Εκατομμύρια ευρώ για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες –Τι δίνει η κυβέρνηση σε δήμους & Περιφέρειες

  0
  158 views

  Πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζει να μοιράσει η κυβέρνηση σε δήμους, Περιφέρειες και επιχειρήσεις τοπικών κοινωνιών προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες και οι κατάλληλες υποδομές ώστε να μετακινηθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα.

  Ο συγκεκριμένος κυβερνητικός σχεδιασμός τέθηκε επί τάπητος στη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης για το μεταναστευτικό, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλου Γεωργιάδη και του Ειδικού Γραμματέα Υποδοχής Μάνου Λογοθέτη.

  Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη αποφασίστηκε η να υπάρξουν γενναίες χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και κονδύλια της ΕΕ προς τους ΟΤΑ της χώρας ώστε να διαμορφώσουν χώρους υποδοχής που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις Περιφέρειες της ενδοχώρας.

  Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του Υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Στην κατεύθυνση αυτή το επόμενο διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών θα έχει επαφές με τους Περιφερειάρχες αλλά Κεντρικές Ενώσεις των δήμων. Ο κ. Θεοδωρικάκος αναμένεται να παρουσιάσει στους Τοπικούς άρχοντες και τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν προς Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να διαμορφωθούν και να συντηρηθούν οι συγκεκριμένες δομές.

  Ταυτόχρονα η κυβέρνηση και σε μια προσπάθεια να ενισχύσει οικονομικά της τοπικές κοινωνίες που θα υποδεχτούν τα «κύματα» προσφύγων και μεταναστών, ανέθεσε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να αναζητήσει ξενοδοχεία και σπίτια που θα μισθωθούν ώστε να εγκατασταθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Με το συγκεκριμένο μέτρο θα υπάρξει ισχυρό οικονομικό κίνητρο τόσο για επιχειρηματίες, όσο και για ιδιώτες οι οποίοι θα νοικιάσουν τους χώρους τους έναντι σημαντικών αντιτίμων.  Η περίοδος μίσθωσης αφορά τουλάχιστον ένα εξάμηνο, με δυνατότητα του υπουργείου για μονομερή παράταση ακόμη 6 μηνών.

  Μέσω των μισθώσεων και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πρόσφυγες και μετανάστες θα λαμβάνουν χρήματα (επιδόματα) τα οποία θα χρησιμοποιούν για τη διαβίωση τους με αγορές στα τοπικά καταστήματα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει – μέσω των οικονομικών κινήτρων – να αμβλύνει τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως να περιορίσει τις «φωνές» που αντιδρούν στην μετακίνηση των συγκεκριμένων ανθρώπων.

  Print Friendly, PDF & Email

  Σχόλια

  σχόλια