Εκδρομή στην ιστορία από το ΓΕΛ Βελεστίνου

Εκδρομή στην ιστορία από το ΓΕΛ Βελεστίνου

Το Κάστρο του Πλαταμώνα, στη διαδρομή για Θεσσαλονίκη, είναι

γνωστό σε όλους αλλά άγνωστο ως ιστορικό μνημείο, μιας που οι περισσότεροι περνούν χωρίς να σταματήσουν.

Με μία ιστορία που ξεκινά από το Βυζάντιο, συνεχίζεται στην Τουρκοκρατία και διατρέχει τη νεότερη ιστορία μας, όπως το ιστόρησε στους μαθητές ο ξεναγός του τόπου μας, ιστορικός Γιώργος Σαββανάκης, που συνόδευσε το Γενικό Λύκειο Βελεστίνου στη διαδρομή, δεσπόζει στην περιοχή και προσφέρει πανοραμική θέα.

Οι μαθητές περιηγήθηκαν στις περιμετρικές κι εσώτερες περιοχές του εκτεταμένου Κάστρου μαθαίνοντας για την καίρια και ιστορική θέση του στον ελλαδικό χώρο. Είναι το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της βόρειας-κεντρικής Ελλάδας, με τα τρία βασικά χαρακτηριστικά των μεσαιωνικών φρουρίων: τον πρώτο περίβολο, τον δεύτερο περίβολο -που αποτελεί και την ακρόπολη- και τον κεντρικό πύργο, ενώ μέσα στον χώρο του κάστρου διατηρείται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Η περιήγηση διανθίστηκε από λεπτομέρειες της μεσαιωνικής ζωής, και φυσικά φωτογραφίες με φόντο τη μαγευτική θέα του Αιγαίου.

Ωστόσο, στην περιοχή υπάρχει ένα ακόμη μαγευτικό αξιοθέατο, με απρόσμενο για τους μαθητές ενδιαφέρον: το Ναυτικό Μουσείο του Λιτοχώρου, στεγασμένο στους χώρους του Δημαρχείου, σε ένα καλοδιατηρημένο κτίριο. Ο παλιός ναυτικός και ξεναγός του Μουσείου, ο κύριος Αντώνης, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον στην ξενάγηση, αναφέροντας κάτι που οι περισσότεροι δεν ήξεραν: ότι το Λιτόχωρο, στους πρόποδες του Ολύμπου ήταν η 3η ναυτική δύναμη της νεότερης Ελλάδας (!) μετά το Ναύπλιο και το Γαλαξίδι, και το βασικό ορμητήριο κατάληψης από τους Έλληνες της Θεσσαλονίκης. Τα εκθέματα του Μουσείου εντυπωσίασαν όλους και, κατά γενική ομολογία, το Μουσείο ενθουσίασε τους μαθητές.

Διανθισμένη από γευστικά διαλείμματα στην τουριστική Παραλία Κατερίνης και στη δροσερή πλατεία του Λιτοχώρου, ήταν μια ευχάριστη, ήρεμη αλλά και άκρως εκπαιδευτική εκδρομή, την οποία όλοι απόλαυσαν.
www.taxydromos.gr

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Ο κάθε αναγνώστης του karla.news μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του.

Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam).

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

 

 

Search in Site

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email σας δεν δημοσιεύετε.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.