Καταστρέφουν τη στέγη γραμμάτων στα Κανάλια

0
374 views

antipolitefsi-neaΗ δημοτική αρχή Ρήγα Φεραίου “καταστρέφει” τη Στέγη Πολιτισμού στα Κανάλια

Σε μια πρωτοφανή και απαράδεκτη απόφαση προχώρησε η δημοτική αρχή Ρήγα Φεραίου καταστρέφοντας ότι πιο δημιουργικό έχει γίνει στον χώρο του Πολιτισμού στα Κανάλια τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας με τον πιο κραυγαλέο τρόπο την έλλειψη σεβασμού στην πολιτιστική  κληρονομιά του τόπου.

Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ελήφθη κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση αποφασίστηκε η καταστροφή της Στέγης Γραμμάτων, Τεχνών, Πολιτισμού και Επιστημών «Αθανάσιος Γκαβαρδίνας», ενός χώρου-κόσμημα που στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο του Παλιού Γυμνασίου Καναλίων.

stegi-kanalia

Ένα έργο που θα τόνωνε την πνευματική, εκπαιδευτική, πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα στην περιοχή των Καναλίων, η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν το αξιοποιεί, αλλά το αφανίζει αποδεικνύοντας το χαμηλό επίπεδο που αντιπροσωπεύει, αλλά και την έλλειψη σχεδιασμού.

Είναι τόσο μεγάλη η αγωνία της να μην φαίνεται το έργο που άφησε στην τοπική κοινωνία η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ώστε επιχειρεί να κλείσει χώρους-στολίδια για τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να αντιλαμβάνεται πως πρώτα απ’ όλα κάνει κακό στον τόπο και την πρόοδό του.

Το κτίριο του παλιού Γυμνασίου στα Κανάλια ανακαινίστηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και μέσα από την εθελοντική προσφορά συμπολιτών δημιουργήθηκε ένας νέος χώρος πολιτισμού και παράδοσης που ονομάστηκε Στέγη Γραμμάτων, Τεχνών, Πολιτισμού και Επιστημών «Αθανάσιος Γκαβαρδίνας» περιλαμβάνοντας πολλά μουσειακά αντικείμενα, συλλογές και άλλα είδη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

stegi-kanalia1

Και αυτός ο χώρος, αντί να αξιοποιηθεί για εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και ευρύτερες δράσεις, προσελκύοντας παράλληλα και επισκέπτες στην περιοχή, καθώς αντίστοιχο άλλο χώρο δεν διαθέτουν τα Κανάλια, δυστυχώς η σημερινή δημοτική αρχή τον αφανίζει, προβάλλοντας ως δικαιολογία τη στέγαση του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας και την έκθεση του κιρκινεζιού. Αποκρύπτει όμως το γεγονός ότι όλες αυτές οι δράσεις μπορούν να συστεγαστούν με τη Στέγη Πολιτισμού, πρόταση που η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε υιοθετήσει, αφού στο Παλαιό Γυμνάσιο υπάρχουν πολλές αίθουσες μεγάλων διαστάσεων που μπορούν να φιλοξενήσουν όλες αυτές τις δραστηριότητες.
Η δημοτική αρχή και μια “κλίκα” ανθρώπων στα Κανάλια που προφανώς δεν έχουν ίχνος πολιτισμικής παιδείας, προχωρούν στην ακύρωση του έργου, υποτιμώντας την παράδοση του τόπου και αδιαφορώντας για την τιμή που έγινε στον φωτισμένο δάσκαλο των Καναλίων, Αθανάσιο Γκαβαρδίνα, να φέρει το όνομά του η Στέγη.

Σε απογοήτευση των δημοτών η παρούσα δημοτική αρχή αποδεικνύεται, όχι μόνο ανίκανη να σχεδιάσει και να παράξει δράσεις, αλλά ακόμη και να συνεχίσει και το έργο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Πειραματίζεται επικίνδυνα για τον τόπο και αυτό ήδη φαίνεται στην καθημερινότητα των δημοτών και στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου την οποία ψαλιδίζει.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια