Κλειστή η εμπορική αγορά του Βόλου την Καθαρά Δευτέρα

0
423 views

volos-agoraΚλειστά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα την Καθαρά Δευτέρα. Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου ενημερώνει ότι η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί ως αργία για τα καταστήματα σε όλη τη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η ενημερωτική εγκύκλιος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας που εστάλη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κώστα Τσέλιο, αφορά

καταστήματα όπως φούρνους, πρατήρια, μάρκετ, ιχθυοπωλεία που παραδοσιακά ανοίγουν την Καθαρά Δευτέρα για να εξυπηρετήσουν τις καθιερωμένες ανάγκες των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο, ηΚαθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές (υποχρεωτικές αργίες), επομένως είναι εργάσιμη ημέρα και έγκειται στον κάθε έμπορο -επιχειρηματία, εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι.

Δεδομένου λοιπόν του χαρακτήρα της ημέρας ως μη υποχρεωτικής αργίας, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους εργαζόμενούς τους.

Στις περιπτώσεις όμως που η Καθαρά Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες ρυθμίσεις, όπως π.χ. με υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα (τοπική εορτή) τυχόν συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κλπ., οφείλεται αυξημένο ημερομίσθιο. Η κλαδική Συλλογική Σύμβαση του εμπορίου προέβλεπε, ότι η Καθαρά Δευτέρα καθιερώθηκε ως υποχρεωτική αργία για τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ, με την εξαίρεση των Σούπερ Μάρκετ που βρίσκονται σε δήμους κάτω των 7.000 κατοίκων, όπου η αργία καθιερωνόταν ως προαιρετική. Η συλλογική σύμβαση του εμπορίου έχει λήξει και η μετενέργειά της έχει παρέλθει, ωστόσο, δεδομένου ότι ήταν κοινή συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων, συστήνουμε στα μέλη μας να την ακολουθήσουν, πράγμα όμως που έγκειται αποκλειστικά στην διακριτική τους ευχέρεια, όπως και στην διακριτική τους ευχέρεια έγκειται η καταβολή ή όχι αυξημένου ημερομισθίου. Κατά βάση, μόνο η πρόβλεψη περί υποχρεωτικής αργίας σε επιχειρησιακή σύμβαση εξασφαλίζει απόλυτα τον χαρακτήρα της ημέρας ως τέτοιας αλλά βεβαίως μόνο για την συγκεκριμένη επιχείρηση. Στην περίπτωση αυτή, όπου υπάρχει επιχειρησιακή σύμβαση, εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργήσουν, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν το ημερομίσθιό τους με προσαύξηση 75%».

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια