Εορτή των Αγίων Βονιφατίου και Αγλαΐας της Ρωμαίας

0
407 views

agia-aglaiaΓιορτάζουμε σήμερα 19 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Βονιφατίου και Αγλαΐας της Ρωμαίας.

Οι Άγιοι Βονιφάτιος και Αγλαΐα έζησαν τον 3ο αιώνα μ.Χ. Η Αγλαΐα ανήκε στην τάξη των ευγενών και πλούσιων Ρωμαίων γυναικών και ήταν πάντα πρόθυμη στις ελεημοσύνες και στις διάφορες αγαθοεργίες. Ο Βονιφάτιος ήταν γραμματέας της περιουσίας της Αγλαΐας και επόπτης των κτημάτων της.

Όπως η Αγλαΐα, έτσι και αυτός ήταν εύσπλαχνος και φιλάνθρωπος.
Διαχειριζόταν την περιουσία της Αγλαΐας με πολλή τιμιότητα, και απέναντι στους υπηρέτες ήταν ευγενέστατος. Η ανεξέλεγκτη όμως καλοζωία “έδιωξε” την πνευματικότητα του Βονιφατίου και της Αγλαΐας. Άναψε την εύφλεκτη νεότητά τους και παρασύρθηκαν από τις ένοχες σαρκικές ηδονές.

Ευτυχώς όμως, ο έλεγχος των συνειδήσεών τους ήταν αυτός που τελικά επικράτησε.

Αμάρτησαν. Έκλαψαν και οι δύο πικρά. Αναρωτιόντουσαν αν θα τους δεχόταν και πάλι ο Θεός σαν ζωντανά μέλη της Εκκλησίας Του;! Γιατί όχι; Άλλωστε, ο Ίδιος είπε: «Χαρά γίνεται ενώπιον των Αγγέλων του Θεού επί ενι αμαρτωλώ μετανοούντι» (Λουκά, ΙΕ’ 10).

Δηλαδή, χαρά γίνεται στους ουρανούς, με την παρουσία Αγγέλων του Θεού, που συμμετέχουν στη χαρά αυτή, για έναν αμαρτωλό που μετανοεί. Με πολλή συντριβή λοιπόν, οι δύο μετανοούντες εξομολογήθηκαν το ηθικό τους “λάθος” σε έναν πνευματικό ιερέα και η ηθική τους επιστροφή και αναγέννηση ήταν πλέον γεγονός.

Έτσι αργότερα ο Βονιφάτιος πέθανε μαρτυρικά για την πίστη στην Ταρσό της Κιλικίας, και η Αγλαΐα, αφού πούλησε τα υπάρχοντά της, αφιέρωσε τη ζωή της στην ανακούφιση των φτωχών και των αρρώστων.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονομάτων:
ΒΟΝΙΦΑΤΙΟΣ: (από το λατινικό bonus + fatus) =ο ευλογημένος.
ΑΓΛΑΪΟΣ: (από το αγλαός, εκ του αγάλλομαι) = ο υπέρλαμπρος, ο ακτινονολών ωραιότητα και δόξα.

Απολυτίκιο:
Μαρτύρων την εύκλειαν ιχνηλατάσας θερμώς, Χριστόν ωμολόγησας επί απίστων στερρώς, σοφέ Βονιφάτιε, όθεν καθάπερ πλούτον αδαπάνητον, μάρτυς, δέδωκάς σου το σώμα τη σεμνή Αγλαΐα, εξ ου τω κόσμω πηγάζει ρώσις και έλεος.

Αγιορείτικο Βήμα

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.