Μήνας Απρίλιος – Ιστορικός Σταθμός για το Δήμο Ρήγα Φεραίου

Μήνας Απρίλιος – Ιστορικός Σταθμός για το Δήμο Ρήγα Φεραίου

Ο μήνας Απρίλιος αποτελεί για το Δήμο Ρήγα Φεραίου, ένα μήνα σταθμό στην ιστορία της περιοχής, ένα μήνα γεμάτο ιστορικές θύμισες από τη γνωστή σε όλους Μάχη του Βελεστίνου του 1897.

Συγκεκριμένα, ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 1897 σημείωσε τη μόνη του λαμπρή σελίδα στο Βελεστίνο, όπου τα ελληνικά στρατεύματα υπό την καθοδήγηση και τις διαταγές του συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Σμολένσκη αναχαίτισαν την προέλαση του τουρκικού στρατού.

Μνημείο του συνταγματάρχη βρίσκεται στο Βελεστίνο στην Πλατεία Σμολένσκη. Ανάμεσα στους νεκρούς της μάχης του Βελεστίνου ήταν και ο Αντώνιος Γρηγοράκης, Δικηγόρος από την Κρήτη, ο οποίος κατετάγη ως εθελοντής και έπεσε στη μάχη ως ήρωας σε ηλικία 31 ετών. Μνημείο του βρίσκεται, επίσης, στο Βελεστίνο, το οποίο ανεγέρθη από τον πατέρα του σε έκταση που αγόρασε ο ίδιος για τον σκοπό αυτό.
Κατά την παράδοση, στη νίκη των Ελλήνων κατά των Τούρκων στον πόλεμο του 1897 συνέβαλε και το νερό της Υπέρειας Κρήνης (σημερινό Κεφαλόβρυσο), το οποίο χρησιμοποίησαν οι Έλληνες πλημμυρίζοντας τον κάμπο από το σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι το βουνό «Ουβριάγαλα» όπου “κόλλησε” το τουρκικό ιππικό.

Τα γεγονότα του ελληνοτουρκικού πολέμου υπήρξαν η αιτία προσωρινής διακοπής της αναπτυξιακής πορείας του Βελεστίνου. Πιο αναλυτικά, το Βελεστίνο κατά τα τέλη του 19ου αιώνα είχε αναδειχθεί σε εκδρομικό κέντρο ιδιαίτερα αγαπητό, χάρη στις φυσικές του καλλονές και κυρίως στην Υπέρεια Κρήνη με τα πλούσια ύδατα και τα παχύσκια δέντρα, καθώς και στο πρώτο ιστορικό μνημείο, το «Σπίτι του Ρήγα Βελεστινλή». Επίσης, η ανάπτυξη της περιοχής αποτελούσε και αποτέλεσμα της λειτουργίας βιοτεχνικών μονάδων, κυρίων υδροκίνητων, όπως ήταν οι υδρόμυλοι, οι ντριστέλες, τα μαντάνια που κινούνταν από τα πολύτιμα ύδατα του νερού της Υπέρειας Κρήνης.

Η ανάπτυξη διεκόπη, διότι παρά το γεγονός ότι οι μοναδικές νίκες του συγκεκριμένου πολέμου σημειώθηκαν στο Βελεστίνο, η πορεία του ήταν καταστροφική, καθώς πολλοί κάτοικοι κατέφυγαν πρόσφυγες στη νότια Ελλάδα και τα νησιά. Ο γυρισμός που ακολούθησε ήταν επώδυνος λόγω των ασθενειών, της πείνας και της έλλειψης στέγης. Συνεπώς, τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν χρόνια προσπάθειας αποκατάστασης του ρυθμού της ζωής των κατοίκων.

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτρης Νασίκας δήλωσε: «Ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Δήμου μας που δεν ξεχνούμε σήμερα και προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε και στους νεότερους, αφορά τη Μάχη του Βελεστίνου που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 και ήταν νικηφόρα, χάρη στον Συνταγματάρχη Κων. Σμολένσκη. Στο Βελεστίνο υπάρχουν τα μνημεία του Σμολένσκη και του Αντωνίου Γρηγοράκη, εθελοντή πολέμου που έπεσε στη μάχη αυτή ως ήρωας, τα οποία μας θυμίζουν εκείνα τα γεγονότα. Σχολεία αλλά και επισκέπτες του Δήμου μας, στα πλαίσια της ιστορικής ξενάγησης στην περιοχή επισκέπτονται τα μνημεία αυτά που αποτελούν ιστορικές θύμισες της περιοχής μας».

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Ο κάθε αναγνώστης του karla.news μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του.

Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam).

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

 

 

Search in Site

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email σας δεν δημοσιεύετε.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.