Εξοργισμένοι με την Εκκλησία οι κάτοικοι σε Κεραμίδι και Βένετο – Ζητούν ξεκάθαρη θέση από τον Μητροπολίτη Ιγνάτιο

0
200 views

Σύσκεψη για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους κατοίκους του Κεραμιδίου και του Βένετου με τη Μονή Φλαμουρίου, μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσής της να καταθέσει δηλώσεις δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο,

που αφορούν εκτάσεις 15.000 σρεμμάτων περίπου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Οι κάτοικοι θα ζητήσουν από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο μια ξεκάθαρη απάντηση για το εάν η Μονή Φλαμουρίου θα δηλώσει στο Κτηματολόγιο τα κτήματα των πολιτών. Θεωρούν ότι παίζει με νομικίστικους όρους, ενώ τονίστηκε πως οι ζώνες στα χωριά με τις ιδιοκτησίες της Μονής οριοθετήθηκαν από την ίδια, χωρίς να ρωτήσει κανέναν. «Έγινε μονομερής οριοθέτηση», είπαν σήμερα και τόνισαν ότι ο κ. Ιγνάτιος θα πρέπει να διατυπώσει τη θέση του εγγράφως και ξεκάθαρα.

Στην έναρξη της σημερινής σύσκεψης ο κ. κ. Παλληκάρης εκ μέρους των πολιτών, δήλωσε ότι δεν τους ικανοποιεί η δήλωση του κ. Ιγνατίου γιατί στην ουσία τους παραπέμπει να διεκδικήσουν νομικά τις ιδιοκτησίες.
Εμένα προσωπικά δεν με ικανοποίησε η πρόταση του Μητροπολίτη. Εμείς δεν διεκδικούμε. Είναι δικά μας. Δεν ζητάμε να μας τα παραχωρήσει κάποιος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δ. Νασίκας τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια επιτροπή η οποία θα λάβει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο μιας συντεταγμένης πορείας. Η πρότασή αυτή συνάντηση την αντίδραση του κοινού και κυρίως νέων σε ηλικία ανθρώπων που τόνισαν ότι είναι αναγκαία η παρουσία όλων στις συναντήσεις που γίνονται. Σύμφωνα με τους ίδιους, η Εκκλησία πρέπει να πάρει το μήνυμα.
Ο κ. Νασίκας απάντησε πως δεν πρέπει να υπάρξουν συναντήσεις χωρίς συντεταγμένη πορεία.
Από τη σημερινή σύσκεψη απουσίαζαν, λόγω υποχρεώσεων, οι δικηγόροι Ν. Παπαπέτρου και κ. Βογιατζάκης.

Στη συνέχεια αναλύθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η τοποθέτηση του Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου. Όπως ειπώθηκε, η δήλωση του κ. Ιγνατίου ότι πρέπει να δοθεί μια νόμιμη και μόνιμη λύση υπέρ των κατοίκων, δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τη στάση που κρατά η Μονή. Τα «ναι μεν αλλά», όπως τονίστηκε, δεν πείθουν κανέναν και ο κ. Ιγνάτιος ακολουθεί την δια γραμμή με τον ηγούμενο της Μονής Φλαμουρίου.

Όταν ρωτήθηκε ο δήμαρχος εάν συμφώνησε να επισκεφθεί η Ζέττα Μακρή τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και να εκπροσωπήσει τους κατοίκους, ο κ. Νασίκας απάντησε αρνητικά και όλοι στάθηκαν απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία γιατί δεν αποδέχονται, όπως είπαν, διαιτησία στην περιουσία τους και δήλωσαν πως δεν ρώτησε κανέναν η κ. Μακρή για να τους εκπροσωπήσει.
Ο κ. Νασίκας δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρα στο πλευρό των κατοίκων και πρόσθεσε ότι δεν αναλαμβάνει ευθύνες για το τι κάνει ο καθένας . Όπως ειπώθηκε, η η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο έγινε για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Μεταξύ άλλων, κατατέθηκε πρόταση να απαγορευθούν οι παπάδες να εμφανίζονται στα χωριά και να μπουν πανό στα χωριά που να λένε «είστε ανεπιθύμητοι». Επίσης, ειπώθηκε ότι η Εκκλησία έχει άγριες διαθέσεις απέναντι στον κόσμο και τις περιουσίες του και πολλοί αναρωτήθηκαν με ποιόν τελικά είναι η Πολιτεία. «Να βάλει το κράτος τους παπάδες στη θέση τους», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σε ένα μήνα λήγει η προθεσμία για το Κτηματολόγιο και η Μονή Φλαμουρίου θα δηλώσει τα ίδια κτήματα με τους ιδιοκτήτες. «Θέλουν να μας σύρουν στα δικαστήρια για να αμφισβητηθούν οι περιουσίες μας, που τις έχουμε από πάπππου προς πάππου. Δεν θέλουμε τα κτήματα μας να τα πάρει ο παπάς», ήταν φράσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Τονίστηκε, επίσης, πως οι κτηματικές καλλιέργειες δεν είναι δυνατόν να περάσουν στη Μονή. Υπάρχουν κάτοικοι που τα κτήματα τους φαίνονται μισά καλλιεργήσιμα, μισά δασωμένα και αναρωτήθηκαν ορισμένοι αν είναι δυνατόν να πάρει τα κτήματα η Μονή.

Κατατέθηκε η πρόταση να γίνει συνάντηση της Επιτροπής με τον Μητροπολίτη και ότι το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί πρέπει να έχει και τις υπογραφές των βουλευτών.
Συμφωνήθηκε, τελικά, να συγκροτηθεί Επιτροπή Αγώνα μαζί με τους βουλευτές και να επιδιωχθεί συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ιγνάτιο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έξω από το γραφείο του, θα είναι δύο χωριά να διαμαρτύρονται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

Συμφωνήθηκε να ακολουθήσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενώ τις συνομιλίες με τον Μητροπολίτη θα αναλάβει η Επιτροπή και ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου. Η συνάντηση, θα επιδιωχθεί να γίνει μέχρι την Κυριακή , που συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος. Μετά από τα αποτελέσματα της συνάντησης, θα ακολουθήσουν συσκέψεις και λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά, προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω δράσεις.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια