ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ; 8 βήματα μας χωρίζουν από το Grexit – ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ

0
547 views

eurozoniΤα οκτώ βήματα που χωρίζουν την Ελλάδα από το Grexit παρουσιάζουν οι Financial Times, επισημαίνοντας τα γεγονότα – κλειδιά που θα καθορίσουν το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας.
Λαμβάνοντας ως αφετηρία το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης και καταλήγοντας στις 20 Ιουλίου, ημέρα αποπληρωμής των ομολόγων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι Financial Times παραθέτουν τον οδικό χάρτη της Ελλάδας για τις επόμενες κρίσιμες ημέρες:

18 Ιουνίου
Θα ήταν ευχής έργον εάν την Πέμπτη, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληγαν σε συμφωνία για την Ελλάδα. Πάντως, τα μηνύματα είναι κατά κύριο λόγο δυσοίωνα.

19 Ιουνίου
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα παραμένουν στο Λουξεμβούργου, καθώς θα υπάρξει η συνεδρίαση του Ecofin, δηλαδή των 28 υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ούτε την Παρασκευή συμφωνία, τότε πιθανώς θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.

21 Ιουνίου
Την Κυριακή πιθανώς θα διεξαχθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την Ελλάδα
22 Ιουνίου
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) είναι εξόχως πιθανή. Εάν η φυγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες ενταθεί, τότε η ΕΚΤ πιθανώς θα κηρύξει αναξιόπιστες τις ελληνικές τράπεζες και θα άρει τη στήριξή της. Πάντως, η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών συμβάλλει στην επιβράδυνση αυτής της δυσμενούς εξέλιξης.

25 Ιουνίου
Θα υπάρξει τακτική συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα αφορά την Μεγάλη Βρετανία. Είναι σίγουρο βέβαια, πως στα περιθώρια της Συνόδου θα εξεταστεί και το ελληνικό ζήτημα.

30 Ιουνίου
Είναι η ημέρα, όπου ολοκληρώνεται η τετράμηνη παράταση του προγράμματος. Παράλληλα, η Ελλάδα καλείται να καταβάλλει 1,53 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εάν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, τότε η Ελλάδα πιθανώς θα κηρύξει στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ.

1 Ιουλίου
Με το πρόγραμμα να έχει λήξει και την Ελλάδα να έχει κηρύξει χρεοκοπία, η Ευρώπη θα βρίσκεται σε αχαρτογράφητα εδάφη, αντιμετωπίζοντας πρωτόγνωρες προκλήσεις.

20 Ιουλίου
Είναι μία από τις τελευταίες προθεσμίες για την Ελλάδα, καθώς εκείνη την ημέρα καλείται να καταβάλλει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Εάν κηρύξει στάση πληρωμών και προς την ΕΚΤ, τότε η παραμονή της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης είναι εξαιρετικά απίθανη.
Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια