Ημερίδα πρόληψης καρκίνου παχέως εντέρου στο ΚΥ Βελεστίνου

Ημερίδα πρόληψης καρκίνου παχέως εντέρου στο ΚΥ Βελεστίνου

Η ομάδα υγείας του Κέντρου υγείας Βελεστίνου στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος  πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου πραγματοποίησε ημερίδα ενημέρωσης στις 16 Μαΐου 2019 στο Βελεστίνο σε συνεργασία  με το Γ. Ν. Βόλου ”Αχιλλοπούλειο΄΄ ,το Κ.Υ Αργαλαστής και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ρήγα Φεραίου .

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας παγκοσμίως.

Είναι η Τρίτη σε σειρά αιτία θανάτου από κακοήθη νεοπλάσματα.

Στη δημιουργία του καρκίνου του παχέος εντέρου συμμετέχουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες .Οι  διατροφικές συνήθειες αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς παράγοντες που εμπλέκονται στην καρκινογένεση του παχέος εντέρου. Η παχυσαρκία ευνοεί την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου ,καθώς και η απουσία σωματικής άσκησης. Η ομάδα υγείας επέλεξε το παραπάνω θέμα αφενός μεν να υπάρξει πληροφόρηση του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης του Κέντρου υγείας Βελεστίνου  μέσω της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς για τον προληπτικό έλεγχο ΄΄ που σώζει ζωές προλαμβάνοντας την εξέλιξη της νόσου και να απομυθοποιηθεί η ιδιαιτερότητα της εξέτασης που συχνά αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για αναβολή της εξέτασης (κολονοσκόπησης)

Αφετέρου η πληροφόρηση του πληθυσμού για έναν σωστό υγιεινό τρόπο ζωής να μειώσει την εμφάνιση της νόσου μακροπρόθεσμα.

Μέσω της ημερίδας  έγινε ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τη δράση μας  που θα συνεχιστεί όλη τη χρονιά σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Επιστήμονες ανέλυσαν ο καθένας ξεχωριστά ανάλογα με την ειδικότητα τους τη σπουδαιότητα της πρόληψης.

Την ημερίδα συντόνισαν οι διευθυντές της χειρουργικής κλινικής  κ Λιούπης Αθανάσιος  και του Κέντρου υγείας Βελεστίνου  Σαρηγιάννη Φανή .

Η υπεύθυνη της ομάδας υγείας κ. Χασιώτη περιέγραψε το πρόγραμμα  πρόληψης του καρκίνου παχέος εντέρου που θα  πραγματοποιήσει η ομάδα υγείας σε συνεργασία με  τοπικούς φορείς.

Ομιλητές : Λύτρας Δημήτριος: επιμελητής Α χειρουργικής κλινικής

Κουλτσίδας Κυριάκος: επιμελητής Β΄ Γαστρεντερολογικής κλινικής

Η ημερίδα  έκλεισε ευελπιστώντας ότι ο σκοπός του προγράμματος για την κινητοποίηση και την ένταξη του τακτικού προληπτικού ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση  μπορεί να επιτευχθεί  με τη συμμετοχή όλων μας.

Μπαλαμώτη Σοφία : Ψυχολόγος Κέντρου Κοινότητας Δ. Ρήγα Φεραίου

Φάκα Ιωάννα : επιμελήτρια Β΄ Γεν Ιατρικής Κ.Υ Βελεστίνου

Χονδρογιάννη Νεοκλεία : Διαιτολόγος Κ.Υ Αργαλαστής

 

Δελτίο τύπου

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Ο κάθε αναγνώστης του karla.news μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του.

Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam).

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

 

 

Αναζήτηση

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο Σύνδεση

Τηλέφωνα Επικοινωνίας