Στην Άνω Κερασιά, στο λεγόμενο «Τσαῒρι», που στα προπολεμικά χρόνια λογιζόταν ως προαύλιος χώρος του σχολείου, στέκει ένα δένδρο άγριας Καστανιάς, που οι Κερασιώτες, Κύριος οίδε, την αποκαλούν μέχρι και τις μέρες «Καστανίτσα».

Ίσως γιατί γεννήθηκαν με αυτό, ίσως και διότι έφυγαν με αυτό, το δένδρο παρά την αιωνιότητα του το αποκαλούν με το υποκοριστικό του, σαν να είναι δηλαδή κάτι πολύ δικό τους, σα να λέμε της οικογενείας τους.

Η «Καστανίτσα» λοιπόν, είναι δένδρο σύμφυτο με την ιστορία του χωριού και τον βίο των Κερασιωτών. Το δένδρο αυτό ιστορείται από τον λόγιο καλόγερο Ζωσιμά Εσφιγμενίτηστο περιοδικό που εξέδιδε ο ίδιος «Προμηθεύς» (έτος Β΄, Σεπτέμβριος του 1890).

Ενωμένα Φροντιστήρια

Ο Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης που ως φαίνεται επισκέφθηκε την Άνω Κερασιά στα 1890 γράφει συγκεκριμένα για το δένδρο: «…προς τό βόρειο κεῖνται εὐρύχωρος χορεύτρα, ἀνατολῶς δ’ αὐτῆς ὑπάρχει μεγίς γραῖα καστανέα, ἥτις ἀπό τῆς γῆς διχάζεται καί πέριξ αὐτῆς ἔκτισαν κύκλον (σοφά) ἔχοντα ὕψος 80% τοῦ μέτρου…».
Ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου έχοντας γνώση για τη σπουδαιότητα του,είχε δρομολογήσει από τα προηγούμενα έτη την προστασία του και την ανάδειξη του, όμως η οικονομική κυρίως στενότητα, έφερε τα πράγματα πίσω. Τον τελευταίο καιρό το εν λόγω δένδρο άρχισε να εμφανίζει ένα προοδευτικό εκφυλισμό, γεγονός που μας οδήγησε στην άμεση αναζήτηση λύσεων. Με βοήθεια, συμπαράσταση και ειλικρινές ενδιαφέρον, ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Αθ. Λιούπης, την Κυριακή 18-4-2021, επισκέφθηκε την Άνω Κερασιά και το δένδρο και εκεί τέθηκε η έναρξη της λύσεως. Με ενέργειες του, μέσα στις οποίες ήταν και η επίσκεψη του στον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκο Α. Χαρουτουνιάν,το Σάββατο 24-4-2021βρέθηκε στο χωριό μας και στο τόπο, όπου φύεται το δένδρο, ειδικός γεωπόνος με εμπειρία στα μεγάλης ηλικίας – μνημειακά δένδρα. Ο γεωπόνος κ. Νικόλαος Θυμάκης, γνωστός ακόμη και στο εξωτερικό για τις ειδικές του γνώσεις σ’ αυτού του τύπου των δένδρων, εξέτασε μακροσκοπικά, λαμβάνοντας μετρήσεις και κλάδους, προκειμένου να επιμεληθεί επιστημονικά το ζήτημα. Ζητούμενο πλέον για το δένδρο είναι η διάσωση του με ειδικές, αν είναι δυνατόν, θεραπείες, η διαιώνιση του με αγενή πολλαπλασιασμό και στη συνέχεια η προστασία του και η ανάδειξη του. Στο επόμενο διάστημα και αφού συνεχιστεί η έρευνα στο εργαστήριο προβλέπεται να επακολουθήσει νέα επίσκεψη προκειμένου να ξεκινήσουν ει δυνατόν οι θεραπείες. Ο Σύλλογος μας ευχαριστεί θερμά τον βουλευτή Μαγνησίας κ. Αθ. Λιούπη για την άμεση του ανταπόκριση σε ένα ζήτημα που έχει για τον τόπο μας διαστάσεις περιβαλλοντικές, ιστορικές, πολιτιστικές, επιστημονικές, ακόμη και τουριστικές, όπως ευχαριστεί και τον συνεργάτη του, καταγόμενο εκ Κερασιάς από την πλευρά της μητρός του και Πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνο Λάμπρο.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.