβριο του 2018
  • Μείωση κύριων συντάξεων έως 18% από το Δεκέμβριο του 2018
  • Μείωση επικουρικών συντάξεων έως 18% από το Δεκέμβριο του 2018
  • Η απόφαση του ΣτΕ και η «παγίδα»

Συνοπτικά, το ΣτΕ κλήθηκε να αποφανθεί επί των προσφυγών που είχαν κάνει ενώσεις συνταξιούχων, που ζητούσαν να κριθεί ως αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους, στο πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου, καταλήγοντας στο ότι είναι πλήρως σύννομες με το Σύνταγμα οι εξής διατάξεις:

  • Ο επανυπολογισμός κύριων και επικουρικών συντάξεων που καταβάλλονταν στους μέχρι 12/05/2016 συνταξιούχους, δηλαδή σε 2,7 εκατ. δικαιούχους σύνταξης πριν από την επιβολή του νόμου Κατρούγκαλου
  • Η τροποποίηση του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέφθηκε στο Ν. 4472/2017 και αναφέρεται σε κατάργηση των προσωπικών διαφορών
  • Οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 18%.

Εδώ, όμως, σύμφωνα, πάντα, με τον «Ελεύθερο Τύπο», κρύβεται μια μεγάλη «παγίδα»: Ο νόμος Κατρούγκαλου υπογραμμίζει ότι οι συντάξεις επανυπολογίζονται και αν είναι μικρότερες, τότε το ποσό καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά. Μόνο που ο Ν.4472/2017 καταργεί την προσωπική διαφορά, με το εδάφιο 2 της παραγράφου 2β στο άρθρο 1 να λέει ρητά πως μετά και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η μείωση της σύνταξης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 18%. Μέχρι εδώ, όλα μοιάζουν φυσιολογικά.

Όμως στην πραγματικότητα, δεν είναι! Γιατί, πολύ απλά, εάν προκληθεί στο εγγύς μέλλον ζήτημα με τα δημοσιονομικά και τα πλεονάσματα συρρικνωθούν, τότε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα βάλει ξανά «χέρι» στις συντάξεις, μέσω της απουσίας μιας λέξης από τη διάταξη των περικοπών. Και τούτο γιατί η συγκεκριμένη διάταξη αναφέρει πως η μείωση είναι 18% «από 01/01/2019» και όχι «από 01/01/2019 και εφεξής».

Αυτό το «εφεξής» θα μπορούσε να αποκλείσει ρητά κάθε άλλη μείωση, αλλά από τη στιγμή που δεν αναφέρεται, αφήνει περιθώρια ακόμη και για νέες περικοπές στις συντάξεις.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Ο κάθε αναγνώστης του karla.news μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του.

Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam).

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

 

 

Search in Site

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email σας δεν δημοσιεύετε.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.