ΕΠΑΛ Βελεστίνου, βράβευση για το «έξυπνο» κοτέτσι…

0
223 views

Το χορτάρι τελειώνει οι κότες δεν έχουν να φάνε άλλο και τότε το ρομπότ που έχει αισθητήρα χρώματος και βλέπει το καφέ χρώμα του χώματος από το έδαφος, αμέσως με τη δαγκάνα μετακινεί τον ορνιθώνα σε άλλο σημείο, όπου υπάρχει γρασίδι. Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιδέα με την οποία συμμετείχε το ΕΠΑΛ Βελεστίνου στον περιφερειακό διαγωνισμό ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα την περασμένη Κυριακή.

Για την ξεχωριστή αυτή πρωτοβουλία το σχολείο έλαβε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία των «Έξυπνων πόλεων» και προκρίθηκε για να διαγωνιστεί στην τελική φάση του διαγωνισμού στην Αθήνα σε λίγες εβδομάδες.

Υπεύθυνη της ομάδας ρομποτικής είναι η καθηγήτρια πληροφορικής κ. Μαρία Συκοπούλου, ενώ οι μαθήτριες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ήταν οι εξής: Αθηνά Ζενίδη, Πολυξένη Κουκουτσέλου, Αναστασία Περιστεροπούλου και Φωτεινή Στεργιούλα.

Ενωμένα Φροντιστήρια

«Η ιδέα αφορά στον μετακινούμενο ορνιθώνα που έχει ρόδες. Ο στόχος είναι να μετακινείται ο ορνιθώνας σε χώρο που έχει συνεχώς φρέσκο χορτάρι και έτσι τα πουλερικά είναι ελευθέρας βοσκής.

Μάλιστα από το σημείο που αφήνουν αναγεννάται το χορτάρι μέσα από την κοπριά χωρίς να πέφτουν τα λιπάσματα, άρα επιτυγχάνεται η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης. Το ρομπότ έχει αισθητήρα χρώματος που ανιχνεύει την αλλαγή του χρώματος στο έδαφος. Δηλαδή αν φαγωθεί το χορτάρι από τις κότες και μείνει το καφέ χρώμα του εδάφους, τότε το ρομπότ καταλαβαίνει τη διαφορά, μπαίνει σε λειτουργία, πιάνει με τη δαγκάνα του το κοτέτσι και το μετακινεί σε καινούριο χώρο που υπάρχει φυτρωμένο γρασίδι. Αυτή η ιδέα έγινε μοντέλο σε μακέτα και παρουσιάστηκε αποσπώντας το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων και των κριτών» τόνισε η κ. Συκοπούλου.

Η ίδια πρόσθεσε πως «η ομάδα ρομποτικής δημιουργήθηκε φέτος και είμαστε χαρούμενοι που θα συμμετάσχουμε στην τελική φάση του πανελλήνιου διαγωνισμού στην Αθήνα. Η ομάδα μας με την ιδέα έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία στην κατηγορία των έξυπνων πόλεων.
«Νιώθουμε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την επιτυχία της ομάδας ρομποτικής, γιατί αποδεικνύεται πως και τα περιφερειακά ΕΠΑΛ μπορούν να δημιουργούν και καινοτομούν εξίσου με τα σχολεία του αστικού κέντρου. Οι μαθητές μας με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών άντλησαν αφορμές και παραστάσεις από την ύπαιθρο και συνδύασαν την κτηνοτροφία με την πτηνοτροφία, την αγροτική ζωή με τις νέες τεχνολογίες και τη ρομποτική, πάντα μέσα στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης».

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.