Ημέρα Μνήμης για το Μαρτυρικό Ριζόμυλο

1
900 views

rizomilos-23-3-2015Χθες Δευτέρα 23 Μαρτίου, Ημέρα Μνήμης του Μαρτυρικού Χωριού Ριζομύλου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων σε μια σεμνή τελετή στο Ριζόμυλο για τη μνήμη των βασανισθέντων και εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές κατά την περίοδο 1940-1944.

Η κοινότητα Ριζομύλου καταστράφηκε με πυρπολήσεις και κανονιοβολισμούς τρεις φορές: την 23η Μαρτίου 1943 από τους Ιταλούς και την 9η Σεπτεμβρίου 1943 και την 6η Σεπτεμβρίου 1944 από τους Γερμανούς.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Αργύρης Κοπάνας δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «οι ηρωικοί προγονοί μας, όπως και οι εκτελεσθέντες και βασανισθέντες κάτοικοι του Μαρτυρικού Ριζομύλου, έδωσαν μια απάντηση και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή υποδούλωσης, υποταγής και ανελευθερίας. Γιατί όλα τα παραπάνω δεν αξίζουν σε κανέναν άνθρωπο και σε κανέναν λαό. Ωστόσο, ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Είναι διαρκής και διαχρονικός. Είναι συνυφασμένος με την πορεία του έθνους μας. Είναι αγώνας για αυτοδιάθεση και εθνική κυριαρχία. Για αξιοπρέπεια και εθνική υπερηφάνεια. Είναι αγώνας, που κερδίζουμε όλοι μαζί με ψυχή και με σθένος».

Ο αντιδήμαρχος Δ. Ρήγα Φεραίου Τριαντάφυλλος Γκογκινούδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στα γεγονότα της περιόδου εκείνης και το νόημα της θυσίας των αγωνιστών.

Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Αργύρης Κοπάνας, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και μαθητές των σχολείων.

Το παρών έδωσαν, επίσης, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γιώργος Ιβανούδης, οι αντιδήμαρχοι Βαγγέλης Παρσάς και Δημήτρης Παλλικάρης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Σκρίμπας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βάσω Χατζοπούλου και Θύμιος Γκουραβέλας, μαθητές και πλήθος κόσμου.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Φυσικά το παρόν στη σηματικότατη αυτή εκδήλωση, έδωσαν κια όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι των Φορέων του Ριζομύλου, όπως : Του Τοπικού Συνεταιρισμού, του Πολιτιστικού Συλλόγου του Συλλόγου Γυναικών, του Συλλόγου Συνταξιούχων,του Συλλόγου Γονέων και Καδεμόνων του Δ.Σχ. και του Αθλ. Συλλόγου ΑΣΤΕΡΑΣ .