Η γιορτή του Αγίου Αθανασίου στο Ριζόμυλο

0
1.518 views

Η γιορτή του Αγίου Αθανασίου, την 18η Ιανουαρίου κάθε έτους, είναι σημαντική ημέρα για το Ριζόμύλο του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Η μνήμη του Αγίου Αθανασίου, γιορτάζεται με ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο και έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα  στο χρόνο. Την παραμονή 17 Ιανουαρίου, τελείται στην εκκλησία του χωριού, ο Μέγας Εσπερινός.

Συγχρόνως την παραμονή της γιορτής οι κάτοικοι του χωριού, κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες για τα έθιμα της γιορτής αυτής, ετοιμάζοντας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, το φαγητό (Κουρμπάνι), που θα μοιραστεί σε όλους τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες. Το Κουρμπάνι, το φαγητό του Αγίου Αθανασίου, το οποίο είναι ρύζι και κρέας – φαγητό ξεχωριστής νοστιμιάς – μαγειρεύεται δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Ριζόμυλο από τους κατοίκους, και αφού το ευλογήσει ο Ιερέας, στη Θεία Λειτουργία, μοιράζεται σε όλους τους πιστούς που παρευρίσκονται.

Το έθιμο αυτό της διανομής του φαγητού, ξεκινάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι του χωριού, τότε, για να μπορούν να συναντιούνται και να συζητούν τα προβλήματά τους, οργάνωναν γιορτές και πανηγύρια θρησκευτικού περιεχομένου και έτσι δεν είχαν προβλήματα από τους Τούρκους κατακτητές.

Αξιέπαινη είναι η προσφορά των κτηνοτρόφων του Ριζομύλου, οι οποίοι κάθε χρόνο προσφέρουν το κρέας, αλλά και όλων των άλλων κατοίκων και φίλων του χωριού, που προσφέρουν τα υπόλοιπα απαραίτητα υλικά, για το φαγητό (Κουρμπάνι) του Αγίου Αθανασίου Ριζομύλου.

Ακόμη αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στις γυναίκες, που μαγειρεύουν το φαγητό, αλλά και σε όλους τους άλλους που βοηθούν τον άξιο Ιερέα του χωριού μας και τους Επιτρόπους της Εκκλησίας, να ετοιμάσουν όλα όσα απαιτούνται για την Μεγάλη Γιορτή του Ριζομύλου.

Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας και πριν το μοίρασμα του φαγητού, μέσα στην εκκλησία, γίνεται ο πλειστηριασμός του υψώματος του Αγίου Αθανασίου. (Και αυτό το έθιμο ξεκίνησε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και ήταν ένας έμμεσος τρόπος συγκέντρωσης χρημάτων για λογαριασμό της εκκλησίας και του αγώνα κατά των κατακτητών). Από πρόπερσι έχει αναβιώσει και πάλι ο αγώνας δρόμου για το Μαντήλι του Αγίου (που γινόταν τα παλιότερα χρόνια), με τη συμμετοχή των νέων του χωριού. Ο νικητής, θα πάρει από τον Ιερέα του χωριού ένα μαντήλι, με λίγο από το Ύψωμα του Αγίου Αθανασίου.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται και η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ του Αγίου Αθανασίου μέσα στο χωριό, προσθέτοντας λαμπρότητα στην μεγάλη αυτή γιορτή του Ριζομύλου. Η περιφορά γίνεται με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων αλλά και των φίλων του χωριού και με τη Συνοδεία Αγήματος.

Το μεσημέρι της γιορτής, παρατίθεται γεύμα από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, στους επίσημους προσκεκλημένους, σε ταβέρνα του Ριζομύλου.

Φέτος, όπως κάθε χρόνο, αύριο Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, πλήθος πιστών, από όλη την γύρω περιοχή, αναμένεται να συρρεύσει στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στο Ριζόμυλο, για να τιμήσει την μνήμη του Αγίου.

Αξίζει την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, όλοι οι πιστοί της περιοχής, να έλθουν στον όμορφο Ριζόμυλο, για να γιορτάσουν μαζί με τους κατοίκους του Ριζομύλου, τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου στο Ριζόμυλο και να ζήσουν μαζί τους, την ιερότητα της Θείας Λειτουργίας, που τελείται στην πανέμορφη εκκλησία του χωριού.

Είναι ευκαιρία ακόμη, να δουν από κοντά, πως οι κάτοικοι του Ριζομύλου, κρατούν ακόμη άσβεστα τα έθιμα τους, αντιστέκονται στο πέρασμα του χρόνου και προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη, για την παράδοση του τόπου μας και στις νεώτερες γενιές.

Κείμενο του Λάμπρου Αθ. Μπόκα

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.