Εβραίος πρόσφυγας που ξέφυγε από τη λαίλαπα των εκτελέσεων των Ναζί δραπετεύοντας με την οικογένειά του από την Αυστρία στη Γαλλία στη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου άφησε στη διαθήκη του 2 εκατομμύρια ευρώ στο γαλλικό χωριό Chambon-sur-Lignon (Chambon-sur-Lignon) προς όφελος των κατοίκων, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης που τους έκρυψαν και μέχρι το τέλος του πολέμου τους προστάτευσαν από τις διώξεις των Ναζί.

Ο Εβραίος Erich Schwam έφτασε πρόσφυγας στο χωριό της νοτιοανατολικής Γαλλίας, με τους γονείς και τη γιαγιά του τον Φεβρουάριο του 1943.

Έφτασαν εκεί από το στρατόπεδο του Rivesaltes στην Γαλλία το 1942, ένα από τα πολλά στρατόπεδα που λειτουργούσαν ως φυλακές των Ναζί για τους Εβραίους.

Ενωμένα Φροντιστήρια

Ο Schwam, πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου 2020 σε ηλικία 90 ετών και αποφάσισε να κάνει το χωριό έναν εκ των δικαιούχων της περιουσίας του σε «ευγνωμοσύνη» για την στάση των κατοίκων τουπριν από 78 χρόνια.

«Είναι ένα μεγάλο ποσό για το χωριό», δήλωσε ο δήμαρχος Jean Michel Eyreau στο CNN, ο οποίος διευκρίνισε πως θέληση του Schwam είναι να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και πρωτοβουλίες για νέους, ιδίως για υποτροφίες.

Το Chambon-sur-Lignon, βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο οροπέδιο στη νοτιοανατολική Γαλλία, και κατοικούνταν από μια μεγάλη προτεσταντική κοινότητα, γνωστή για την προσφορά καταφυγίων σε όσους έχουν ανάγκη και σε όσους διώκονταν για θρησκευτικούς ή πολιτικούς λόγους.

Περίπου 2.500 Εβραίοι προστατεύθηκαν κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου από το χωριό, των οποίων οι κάτοικοι τιμήθηκαν ως «Δίκαιοι μεταξύ των Εθνών» από το Ισραήλ με το βραβείο Yad Vashem Holocaust.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.