Λατρεύουμε τα μεγαλεπήβολα έργα και τις δηλώσεις

0
154

Δεν είναι τόσο το μέγεθος της κακοτεχνίας και της ζημιάς από τα πεζοδρόμια και τους δρόμους που υπάρχουν από το κέντρο αλλά και στους δρόμους του Βελεστίνου μέχρι τις τουριστικές περιοχές (βλέπε Καμάρι κ.ά.) είναι και η ανάλογη εικόνα που παρατηρούμε σε τόσα άλλα ακόμη.

Έχουμε δει πολύ χειρότερες κακοτεχνίες, λάθη και παραλείψεις σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Μόνο που κινούμαστε στη λογική του “έλα μωρέ τώρα, ποιος νοιάζεται…”.

Καθημερινά ξεφυλλίζουμε και υπερηφανευόμαστε για αναφορές μας σε προσωπικούς λογαριασμούς facebook, σε περιοδικά (π.χ. «ΔΙΑΚΟΠΕΣ») και τα ταξιδιωτικά sites που μιλάνε για την Κάρλα, το Βελεστίνο, το Κεραμίδι, τις ομορφιές τους, τα Μουσεία τους, τις παραλίες στα άλλα χωριά, σε λεπτομέρειες θα κολλήσουμε;

Αλήθεια, το πόσο θέλουμε να καμαρώνουμε για τις ένδοξες ρίζες (βλέπε Ρήγας) και τις καταβολές μας δεν περιγράφεται. Λατρεύουμε τα μεγαλεπήβολα έργα, τις υπέρογκες μελέτες, σε εποχές που μοιάζουν περισσότερο με σπατάλη ενώ τα μικρά που δείχνουν τον πολιτισμό του  πολίτη και της πολιτείας, μένουν στα αζήτητα.

Και όμως, αυτή η νοοτροπία της βιτρίνας πίσω από την οποία κυριαρχεί η αδιαφορία και η απόλυτη έλλειψη σεβασμού στον άνθρωπο, κάτοικο ή επισκέπτη, είναι που θα καταδικάζει μόνιμα την Κάρλα και το Βελεστίνο στη στασιμότητα. Είναι αυτή η νοοτροπία που την κατατάσσει στον τυπικό επισκέπτη ή τουρίστα (στα χωριά του Αιγαίου)  που θα αφήσει το κέρδος που θέλουμε. Αυτό αρκεί για πάντα.

Το μόνο που έχει απομείνει σε μια τέτοια κοινωνία είναι ένα κέλυφος κουλτούρας, κενό περιεχομένου, μια στρεβλή ανάμνηση ενός ενδεχομένως λαμπρού παρελθόντος από το οποίο δεν απέμεινε το παραμικρό: ούτε ως ανάμνηση, ούτε ως διδαχή.

Μόνο που μία τέτοια κοινωνία καθίσταται έρμαιο των έξωθεν κινδύνων και απειλών από όσους βρίσκουν την ευκαιρία να εισβάλλουν και να κατακερματίσουν μια πρόθυμη να εξαφανιστεί κοινωνική συνοχή.

Κρίμα όμως για τις μελλοντικές γενιές αυτού του τόπου που γαλουχούνται σταθερά με τις ίδιες μη αξίες.


Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.