Κατασχέσεις επιδοτήσεων – Αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο

0
556 views

agrotes_eisforesΠληροφορίες για επείγουσα εγκύκλιο στον ΟΠΕΚΕΠΕ  

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στον τοπικό αγροτικό κόσμο η πληροφορία ότι πριν λίγες ημέρες έφτασε στον ΟΠΕΚΕΠΕ επείγουσα εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία θα παρακρατούνται επιδοτήσεις από αγρότες (είτε είναι ετεροεπαγγελματίες είτε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες) και έχουν οφειλές προς την εφορία αλλά και τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές με τους οποίους επικοινώνησε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ δεν ήταν ενήμεροι για το θέμα, εξέφρασαν ωστόσο την αγανάκτησή τους για την εφαρμογή μιας τέτοιας τακτικής και μάλιστα τη συγκεκριμένη εποχή. Σημειώνεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί από το Μάρτιο του 2014 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί.

Επίσης αγροτοσυνδικαλιστές της Μαγνησίας εξέφρασαν την απορία τους σχετικά με το θέμα, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, εθνική και ευρωπαϊκή, οι κοινοτικές επιδοτήσεις δεν μπορούν ούτε να κατασχεθούν ούτε να παρακρατηθούν.

Σε κάθε περίπτωση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ζητήσουν ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ Βόλου εάν έχει λάβει τέτοια επείγουσα εγκύκλιο από το υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ τόνισαν ότι τέτοια εγκύκλιος έχει ήδη καταφτάσει στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα.

 

Κατασχέσεις από την «πηγή»

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2014, τα ασφαλιστικά ταμεία για χρέη από ασφαλιστικές εισφορές θα προχωρούν σε κατασχέσεις εισοδημάτων πάσης φύσεως ακόμη και αυτών που έχουν θεσπιστεί και ως ακατάσχετα κατευθείαν από την «πηγή». Δηλαδή δεν θα γίνονται μέσω των τραπεζικών λογαριασμών αλλά απευθείας από τους φορείς που καταβάλλουν πάσης φύσεως ενισχύσεις, επιδοτήσεις κάθε άλλου είδους παροχή (όπως για παράδειγμα το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ).

Με εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διαδικασιών είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών κάνει γνωστές τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τις κατασχέσεις πάσης φύσεως αποδοχών, οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων.

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών θα παρακρατούν, κατά παρέκκλιση του ακατάσχετου, τα οφειλόμενα ποσά από τις πάσης φύσεως καταβολές, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο, τους φορείς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και Α.Ε. του δημόσιου τομέα, κατ’ ανώτατο όριο μέχρι του ύψους οφειλών που αντιστοιχούν στις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του οικείου φορέα.

Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί εντός του πρώτου δεκαημέρου εκάστου μηνός θα αποστέλλουν στην ΗΔΙΚΑ ηλεκτρονικά αρχεία οφειλετών (φυσικών προσώπων) ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών. Το Δημόσιο, οι φορείς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., και Α.Ε. του δημόσιου τομέα που καταβάλλουν πάσης φύσεως, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις, αποστέλλουν δέκα (10) ημέρες πριν την ημερομηνία πληρωμής τα ηλεκτρονικά αρχεία των δικαιούχων των ανωτέρω καταβολών στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε για λογαριασμό των ασφαλιστικών οργανισμών και των φορέων που καταβάλλουν επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, διασταυρώνει εντός δεκαημέρου τα ανωτέρω αρχεία και αποστέλλει στα χρηματοπιστωτικό Ιδρύματα (απευθείας ή μέσω του Συστήματος Πληρωμών ΔΙΑΣ) τα ποσά προς πίστωση των δικαιούχων, αφού έχει γίνει η παρακράτηση των οφειλών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

 

«Γαλάζιοι» ζητούν ακατάσχετο για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Αλλη μία ερώτηση που ζητά το ακατάσχετο των αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων για οφειλές ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών, κατέθεσαν αργά χθες το βράδυ 26 βουλευτές της Ν.Δ., με επικεφαλής τον Ιορδάνη Τζαμτζή.

Αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης προς τους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελούν οι «αξιόπιστες φήμες» για την ύπαρξη εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, με την οποία ζητείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να γίνεται παρακράτηση σε κάθε είδους ενισχύσεις και επιδοτήσεις προς αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, για οφειλές τους προς τον ΟΓΑ.
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια