Καθάρισαν την Τάφρο «πηγή» τροφοδότησης της Κάρλας

0
670 views

karla-katharismosΣτο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, μέλη του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου πραγματοποίησαν εθελοντικό καθαρισμό της τάφρου 2Τ, η οποία είναι η κύρια τάφρος μεταφοράς νερού από τον Πηνειό ποταμό στην λίμνη Κάρλα, από υπολείμματα συσκευασιών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Όπως τονίζει ο φορέας: «Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου παρατηρούνται φαινόμενα ρίψης σκουπιδιών, μπαζών και υπολειμμάτων συσκευασιών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στην Τάφρο 2Τ. Αυτές οι ακατάλληλες γεωργικές πρακτικές συμβάλλουν στη ρύπανση του εδάφους, των υδάτων της λίμνης Κάρλας και των μικρότερων ταμιευτήρων, στη μείωση της άγριας χλωρίδας και πανίδας προκαλώντας περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου τοποθετώντας την προστασία του περιβάλλοντος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του, συνέλεξε απορρίμματα και υπολείμματα συσκευασιών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, τα οποία εντοπίζονταν εντός της τάφρου 2Τ.

Από την απογραφή των απορριμμάτων συγκεντρώθηκαν εννέα σακούλες με ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία αποτελούνταν από 227 πλαστικά και 92 γυάλινα μπουκάλια. Παράλληλα σε τρεις ειδικές σακούλες, τις οποίες ο Φορέας προμηθεύθηκε από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας, συγκεντρώθηκαν 97 κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Τα ανακυκλώσιμα υλικά οδηγήθηκαν σε κάδους ανακύκλωσης, ενώ τα υπολείμματα συσκευασιών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων θα οδηγηθούν σε ειδικούς κλίβανους.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι είναι επείγουσα και επιβεβλημένη η αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς και νοοτροπίας και αυτό επιτυγχάνεται με την τήρηση εθνικών νόμων και κοινοτικών οδηγιών που διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Φορέας Διαχείρισης θα συνεχίσει τόσο την υλοποίηση παρόμοιων δράσεων όσο και την προσπάθειά περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, καλώντας κάθε πολίτη να συμβάλλει με τον δικό του τρόπο στη διατήρηση του περιβάλλοντος».
karla-katharismos

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια