Με αφορμή τον εορτασμό του  αγίου νεομάρτυρος Αποστόλου του Νέου προστάτη του Σουρλιγκείου Ιδρύματος Καναλίων διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το Eκ/κό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καναλίων και το Δ.Σ. του Σουρλιγκείου Ιδρύματος πολιτιστικού ενδιαφέροντος εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Ιερού ναού με αφηγήσεις θρύλων της παραδόσεως μας για την Άλωση της Πόλης από τον γνωστό καλλιτεχνικό διευθυντή της εταιρίας “Παραμύθια και μύθοι στου κενταύρου τη ράχη”, κ. Δημήτρη Προύσαλη, πλαισιωμένο από το μουσικό σχήμα “Μουσαγέτης”.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 7.00 το απόγευμα με την τέλεση στο παρεκκλήσιο του αγίου, που στεγάζετε στη ταράτσα του κτηρίου του ιδρύματος,των ιερών ακολουθιών του Εσπερινού της Παρακλήσεως και Επιμνημόσυνης Δέησης υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημενων δωρητών και τροφίμων του ιδρύματος από τον εφημέριο του ναού π. Αθανάσιο Σκοπιανό.

Στην συνέχεια περί της 8.30 το βράδυ τρόφιμοι του ιδρύματος και προσκεκκλημένοι κατευθύνθηκαν στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού της Παναγίας για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που ήταν ειδικά  αφιερωμένη στην άλωση της Πόλης.

Ενωμένα Φροντιστήρια

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο αιδεσιμώτατος π. Αθανάσιος αναφέρθηκε στο γεγονός του σωζωμένου μνημείου και ανακαινισμένου βυζαντινού ναού του αγίου Νικολάου που χρονολογείται από τα τέλη του 12ου αι. στην περιοχή των Καναλίων και θυμίζει την αίγλη εκείνης της εποχής και στην συνέχεια αναφέρθηκε στην μετέπειτα ζοφερή εποχή που ακολούθησε της Άλωσης της Κων/πολης από τους οθωμανούς το 1453 που για περίπου 400  χρόνια σκαβιάς το γένος  κρατήθηκε αδούλωτο στην ψυχή προσφέροντας στην εκκλησία του Χριστού πλήθος αγίων όλων των ηλικιών όπως αυτών των νεομαρτύρων του Πηλίου αγίου Αποστόλου του Νέου και του αγίου Σταματίου.

Ο κος Δ. Προύσαλη ς καταγόμενος κι αυτός από το χωρίο του αγίου Σταματίου τον άγιο Γεωργιο Πηλίου, ήρθε εδώ να μας φρεσκάρει την μνήμη των ιστοριών και των θρύλων της παραδόσεως μας που ακούμε από μικρά παιδιά από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας από γενιά σε γενιά και έθρεψαν την πίστη για τον αγώνα για την λευτεριά και αυτών των νεομαρτύρων της πίστεως μας της περιοχής του Πηλίου Aγίου Αποστόλου του νέου και αγίου Σταματίου.

Ευχόμαστε αυτή η εκδήλωση μνήμης να αποτελέσει τροχοπέδη στην ισλαμοποιήση της χώρας μας που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια από φίλους και εχθρούς της πίστεως μας και της πατρίδος μας εις μνημόσυνον αιώνιον και των αγίων της πίστεως μας και των προγόνων της πατρίδας μας, όχι τόσο των έσω που είναι φανεροί και δεδηλωμένοι ,όσο αυτών εκ των έσω που είναι ύπουλοι και συγκεκαλημένοι όπως αυτού του δήθεν συμπατριώτη του αγίου που τον συκοφάντησε στον αγά για δήθεν επαναστάτη και ο άγιος οδηγήθηκε στο μαρτύριο.

Στην συνέχεια ακολούθησε το πρόγραμμα το οποίο παρακολούθησαν με ενδιαφέρον όλοι οι παρευρισκόμενοι προσκεκλημένοι μικροί και μεγάλοι. Στο τέλος της εκδήλωσης έλαβε το λόγο ο κος Δημήτρης Προύσαλης και εκ μέρους και του μουσικού σχήματος “Μουσαγέτης” συνεχάρη το Εκ/κο Συμβούλιο του Ι. Ναού και το νέο Δ. Σ. του Σουρλιγκείου Ιδρύματος για την επιτυχή διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης και ευχαρίστησε για την πρόσκληση που έλαβαν και έφεραν κοντά μας τους θρύλους και τις παραδόσεις της πατρίδας μας για την Άλωση της Πόλης που πολλές από αυτές τις θυμήθηκαν και παππούδες και γιαγιάδες που φιλοξενεί το ίδρυμα από τότε που ήταν κι αυτοί μικρά παιδιά που τα άκουγαν με προσοχή μαζεμένοι γύρο από το τζάκι του πατρικού σπιτιού τους από τους δικούς τους παππούδες και γιαγιάδες και γονείς.

Τέλος, όλοι ευχήθηκαν να καθιερωθεί αυτή η βραδιά στα Κανάλια μετά τις αυγουστιάτικες Παρακλήσεις που τελούμε στην Παναγία μας, και να είναι αφιερωμένη σε αφηγήσεις και διηγήματα των παλαιοτέρων για μικρούς και μεγάλους με κάθε χρόνο ένα διαφορετικό θέμα από 16 μέχρι 23 Αυγούστου όπου και αποδίδεται η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Δείτε εικόνες από την όμορφη εκδήλωση

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Προηγούμενο άρθροΣυντάξεις Σεπτεμβρίου 2017: Πότε θα μπουν τα χρήματα στην τράπεζα – Αναλυτικά ανά Ταμείο
Επόμενο άρθροΦονικός σεισμός σε νησί της Ιταλίας – Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες
Avatar
Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για τον εαυτό του... Ας γνωριστούμε με τον Καυστικό λοιπόν. Με λένε Γιάννη και ανήκω στην γενιά των σαραντάρηδων. Έχω δυο μεγάλες αγάπες στην ζωή μου, την πένα μου και τις εξερευνήσεις. Ωστόσο, η επιστήμη του ελέγχου του νου ήταν πάντα το στοίχημα με τον εαυτό μου. Από τότε που με θυμάμαι, ήθελα απλά να κρίνω τα κοινά με τον δικό μου τρόπο - και τα κατάφερα. Διάβασα πολύ, θυσίασα πράγματα, προσπάθησα να γίνω όσο καλύτερος μπορούσα, και η προσπάθεια συνεχίζεται. Πνεύμα ανήσυχο και δραστήριο, δεν σταματώ να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου, να παρακολουθώ ανελλιπώς τα δρώμενα σε όλα τα χωριά του δήμου μας και να τα σχολιάζω με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο. Ευχαριστώ τους ιδιοκτήτες του karlanews για την αποδοχή τους. Ευχαριστώ επίσης προκαταβολικά όλους εσάς που θυσιάζετε τον πολύτιμο χρόνο σας για να διαβάσετε τις απόψεις μου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.