Εκδήλωση για τον Άρη Βελουχιώτη διοργανώνει η Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου τημ Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 20:00 

Ο Άρης Βελουχιώτης (κατά κόσμον Θανάσης Κλάρας), αποτέλεσε το σύμβολο αγώνα ενός λαού που πάλεψε με νύχια και με δόντια τον ντόπιο και ξένο φασισμό. Αποτέλεσε μια φωτεινή επαναστατική προσωπικότητα, υποκείμενο ενός ρεύματος που οραματίστηκε την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά κάθε σκλαβιάς, που πορεύθηκε μέχρι το τέλος στη βάση των ιδανικών του, κατανοώντας βαθιά το συσχετισμό της εποχής του, μία περίοδο που τα κυρίαρχα ρεύματα του κινήματος αδυνατούσαν να καταλάβουν την ίδια την πραγματικότητα.

Αυτή του η στράτευση των έκανε εχθρό και σύμβολο. Εχθρό ενός σάπιου αστικού συστήματος και σύμβολό της ασυμβίβαστης πάλης.

Ενωμένα Φροντιστήρια

Ο τρόπος που μελετάμε την ιστορία και εκτιμούμε τα αποτελέσματά της δεν έχει ως στόχο να στήσει “αγωνιστικά εικονοστάσια” και να εξιδανικεύσει καταστάσεις. Η ιστορία εξάλλου είναι αποτέλεσμα της κίνησης της εργαζόμενης πλειοψηφίας και των πρωτοπόρων ρευμάτων της.

Ο φασισμός όμως δεν τελείωσε τη δεκαετία του 40. Δε θα ήταν εξάλλου αυτό δυνατόν καθώς ο εμφύλιος αναβάπτισε όλη την κοινωνική μαυρίλα με το μανδύα της “εθνικοφροσύνης”. Το κράτος έχει πάντα συνέχεια εξάλλου.

Στις μέρες μας, στην εποχή της κρίσης του καπιταλισμού, τα φασιστικά, εθνικιστικά και ρατσιστικά ρεύματα γίνονται στοιχείο στήριξης του πυρήνα της αστικής πολιτικής. Οι κλυδωνισμοί και η κοινωνική αστάθεια στρέφουν όλο και περισσότερο την κυρίαρχη πολιτική στις ιστορικές της βάσεις, του αυταρχισμού, της βίας, της ξενοφοβίας, του “μασκαρεμένου” θεσμικού φασισμού. Προϊόντα αυτής της κίνησης είναι η ανάδυση φασιστικών – ναζιστικών κομμάτων και κυρίως ο προωθούμενος κοινωνικός εκφασισμός σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής. Από το νέο μεγαλοιδεατισμό στο Αιγαίο, μέχρι την αντιμεταναστευτική πολιτική και από την ομοφοβία και την πατριαρχία μέχρι την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων και τη δίωξη των αγωνιστών.

Κι όμως, η αστική πολιτική “πουλάει” αντιφασιστικό στη δίκη της ΧΑ, την ίδια ώρα που η “δημόσια κατήγορος”, η εντεταλμένη του κράτους, η εισαγγελέας της δίκης ξεπλένει τους νάζι. Το σύγχρονο αστικό κράτος διεκδικεί το μονοπώλιο του “θεσμικού φασισμού”, αλλά δεν ξεχνάει και τα πιστά σκυλιά του. Σχέσεις συνέχειας και λεπτών ορίων, απόλυτα εχθρικές όμως για το λαό.

Σε αυτό το πλαίσιο η Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας Βόλου, επιχειρεί να “σκαλίσει” την ιστορία και τα βήματα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, του Άρη, να αναδείξει τη μάχη με το φασισμό και να βρει τα νήματα που τη συνδέουν με τη σύγχρονή αντιφασιστική πάλη, διοργανώνοντας εκδήλωση με τίτλο: “Στα βήματα του Άρη. Οι νέοι αγώνες κόντρα στο φασισμό και το σύστημα εκμετάλλευσης”. Η εκδήλωση θα περιέχει οπτικοακουστικό υλικό που έχει συλλεχθεί από το Γ. Μάγγο( καθηγητή), ο οποίος θα είναι και βασικός ομιλητής. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 20:00 στον ανοιχτό υπαίθριο χώρο της Λέσχης εργαζομένων και νεολαίας στην οδό Μεταμορφώσεως 19 και θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.