Εγγραφές στα εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου

0
708 views

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου συνεχίζει με συνέπεια και γνώση τη διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών, με κυρίαρχη την τέχνη του αργαλειού. Οι εγγραφές συνεχίζονται, ενώ τα μαθήματα των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών, που φέτος κλείνουν 10 χρόνια από την αναβίωσή τους αποτελώντας μια σειρά από εξαιρετικές προτάσεις, ξεκινούν την 1η Οκτωβρίου. Πρόκειται για δράσεις που η αφετηρία τους εντάσσεται στο πρώτο ξεκίνημα του ΛΕΒ (1920) με τα εργαστήρια κεντητικής, ασπροκεντήματος και ραπτικής. Μια σπουδαία δραστηριότητα με κοινωνική προσφορά, παρέχοντας εκπαίδευση σε γυναίκες της περιοχής, που αποζητούσαν να μάθουν τέχνες για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Αργότερα προστέθηκε και η τέχνη του αργαλειού. Από το πρώτο εργαστήριο Υφαντικής, το 1949, έως και το 1988 που ο τομέας αυτός έσβησε, υπήρξαν σημαντικές προσωπικότητες της τοπικής μας κοινωνίας, που υπηρέτησαν την υφαντική με αφοσίωση, προσφέροντας επί μακρόν και ανιδιοτελώς εργασία, όπως οι αείμνηστες, Ε. Μπρισίμη, Μ. Γκέκου, Χ. Χρυσοχοΐδη, Λ. Καπουρνιώτη, Μ. Ποταμιάνου, Β. Μυτιληναίου, Ε. Κόκκαλη, Χ. Καλούση, Κ.Ψιώτα κ.ά.. Έτσι τα παλιά εργαστήρια (υφαντικής, κεντημάτων, πλεκτικής, ραπτικής, καλλιτεχνικών κατασκευών) του Λυκείου εξελίχθηκαν με το χρόνο σε μια κοιτίδα εκπαίδευσης και πολιτισμού, συμβάλλοντας σ’ ένα παραδοσιακό κλάδο της τοπικής παραγωγικής οικονομίας και αναδεικνύοντας την καλλιτεχνική ευαισθησία των γυναικών. Μετά την βιομηχανοποίηση των παραγομένων ειδών, οι δράσεις αυτές ατόνησαν. Το Λύκειο όμως με προτεραιότητα την αναβίωσή τους, κατάφερε, προ δέκα ετών, να επαναλειτουργήσει τα εργαστήρια αυτά.

1.Εργαστήριο Υφαντικής: Τα τελευταία σαράντα χρόνια στην Ελλάδα, το νήμα της Υφαντικής κινδυνεύει να χαθεί. Το εργαστήριο του αργαλειού του ΛΕΒ, ξαναπιάνει το νήμα και το προσφέρει στους ενδιαφερομένους. Οι εκπαιδευόμενοι, μέσω της θεωρητικής και τεχνικής κατάρτισής τους, αποκτούν ικανοποιητική εκφραστική ικανότητα της τέχνης. Σκοπός της λειτουργίας του εργαστηρίου αυτού- που ο χώρος του φέρει το όνομα «Μαρία Γκέκου»- είναι αφενός η διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών και αφετέρου, η ένταξή τους στην καθημερινότητά μας. Να κινητοποιήσει τις γυναίκες να ξανακαθήσουν στους έντεκα ξαναστημένους αργαλειούς του εργαστηρίου, προσφέροντας τη χαρά της δημιουργίας με μια καινοτόμα πρόταση. Γιατί όχι και επαγγελματική διέξοδο σε μία κρίσιμη εποχή, όπως η σημερινή. Το ενδιαφέρον καταγράφεται θετικό και το σπουδαιότερο είναι η ανταπόκριση των νέων ανθρώπων, κυρίως γυναικών (ελάχιστοι είναι οι άνδρες) που τους ενδιαφέρει η μοναδική αυτή τέχνη, που η γνώση τους είναι πολύτιμο στοιχείο του άυλου πολιτισμού. Εκπαιδεύτρια υφαντικής: Kερασία Καρκαλά.

2. Εργαστήριο Κεντήματος: Στο εργαστήριο αυτό διδάσκονται οι παραδοσιακές τεχνικές χειρός του λασέ και του μακραμέ, με σχέδια από την αστική και παραδοσιακή μας παράδοση. Οι κεντήστρες από περιοδικά εποχής και πλούσιο αρχείο κεντημάτων ξεσηκώνουν τα σχέδιά τους με θέματα που ποικίλλουν. Κάποια σχέδια αποτελούν δάνεια από τον φυτικό και τον ζωικό κόσμο. Άλλα έχουν ανθρώπινες μορφές. Άλλα εργόχειρα πρωτοτυπούν, είτε παρουσιάζοντας σχέδια art deco ή και συνδυασμούς τεχνικών, δημιουργώντας έργα ασυνήθιστης ομορφιάς, που στολίζουν τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού ή και άλλα χρηστικά μικροαντικείμενα καθώς και κοσμήματα.

3-4. Εργαστήρια Κοπτικής- Ραπτικής και Πλεκτικής: τα εργαστήρια σχεδιασμού -ραψίματος στον τομέα του ενδύματος και των αξεσουάρ καθώς και της πλεκτικής σε μοντέρνες εφαρμογές έχουν και αυτά μακραίωνη ιστορία στο Λύκειο, αφού η λειτουργία τους είχε εδραιωθεί στον Μεσοπόλεμο. Και μπορεί σήμερα το ράβε-ξήλωνε να ακούγεται κάπως αναχρονιστικό, αλλά η εποχή μας αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Το βελόνι ραψίματος και οι βελόνες της πλεκτικής είναι στην πρώτη γραμμή της μόδας και τα σεμινάρια κοπτικής, ραπτικής και πλεξίματος κερδίζουν, διεθνώς και στην Ελλάδα, ολοένα και περισσότερο έδαφος. Έτσι ξαναζωντανεύονται παραδοσιακές ενασχολήσεις που έχουν χρηστική και αισθητική αξία, προσφέροντας ένα αντίδοτο στη δημιουργική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου και συμβάλλοντας στην οικιακή οικονομία. Εκπαιδεύτρια στα τμήματα κεντήματος και πλεκτικής: Ράνια Παπακωνσταντίνου.
Εκπαιδεύτρια στο τμήμα ραπτικής: Λαμπρινή Καραΐσκου.

Τα παραπάνω εργαστήρια στεγάζονται σε εκμισθωμένο χώρο 150 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένα. Η λειτουργία τους συνεχίζεται έως και τον Ιούνιο. Η εκπαίδευση εμπλουτίζεται με συναφείς διαδραστικές δράσεις, που συμβάλλουν στην απόκτηση ερεθισμάτων για τους εκπαιδευόμενους με τρόπο βιωματικό και ευχάριστο. Η λειτουργία τους διανθίζεται συχνά με μικρές εκθέσεις χειροποίητων δημιουργιών των εκπαιδευομένων, των υπευθύνων εκπαιδευτριών αλλά και μελών της Εφορείας Υφαντικής, προσφέροντας προτάσεις για όμορφα, χρηστικά και οικονομικά δώρα, ενώ δέχονται και ειδικές παραγγελίες. Σημειώνεται ακόμη ότι οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων προσφέρουν τις γνώσεις τους και με μορφή σεμιναρίων, όπως τα συνεχιζόμενα σεμινάρια προς τους φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Μετα-βιομηχανικός Σχεδιασμός» της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (υπεύθυνος Καθηγητής Α. Ψυχούλης).

Φέτος στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει για δεύτερη συνεχή χρονιά μουσειοπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και των δυο σχολικών βαθμίδων, αφιερωμένο στην Υφαντική, Ο τίτλος του προγράμματος είναι «Κλώθοντας και υφαίνοντας…» και έχει ως βασικό στόχο να δώσει βιωματικά ερεθίσματα στα παιδιά πάνω στην πανάρχαια αυτή τέχνη, μια από τις σημαντικότερες μορφές λαϊκής τέχνης. Υπεύθυνη μουσειοπαιδαγωγός: Aποστολία Αρμπελιά.
Η διεύθυνση των παραπάνω εργαστηρίων είναι: Δον Δαλεζίου & Ρ.Φεραίου. Πληροφορίες-εγγραφές καθημερινά στη Γραμματεία του Λ.Ε.Β., 2421033938, 2421305753 και στα τηλέφωνα: 6981725591, 6983280725, 6973814134 και 6978186879.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια