Κίνδυνος να σαπίσουν τα κεράσια και να καταστραφούν τα ροδάκινα λόγω κορονοϊού

0
11

Κάθε χρόνο μαζεύουν τα φρούτα χιλιάδες εποχικοί εργάτες από την Αλβανία, οι οποίοι δεν ήρθαν στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού

Ορατός είναι ο κίνδυνος να σαπίσουν στα δέντρα μεγάλες ποσότητες κερασιών και να καταστραφεί σημαντικό μέρος της παραγωγής ροδάκινων, αφού λόγω του κορονοϊού δεν υπάρχουν εργάτες να μαζέψουν τα πρώτα και να ξεκινήσουν τη διαδικασία της αραίωσης στα δεύτερα.

Όπως είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών, Χρήστος Γιαννακάκης, η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που μαζεύουν τα φρούτα κάθε χρόνο, είναι εποχικοί εργάτες από την Αλβανία. Ο κορονοϊός, ωστόσο, έκλεισε τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η εισαγωγή εργατικών χεριών. Να σημειωθεί ότι μόνο για τους τρεις φρουτοπαραγωγούς νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, χρειάζονται κάθε χρόνο περίπου 7.000 εποχικοί εργάτες από την Αλβανία.

«Πριν λίγο μίλησα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο οποίος μου είπε ότι οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Αλβανίας συμφώνησαν να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών για την εισαγωγή εργατικών χεριών, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, δηλαδή, με ενδελεχείς ελέγχους, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα κορονοϊού. Το θέμα, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από την απόφαση της επιτροπής των επιστημόνων. Το απόγευμα αναμένεται να ασχοληθεί η επιτροπή με το ζήτημα και ελπίζουμε να ανάψει το πράσινο φως», σημειώνει ο κ. Γιαννακάκης.

Χάθηκε πολύς χρόνος

Ωστόσο, ακόμα κι αν σήμερα το απόγευμα η επιτροπή των επιστημόνων ανάψει το πράσινο φως για την εισαγωγή εργατικών χεριών από την Αλβανία, έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος γα τα φρούτα.

Κατά τον κ. Γιαννακάκη, η 5η Μαΐου αποτελεί κάθε χρόνο την ημέρα έναρξης για τη συγκομιδή των πρώιμων κερασιών και σχεδόν ταυτόχρονα ξεκινάει και η διαδικασία για την αραίωση των ροδακίνων. Ακόμα κι αν αύριο ανοίξουν τα σύνορα, είναι αδύνατο η διαδικασία να ξεκινήσει σε λιγότερο από επτά έως δέκα ημέρες και άρα η καθυστέρηση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

«Είναι πλέον πολύ δύσκολο να προλάβουμε την 5η Μαΐου και κάθε μέρα που χάνεται, επιβαρύνεται πολύ η κατάσταση. Από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα σύνορα, θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία της συγκέντρωσης των δηλώσεων από τους αγρότες, για το πόσα άτομα χρειάζονται, αυτές να κατατεθούν στις πρεσβείες και τα λοιπά. Είναι αδύνατο αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί σε διάστημα λιγότερο των επτά ή δέκα ημερών. Χρειάζονται πολλά εργατικά χέρια, ώστε να γίνει γρήγορα η διαδικασία της συγκομιδής των πρώιμων κερασιών, αφού πρόκειται για ένα προϊόν που μαλακώνει γρήγορα και χαλάει. Όταν βρίσκεται σε διαδικασία ωρίμανσης και πέσει μία βροχή, ο καρπός διογκώνεται και επειδή η μεμβράνη του είναι σκληρή, σκίζεται. Αυτό σημαίνει ότι πλέον το προϊόν είναι μη εμπορικό. Πολλά χέρια χρειάζονται και για την αραίωση των ροδάκινων, αφού είναι ψιλοδουλειά και χρειάζονται περίπου σαράντα μέρες. Μετά σειρά θα πάρουν τα βερύκοκα», σημειώνει ο κ. Γιαννακάκης.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.