Εκδήλωση μνήμης στην Κερασιά για τη δράση των Γερμανών

1
1.093 views

kerasia-mnimeioΜε τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το ολοκαύτωμα της Άνω Κερασιάς το παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ οργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής, την Κυριακή 28 Σεπτέμβρη και ώρα 11 το πρωί, στο χώρο του μνημείου της Άνω Κερασιάς.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΓΙΑ   ΑΝΩ  ΚΕΡΑΣΙΑ

Αμέσως μετά την είσοδο των κατοχικών στρατευμάτων στην Ελλάδα ξεκινούν οι κινήσεις για οργάνωση της Αντίστασης ενώ αργότερα, Δεκέμβρης του 1942, φτάνει στη Κερασιά η πρώτη ανταρτοομάδα με καπετάνιο τον Κώστα Κατσίνο (Κατσαντώνη),σταλμένη από τον Κίσαβο με εντολή του Αρχηγείου Ολύμπου-Κίσαβου.

Η ομάδα είναι ολιγομελής, χωρίς κανένα οργανικό σχήμα. Με την εμφάνιση της προσχωρούν σε αυτήν 15 καταδιωκόμενοι από τη Ζαγορά και άλλα χωριά του Πηλίου.

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη 1943 αρχίζουν οι Οργανώσεις να ενισχύουν την ομάδα με τους πρώτους εθελοντές. Έτσι βγαίνει στο βουνό και μια ομάδα από μονίμους αξιωματικούς, όπως ο Ανθ/γος Σπύρος Φραγγινέας και οι μόνιμοι Ανθ/γοι Αλέκος Μεταφτσής και Θανάσης Πατινάρης. Μια ομάδα από Ευέλπιδες ανεβαίνει στην Κερασιά για να ενταχθεί στα αντάρτικα τμήματα όπως επίσης και μια άλλη ομάδα από τους Παναγιώτη Οικονόμου, Γιώργος Οικονόμου, Αντώνη Αντωνιάδη, Κλεόβουλο Χριστόδουλο, Μιχάλη Καραγιάννη και άλλους.

Ταυτόχρονα ξεκινάνε από το Νότιο Πήλιο μια ομάδα με επικεφαλής τον Λάζαρο Ιωαννίδη και τον γιατρό Στάθη Ανέστη (Σκούρα). Την ομάδα επίσης αποτελούν διωκόμενοι της περιοχής Λαύκου-Αργαλαστής που τους συγκέντρωσε ο Μιχάλης Παπαδάμος. Στην ομαδα αυτήν είναι και  ο Νίκος Ευαγγελίτσης (Κυπαρίσης) ο Νίκος Κρασούλης (Πιπίνος) και άλλοι.

Ενώ η ομάδα κατευθύνεται προς την άνω Κερασιά, με ενδιάμεσους σταθμούς τις Μηλιές και τον Άγιο Λαυρέντη συναντάει και άλλους καταδιωκόμενους  καθώς και τέσσερις χωροφύλακες από τον σταθμό Αγριάς με τον οπλισμό τους.

Στις 14 Φλεβάρη βγαίνει στο βουνό, σταλμένος από την οργάνωση Βόλου ο Θανάσης Κουφοδήμος (Πηλιορείτης) που θα γίνει ο καθοδηγητής και καπετάνιος του αντάρτικου της περιοχής. Επίσης αρχές Φλεβάρη ανεβαίνει στην   Άνω Κερασιά μαζί με άλλους 6 ο έφεδρος υπολοχαγός Λευτέρης Κατσώλας (Παντελής).

Οπλισμός : Τουφέκια όλων των τύπων Γκράδες,Τούρκικα,Βουλγάρικα Εγγλέζικα και άλλα.

Ρουχισμός: Μεγάλες ελλείψεις σε ιματισμό και υπόδηση. Οι περισσότεροι ήταν με πολιτικά ρούχα, και λίγοι με ένα συνδυασμό πολιτικών και στρατιωτικών ρούχων.

Εκπαίδευση: Οι περισσότεροι αντάρτες ήταν ανεκπαίδευτοι. Έγιναν έμπεδα στην Άνω Κερασιά για την εκπαίδευση.

Επιμελητεία: Η διατροφή είχε εξασφαλιστεί από τις οργανώσεις των χωριών και του Βόλου.

Υγειονομική περίθαλψη: Γίνονταν με εθελοντική προσφορά από γιατρούς των γύρω χωριών και τον Βόλο. Ο γιατρός Νίκος Κωνσταντινόπουλος είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του στους αντάρτες.

Στις αντάρτικες ομάδες υπήρχε πειθαρχία αλληλοσεβασμός και συντροφικότητα. Τα παραπτώματα τιμωρούνταν αυστηρά ακόμα και με θάνατο.

Η Άνω Κερασιά αποτέλεσε το κέντρο της αντίστασης της Μαγνησίας και έδρα τού 54 Συντάγματος του ΕΛΑΣ     

Στα σπίτια των Κερασιωτών είχαν εγκατασταθεί η διοίκηση του 54 Συντάγματος, το αναρρωτήριο, η  επιμελητεία, η Συμμαχική αποστολή το συνεργείο Ραπτικής,και τα μαγειρεία ήταν κοντά στην βρύση του χωριού. Στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής ήταν το συνεργείο όπλων.

Γενικά οι κάτοικοι της Άνω Κερασιάς πρόσφεραν τα μέγιστα στον αγώνα και μεγάλη βοήθεια στους αντάρτες.

Στην Μονή Σουρβιάς από την Άνοιξη του 1943 υπήρχαν τα τυπογραφεία του Κ.Κ.Ε και Ε.Α.Μ και εκεί εκδίδονταν η εφημερίδα ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ του Ε.Α.Μ Μαγνησίας,η ΛΕΥΤΕΡΙΑ της οργάνωσης Βόλου του Κ.Κ.Ε, η εφημερίδα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καί οί εφημερίδες της Ε.Π.Ο.Ν Μαγνησίας ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ καί ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ.

Την 1η Απρίλη του 1944, ισχυρές γερμανικές δυνάμεις κινήθηκαν προς την άνω κερασιά. Μια ομάδα εφεδροελασιτών με δικιά τους πρωτοβουλία προσπάθησε να τους σταματήσει. Έπεσαν όλοι νεκροί.

Φτάνοντας οι Γερμανοί στην Άνω Κερασιά έκαψαν τα περισσότερα σπίτια και την εκκλησία με τον γέρο παππά μέσα. Όμως το δεύτερο τάγμα του 54ου συντάγματος υποχρεώνει τα γερμανικά στρατεύματα σε υποχώρηση προς την κάτω Κερασιά.

Βαρύ το τίμημα που πλήρωσαν τα δύο χωριά Άνω και Κάτω Κερασιά.

Κάτω Κερασιά

Οι γερμανοί έκαψαν 125 σπίτια και κατέστρεψαν κτηνοτροφικά και γεωργικά εργαλεία. Τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου και το εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννη. Το δημοτικό σχολείο και το διώροφο κοινοτικό κατάστημα. Η πλατεία του χωριού ήταν διαλυμένη από τα τανκς. Έκαναν μεγάλες ζημιές στην πέτρινη τοξωτή γέφυρα.

Άνω Κερασιά

Έκαψαν 120 διώροφα σπίτια, τον ιερό ναό των αγίων 12 αποστόλων και 3 εξωκλήσια. Το δημοτικό σχολείο. Το κοινοτικό κατάστημα και μεγάλες ζημιές στην πλατεία του χωριού και στην τοξωτή γέφυρα. Έσφαξαν πάρα πολλά οικόσιτα ζώα και γιδοπρόβατα.

Όμως κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου εμφανίζεται στην Άνω Κερασιά η πρώτη ομάδα καταδιωκομένων που αποτελείται από Κερασιώτες και αγωνιστές από τα Κανάλια. Αυτή η ομάδα έδωσε την πρώτη μάχη με την αστυνομία των καναλιών το καλοκαίρι του 1946.

Θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά. Όμως έστω και με αυτά τα λίγα μπορούμε να καταλάβουμε το μεγαλείο του αγώνα που αναδείχθηκε σε αυτήν την περιοχή.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια