Η απλή αναλογική θα αναβαθμίσει τους Δήμους

Η απλή αναλογική θα αναβαθμίσει τους Δήμους


Δεν είναι πολλές οι φορές που μας δίνεται η ευκαιρία να επαινέσουμε το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, όμως η πρωτοβουλία της να αλλάξει το καθεστώς του εκλογικού νόμου στους Δήμους και στις Περιφέρειες είναι ανεπιφύλακτα αξιέπαινη.

Η απλή αναλογική δεν θα κατανείμει απλώς κατά τρόπο δίκαιο και σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή τον αριθμό των συμβούλων για κάθε παράταξη, αλλά ουσιαστικά θα επαναθεμελιώσει τον θεσμό των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, απονέμοντας δημιουργικό ρόλο σε όλες τις δυνάμεις που τα απαρτίζουν.

Οι φωνές διαμαρτυρίας διαφόρων αυτοδιοικητικών παραγόντων περί ακυβερνησίας και άλλα παρόμοια, δεν έχουν βάση και εδράζονται στην απώλεια μιας «ασύδοτης» κυριαρχίας που αποκτά η πλειοψηφούσα παράταξη, μέσω των επιπλέον εδρών, ερήμην της λαϊκή βούλησης.

Έχει παρατηρηθεί ότι όπου λειτουργεί η απλή αναλογική οι πλειοψηφίες σε κάθε ψηφοφορία διαμορφώνονται ανάλογα με το διακύβευμα και οι αποφάσεις λαμβάνονται, εν τέλει, με μεγαλύτερη συμμετοχή και διαφάνεια.

Με τον τρόπο αυτό διοικείται ένα από τα πιο προκομένα κράτη της Ευρώπης, η Ελβετία, όπου για να ψηφιστεί ένας νόμος στο κοινοβούλιο προηγείται υποχρεωτική διαβούλευση με τους εκπροσώπους των καντονίων ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και μια ευρύτατη πλειοψηφία για το καλό του τόπου (και μόνο).

Η κυβέρνηση Τσίπρα έρχεται να τολμήσει εκεί όπου υπαναχώρησε η κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία είχε ετοιμάσει ένα ανάλογο νομοθέτημα για τους ΟΤΑ αλλά λίγο πριν το πάει στη Βουλή για ψήφιση αναγκάστηκε να το αποσύρει ενδίδοντας στην πελατειακή λογική και στο «βαθύ κράτος» των δημάρχων της ΚΕΔΕ.

Η απλή αναλογική θα αναζωογονήσει τα δημοτικά συμβούλια καθώς θα δώσει ουσιαστική υπόσταση και στις μικρότερες δυνάμεις. Όσο για τους δημάρχους θα έχουν πλέον την δυνατότητα να «οπλίζονται» με αποφάσεις που θα εδράζονται σε ισχυρές πλειοψηφίες και όχι σε νυσταλέες ανατάσεις των χειρών όπου κάποιοι σύμβουλοι δεν κατάλαβαν τι ακριβώς ψήφισαν.

Κρύβει όμως και …δυσχέρειες. Κάποιοι δήμαρχοι δεν θα μπορούν να κλείνουν το μάτι στον εργολάβο με την ευκολία του παρελθόντος …

Κώστας Τόλης

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Ο κάθε αναγνώστης του karla.news μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του.

Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam).

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

 

 

Search in Site

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email σας δεν δημοσιεύετε.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.