Μάιος, ο μήνας των λουλουδιών ο μαγιολύτης

0
1.006 views

Παρ’ όλο που γενικά ο Μάιος θεωρείται ως ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης, είναι στην ουσία το μέσο της ανθοφόρας αυτής εποχής αφού το Καλοκαίρι δεν αρχίζει παρά δύο δεκαήμερα μετά το τέλος του, στις 21 Ιουνίου. Ο Μάιος, είναι πράγματι «μήνας χαράς και λατρείας της βλάστησης, με δοξασίες και έθιμα διαχρονικού χαρακτήρα», όπως το παραδοσιακό έθιμο με το πρωτομαγιάτικο στεφάνι το οποίο στολίζει την πόρτα του σπιτιού μέχρι τις 24 Ιουνίου οπότε καίγεται στις φωτιές του Αϊ-Γιάννη.

Οι λαϊκές προλήψεις θεωρούν τον Μάιο «μαγεμένο» γι’ αυτό αποφεύγονται οι γάμοι και οι σοβαρές εργασίες στη διάρκειά του, εξ ου και η παροιμία «Στον καταραμένο τόπο, τον Μάη μήνα βρέχει». «Το μήνα Μάη και τον πρώτο χρόνο του γάμου δε φυτεύουν βασιλικό, γιατί όποια φυτέψει θα τονε πάρει μαζί τζη στον τάφο». «Σαν έμπει Μάης Κυριακή\χαρά στον κόσμο κι όπου ζει\σαν έμπει ο Μάης Σάββατο\δέξου καημό και θάνατο»

«Το Μάη δεν συγκόβγεις φουστάνια, δεν κινάς προύκα, δεν βάνεις στο σπίτι παρασύρα, κολοκύθα, κάτη». Ο μαγιολύτης ή σαρανταβότανο ή μαγοδέντρι ή μαγιοβότανο, ή μαγιόμελο, σαρανταδέντρι αποτελούσε μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα βασικό προστατευτικό ελιξήριο της Πρωτομαγιάς και ήταν διαδεδομένο σε αγροτικές περιοχές την νότιας Κρήτης. Όλοι οι λαοί, πάντως, την Πρωτομαγιά γιόρταζαν την ανθοφορία της Φύσης και την απαρχή των «καλών καιρών». Κι ενώ οι λαϊκές παροιμίες, όπως,«Μάη μου, Μάη δροσερέ κι Απρίλη λουλουδάτε» και «ο Μάης έχει τ’ όνομα κι ο Απρίλης τα λουλούδια», προσπαθούν να μας επαναφέρουν στην τάξη, οι παιδικές αναμνήσεις δεν μας το επιτρέπουν.

Κι έτσι συνεχίζουμε να τραγουδάμε: «Ο Μάιος μας έφτασε/εμπρός βήμα ταχύ/να τον προϋπαντήσουμε/παιδιά στην εξοχή»

Καλό μήνα

Μαργαρίτα

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.