Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στην Άνω Κερασιά

0
517 views

Εκδήλωση τιμής στην Άνω Κερασιά πραγματοποίησε το ΔΣ του Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στην οποία παραβρέθηκαν αρκετοί αγωνιστές της περιόδου της Αντίστασης, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Η Άνω Κερασιά αποτέλεσε το κέντρο της αντίστασης της Μαγνησίας και έδρα του 34ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Για το ιστορικό της εκδήλωσης μίλησε ο πρόεδρος

της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Μαγνησίας Πολύβιος Γκέλης, ενώ ο Τ. Λέφας, μέλος της Διοίκησης, διάβασε τα ονόματα των κατοίκων της Κερασιάς που σκοτώθηκαν στους αγώνες 1941-1944 και 1946-1949 μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ και του ΔΣΕ.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφανιών από τους εκπροσώπους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και της Οργάνωσης Υπαίθρου του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Μαγνησία Θόδωρας Τσαλούχας, που τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές της 20ής του Σεπτέμβρη. Υπογράμμισε ότι η μόνη ψήφος, η πραγματική ελπίδα είναι στο δρόμο που αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των μονοπωλίων και του κεφαλαίου, στην πάλη με στόχο να πάρει η εργατική τάξη με τους συμμάχους της την εξουσία και να οικοδομήσουν τη δική τους κοινωνία, είναι η ψήφος ενίσχυσης στο ΚΚΕ.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Αγγελής, που στάθηκε ιδιαίτερα στις θυσίες του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης και τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής μέσα στις γραμμές του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ.

Στα σπίτια των Κερασιωτών είχαν εγκατασταθεί η διοίκηση του 54ου, το αναρρωτήριο, η Επιμελητεία, η Συμμαχική Αποστολή, το συνεργείο ραπτικής και τα μαγειρεία. Στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής ήταν το συνεργείο όπλων. Γενικά οι κάτοικοι της Άνω Κερασιάς πρόσφεραν τα μέγιστα στον αγώνα και πολλοί Κερασιώτες και Κερασιώτισσες έπεσαν νεκροί σε διάφορες μάχες. Την 6η Απρίλη του 1944, ισχυρές γερμανικές δυνάμεις κινήθηκαν προς την Άνω Κερασιά. Μια ομάδα εφεδροΕΛΑΣιτών με δικιά τους πρωτοβουλία προσπάθησε να τους σταματήσει. Έπεσαν όλοι νεκροί. Φτάνοντας οι Γερμανοί στην Άνω Κερασιά έκαψαν τα περισσότερα σπίτια. Όμως το δεύτερο τάγμα του 54ου Συντάγματος υποχρεώνει τα γερμανικά στρατεύματα σε υποχώρηση προς την Κάτω Κερασιά. Βαρύ το τίμημα που πλήρωσαν τα δύο χωριά Άνω και Κάτω Κερασιά.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια