Κι όμως, οι «ξερόλες» ξέρουν τα λιγότερα, μας λέει έρευνα!

Κι όμως, οι «ξερόλες» ξέρουν τα λιγότερα, μας λέει έρευνα!

Όλοι έχουμε συναντήσει «αυτόν» τον τύπο που τα ξέρει όλα, μπορεί να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε συζήτηση και έχει πάντα δίκιο φυσικά.

Και η επιστήμη έρχεται τώρα να επαληθεύσει τη διαισθητική μας γνώση, ότι δεν ξέρει την τύφλα του!

Δύο μελέτες της ψυχολογίας σπεύδουν λοιπόν να μας πουν ότι οι άνθρωποι που νιώθουν οι εξυπνότεροι και οι καλύτεροι όλων είναι ουσιαστικά το ακριβώς αντίθετο. Στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Experimental Social Psychology», οι Michael Hall και Kaitlin Raimi έλεγξαν αν τα άτομα με υψηλά επίπεδα «ανωτερότητας» (γνωσιακής υπεροχής) έχουν όντως ανώτερες γνώσεις σε μια σειρά τρεχουσών θεμάτων.

Στον πειραματικό χειρισμό πήραν μέρος 2.573 Αμερικανοί που μίλησαν για πέντε αμφιλεγόμενα ζητήματα (εισοδηματικές ανισότητες, μέγεθος του δημόσιου τομέα, τρομοκρατία, οικονομία και οπλοκατοχή), τους οποίους κατέταξαν με βάση τον βαθμό πίστης στα λεγόμενα και τις γνώσεις τους.

Και καταλήγουν: «Η παρούσα έρευνα έλεγξε αν οι άνθρωποι που εκφράζουν υπεροχή στις πεποιθήσεις τους μπορούν να τη δικαιολογήσουν με ανώτερη γνώση. Και στις έξι μελέτες μας, βρήκαμε λίγες ενδείξεις που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό»! Περιμένετε όμως, έχει κι άλλο: «Στον αντίποδα του φάσματος της ανωτερότητας, οι πιο μετριοπαθείς συμμετέχοντες στις μελέτες μας επέκτειναν τη μετριοπάθειά τους σε αυτό που θεωρούσαν ως γνώση, υποεκτιμώντας συνεχώς το επίπεδο των γνώσεών τους».

Αυτοί ήξεραν δηλαδή, αλλά επειδή ήταν έξυπνοι άνθρωποι υπέβαλλαν συνεχώς τις γνώσεις τους σε έλεγχο και αμφισβήτηση.

Κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει την παλιότερη μελέτη-σταθμό στον τομέα, για το πώς δηλαδή οι άνθρωποι με χαμηλές γνωστικές ικανότητες πιστεύουν πως είναι οι καλύτεροι όλων, επειδή ακριβώς δεν διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα αυτοσυνειδησίας και αυτογνωσίας για να υποβάλουν τον εαυτό τους και τις γνώσεις τους σε κριτική.

Ενώ οι άνθρωποι που έχουν πράγματι υψηλή νοημοσύνη και γνωστική ικανότητα υποεκτιμούν συνεχώς όσα γνωρίζουν, καθώς αναθεωρούν τις γνώσεις τους συσχετίζοντάς τες με την πραγματικότητα…

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Ο κάθε αναγνώστης του karla.news μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του.

Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam).

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

 

 

Search in Site

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email σας δεν δημοσιεύετε.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.