Λαϊκή Συσπείρωση – κατάργηση όλων των διοδίων

0
755 views

«Επανειλημμένα οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, εκλεγμένοι με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, με παρεμβάσεις και ψηφίσματα που κατέθεσαν, πρότειναν στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Περιφέρεια να διεκδικήσει την κατάργηση όλων των διοδίων και την ανάκληση της παραχώρησης των οδικών αξόνων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο εισηγητής των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων σε ιδιώτες, σε μια σύσκεψη μετά τα θανατηφόρα τροχαία (το καλοκαίρι) ζητούσε την κατάργηση των διοδίων μόνο του Μοσχοχωρίου, λέγοντας ότι:

• Τα διόδια στο Μοσχοχώρι φέρνουν πρόβλημα στην ομαλή και ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπων, αλλά και στη μεταφορά των εμπορευμάτων.

• Το αντίτιμο είναι απαγορευτικό και δυσανάλογο με τα χιλιόμετρα.

• Δημιουργείται πρόβλημα στην ενδοθεσσαλική κίνηση.

Οι άλλες παρατάξεις απέρριψαν την πρόταση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” με διάφορα προσχήματα όπως:

• Να υπάρχουν διόδια έξω από την περιφέρεια.

• Να μην υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις.

• Να υπάρχουν “κάποιες απαλλαγές”.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” επανέρχεται και θεωρεί πως:

1. Τα διόδια αποτελούν ένα ακόμη δώρο των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, στους οποίους έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση των διοδίων.

Είναι ψέμα ότι αυτοί πληρώνουν για το φτιάξιμο των δρόμων. Στην ουσία το Δημόσιο χρηματοδοτεί τα έργα και αυτοί συμμετέχουν μόλις κατά 10%, ενώ τους παραχωρείται το δικαίωμα να τα εκμεταλλεύονται για δεκαετίες (30-35 χρόνια), επιβάλλοντας δυσβάσταχτα χαράτσια στα διόδια. Η ΕΕ στηρίζει την αύξηση και των διοδίων και των τιμών.

2. Αποτέλεσμα είναι η ραγδαία αύξηση του κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων και η αύξηση του κόστους μετακίνησης των λαϊκών οικογενειών, ακόμα και προς τους τόπους εργασίας τους.

3. Είναι υποκριτικό να ζητούν μείωση της τιμής των διοδίων, αυτοί που αποδέχονται την παράδοση του οδικού δικτύου στους επιχειρηματικούς ομίλους, άρα και την ύπαρξη των διοδίων, με καλύτερη όπως λέγεται κατανομή, ζητώντας απλά χαμηλότερο τίμημα. Όλοι τους συμφώνησαν και συμφωνούν με τις πολιτικές των κομμάτων τους, ότι η ΠΑΘΕ και οι άλλοι μεγάλοι οδικοί άξονες θα βρίσκονται στα χέρια των μεγαλοεργολάβων που θα τους εκμεταλλεύονται για δεκαετίες, στήνοντας όλο και περισσότερα διόδια με δυσβάσταχτα χαράτσια.

4. Πληρώσαμε και πληρώνουμε πανάκριβα για το οδικό δίκτυο. Πανάκριβα διόδια. βενζίνη, υπέρογκους φόρους που πληρώνουμε για αγορά αυτοκινήτου, για τέλη κυκλοφορίας, για ασφάλιστρα και τόσα άλλα. Είναι δικαίωμά μας και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να έχουμε δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές συγκοινωνίες και δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητοδρόμους

5. Θεωρούμε ότι κάθε άλλο αίτημα, πέρα από την πλήρη κατάργηση όλων των διοδίων, την ελεύθερη κίνηση στο οδικό δίκτυο, συνιστά αποπροσανατολισμό του λαού και κάλπικη αντίθεση στα διόδια, στη ληστεία που γίνεται που οδηγεί ακόμα και στη θυσία ανθρώπινων ζωών.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” παλεύει με την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία για:

• Κατάργηση τώρα όλων των διοδίων.

• Ενιαίο εθνικό, αποκλειστικά δημόσιο κατασκευαστικό φορέα που θα κατασκευάζει σύγχρονα, ποιοτικά και φθηνά έργα υποδομής για τις λαϊκές ανάγκες (δρόμους, κατοικίες, σχολεία, υγειονομικές μονάδες, κλπ.).

• Να πληρώσουν την κρίση οι πλουτοκράτες που την δημιούργησαν. Να φορολογηθεί τώρα με 45% το μεγάλο κεφάλαιο.

• Να σταματήσουν οι διώξεις ενάντια σε όσους πάλεψαν και παλεύουν κατά των αυξήσεων και των νέων τοποθετήσεων διοδίων».

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια