Η «βόμβα» του ΕΝΦΙΑ που δεν θέλει να απασφαλίσει η κυβέρνηση

Η «βόμβα» του ΕΝΦΙΑ που δεν θέλει να απασφαλίσει η κυβέρνηση

Το Καλοκαίρι του 2014, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά εφαρμόζει για πρώτη φορά τον ΕΝΦΙΑ, σε αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ, γνωστό και ως χαράτσι μέσω ΔΕΗ. Τα σοβαρά λάθη, έστω και αν μετά διορθώθηκαν, έμελλε να αποτελέσει ουσιαστικά και η ταφόπλακα στα όνειρά της τότε κυβέρνησης για εκ νέου διεκδίκηση της εξουσίας.

Ο σημερινός πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προεκλογικά είχε πει αμέτρητες φορές ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος, δεν διορθώνεται, καταργείται». Όταν ήρθε στην εξουσία και με δεδομένο ότι αποτελεί τον πιο επιτυχημένο φόρο, από πλευράς εισπραξιμότητας, δεν τόλμησε να τον αλλάξει. Το αντίθετο μάλιστα σε μία συνέντευξή του πριν από λίγο καιρό, είπε ότι «υπάρχουν άλλοι πιο άδικοι φόροι από τον ΕΝΦΙΑ».

Σήμερα η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα στοίχημα. Έχει δεσμευθεί ότι θα αλλάξει τις αντικειμενικές αξίες, με τις οποίες υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, με νέες που θα προσεγγίζουν τις εμπορικές. Οι προτάσεις που έχουν γίνει από τους ειδικούς εκτιμητές που προσέλαβε, δίνουν σοβαρές αυξήσεις στις φτωχές περιοχές και μειώσεις στις ακριβές.

Αν τις υιοθετήσει, θα σημάνει αυτομάτως εντυπωσιακές αυξήσεις για κάποιους που μάλλον δεν είναι προνομιούχοι και ελαφρύνσεις για κάποιους που ίσως και να είναι προνομιούχοι. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια. Ένα εξ αυτών είναι να απαλλάξει έναν σημαντικό αριθμό – με ισχνή περιουσία –  από τον ΕΝΦΙΑ και να τον επιφορτιστούν οι υπόλοιποι.

Όμως και αυτό σε σενάριο πάσχει. Και αυτό διότι το ποσό που πρέπει να εισπραχθεί είναι αδιαπραγμάτευτο 2,65 δισ. ενώ στην Ελλάδα ουσιαστικά δεν υπάρχει μεγάλη ακίνητη περιουσία από σημαντικό αριθμό ιδιοκτητών. Κατά συνέπεια αν υιοθετηθεί η άποψη αυτή μπορεί να δούμε σε ανθρώπους που έτυχε, είτε να κληρονομήσουν, είτε να αποκτήσουν μία περιουσία, που σε καμία περίπτωση δεν τους κατατάσσει στους Κροίσους, να βρεθούν μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις να να προκληθεί αναστάτωση στην κοινωνία, ανάλογη με αυτή που υπήρξε το Καλοκαίρι του 2014.

Η κυβέρνηση θέλει, αλλά δεν μπορεί να κάνει εντυπωσιακές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και για πολιτικούς, αλλά και για αντικειμενικούς λόγους. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θέλει να απασφαλίσει μία «βόμβα», που κάποιους άλλους τους έκαψε.

Πηγή: newsit

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Ο κάθε αναγνώστης του karla.news μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του.

Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam).

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

 

 

Search in Site

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email σας δεν δημοσιεύετε.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.