Θερινό Σχολείο στην Κάρλα για 25 νέους επιστήμονες

Θερινό Σχολείο στην Κάρλα για 25 νέους επιστήμονες

Από σήμερα Δευτέρα 2 Ιουλίου αρχίζει το Θερινό Σχολείο (Summer School) για 25 νέους επιστήμονες, που θα υλοποιήσει ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.Δε.Πη), στα γραφεία του στα Κανάλια Μαγνησίας, αλλά και σε όλη την περιοχή της Κάρλας, από 2-8 Ιουλίου 2018, στο πλαίσιο της 2ης Δράσης του Έργου «Ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων, αγροτών και εκπαιδευτικών για την προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.) – KarlaSchool», το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις» του Πράσινου Ταμείου.

Σημειώνεται ότι δικαιούχος του έργου είναι το Δίκτυο «Περραιβία» (συντονιστής έργου – πρόεδρος Κων. Σκριάπας), με εταίρους, πέρα από τον Φορέα Κάρλας (πρόεδρος Ιφιγένεια Κάγκαλου, καθηγήτρια Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου), που υλοποιεί την παραπάνω δράση, η Εταιρεία Συμβούλων «Αργοναύτες» (εκπρόσωπος Κων. Μοράρος) και το Κέντρο Μελέτης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηΐδα – Κάρλα – (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.) (πρόεδρος Σωτ. Γκανάτσιος), που θα υλοποιήσουν ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες θα βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι τον Μάιο 2019.

Με ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας έχουν κληθεί έγκριτοι επιστήμονες ως εκπαιδευτές, από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι και θα πραγματοποιήσουν τη δωρεάν εκπαίδευση των 25 επιστημόνων, από τις 9 π.μ. έως και 6 μ.μ. καθημερινά, στα παρακάτω επιστημονικά πεδία: Διαχείριση Υδατικών Πόρων (Δευτέρα 2/7), Ποιότητα Νερού (Τρίτη 3/7), Ορνιθοπανίδα (Τετάρτη 4/7), Ορνιθοπανίδα-Χρήση οργάνων (Πέμπτη 5/7), Ιχθυοπανίδα Εσωτερικών Υδάτων (Παρασκευή 6/7), Αγροτικά Οικοσυστήματα (Σάββατο 7/7), Οικοτουρισμός και Ερμηνεία της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Κυριακή 8/7).

Στόχος του Θερινού Σχολείου (Summer School) είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κατάρτιση νέων επιστημόνων για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κα.Μα.Κε.Βε.Δε.Πη.

Ήδη, έχουν επιλεγεί, βάσει κριτηρίων, είκοσι πέντε νέοι επιστήμονες, με ειδικότητες σχετικών με το περιβάλλον, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν ταχύρυθμο κύκλο κατάρτισης επτά ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου θα γνωρίσουν την Προστατευόμενη Περιοχή και τα έργα επανασύστασης της λίμνης Κάρλας, τα είδη πανίδας και χλωρίδας και τις απειλές/πιέσεις που αυτά δέχονται, θα διδαχθούν μεθόδους καταγραφής και παρακολούθησης των ειδών, μεθόδους δειγματοληψίας ποιότητας νερού, διαχειριστικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ θα γνωρίσουν την πολιτιστική και ιστορική αξία της Περιοχής.

Όπως τονίζουν οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των Φορέων υλοποίησης του Έργου του Πράσινου Ταμείου με τίτλο «KarlaSchool», καταβάλλεται προσπάθεια να αναδειχθεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που υλοποιείται σήμερα στην Ευρώπη, η Λίμνη Κάρλα, ως ένα πρότυπο πεδίο έρευνας, εκπαίδευσης επιστημόνων, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ομαλής συμβίωσης, όλων των εμπλεκόμενων με το οικοσύστημα της Λίμνης Κάρλας, ενόψει, μάλιστα, της αποπεράτωσης των έργων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Την Κυριακή 8 Ιουλίου 2018, την τελευταία μέρα του Summer School, θα γίνει ολοήμερη επίσκεψη και εκπαίδευση στο πρώην βασιλικό δάσος του Πολυδενδρίου, που είναι ένα από τα πιο οργανωμένα δάση της Ελλάδας με σηματοδοτημένα μονοπάτια, ποδηλατόδρομους, χώρους πικ-νικ και μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας. Οι ήπιες γενικώς κλίσεις του εδάφους προσφέρονται για ερμηνεία περιβάλλοντος, πεζοπορία αναψυχής, χαλάρωσης, αναζωογόνησης και εξερεύνησης, σε ένα φιλικό περιβάλλον για τον επισκέπτη.

Πληροφορίες: url: http://www.karlaschool.gr/, τηλ. 2428073993.

Πηγή: www.e-thessalia.gr

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Ο κάθε αναγνώστης του karla.news μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του.

Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam).

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

 

 

Search in Site

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email σας δεν δημοσιεύετε.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.