Εκπαίδευση: Πρωτοβουλίες για έρευνα αιχμής στη Φυσική μέσα στα σχολεία

0
154 views

Εκπαιδευτικά σενάρια για την κατανόηση της Σύγχρονης Φυσικής στα αναλυτικά προγράμματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρουσιασθούν σε ημερίδα Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν εκπαιδευτικά σενάρια και εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δράσεων και πρωτοβουλιών και φιλοδοξούν να αποτελέσουν μέρος μίας συνολικής πρότασης για την ένταξη της Σύγχρονης Φυσικής στα αναλυτικά προγράμματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον η ημερίδα σηματοδοτεί την έναρξη της μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής δράσης για την ανάδειξη του δυναμικού της «επιστήμης των πολιτών» στην λειτουργία των μεγάλων ερευνητικών υποδομών όπως οι ανιχνευτές ATLAS και CMS στο CERN, το παρατηρητήριο βαρυτικών κυμάτων VIRGO και το τηλεσκόπιο νετρίνων ΚΜ3 στη Μεσόγειο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μία εικονική επίσκεψη στο κέντρο ελέγχου του παρατηρητήριου Βαρυτικών κυμάτων VIRGO στην Ιταλία και να συνομιλήσουν με ερευνητές στο χώρο της αστρονομίας Βαρυτικών κυμάτων. Στη συνέχεια θα λάβουν πληροφορίες για το πως μπορούν να μεταφέρουν αυτές τις δράσεις στη σχολική πράξη.

Όπως λένε οι εκπαιδευτικοί : «Διανύουμε μια περίοδο που η επιστήμη εξελίσσεται με αλματώδεις ρυθμούς και δίνει στην ανθρωπότητα διαρκώς νέες πληροφορίες και ανακαλύψεις που μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στην κατανόηση των μυστικών του Σύμπαντος. Ωστόσο, ενώ μπορούμε να λάβουμε πληροφορία για τις εξελίξεις στην επιστήμη με το πάτημα ενός κουμπιού, το χάσμα ανάμεσα στην εξέλιξη της επιστήμης και τη σχολική εκπαίδευση είναι πιο εμφανές παρά ποτέ.

Σημαντικές ανακαλύψεις στη Φυσική όπως αυτή των βαρυτικών κυμάτων ή του Μποζονίου Higgs, η «φωτογράφιση» μαύρων οπών ή η απόδειξη των ταλαντώσεων των νετρίνων παραμένουν μακριά από τα αναλυτικά προγράμματα και το εκπαιδευτικό υλικό που παρουσιάζεται στους μαθητές. Ταυτόχρονα οι πολίτες πληροφορούνται για τα μοναδικά αυτά επιτεύγματα χωρίς να κατανοούν την επίδραση που μπορούν να έχουν για την καθημερινή τους ζωή. Θα μπορούσαν άραγε τα θέματα αυτά να ενταχθούν στο σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα με τρόπο συστηματικό και κατανοητό;

Είναι άραγε εφικτή η σύνδεση της έρευνας αιχμής με τη σχολική πραγματικότητα; Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να «εντάξουμε» τους πολίτες στην ερευνητική διαδικασία αναδεικνύοντας τη δύναμη της «επιστήμης των πολιτών»;»

Την ημερίδα διοργανώνει η Eλληνογερμανική Αγωγή και το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ, συνεχίζοντας την παράδοσή στη διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με όραμα τη σύμπραξη έρευνας και εκπαίδευσης στο χώρο της Σύγχρονης Φυσικής ανακοινώνουν τη διοργάνωση της ημερίδας επιμόρφωσης εκπαιδευτικών: «FRONTIERS Η ημερίδα διεξάγεται το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 12:00 – 18:00 στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παλλήνη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ημέρα Ανοιχτού Σχολείου που λαμβάνουν χώρα υπο την αιγίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και του Ι.Τ.Υ.Ε Διόφαντος. http://openschool.ea.gr. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους συμμετέχοντες μετά τη λήξη του εργαστηρίου. Για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών απαιτείται εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο http://openschool.ea.gr/register/ με αναφορά στο ενδιαφέρον για την παρακολούθηση της ημερίδας : . Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.Η ημερίδα αυτή και οι επακόλουθες εκπαιδευτικές δράσεις υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία FRONTIERS η οποία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται με τη σύμπραξη μεγάλων ερευνητικών και εκπαιδευτικών φορέων απο την Ελλάδα (Ελληνογερμανική Αγωγή, Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών του ΕΚΠΑ, ΕΜΠ), την Ιταλία (EGO- European Gravitational Observatory), την Ιρλανδία (Dublin City University), τη Γαλλία (Paris Centre for Cosmological Physics) και την Πορτογαλία (NUCLIO- Nuclio-núcleo Interactivo De Astronomia).

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια