ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ: Η αγωνία κορυφώνεται – Χρεοκοπία για Ελλάδα και επιστροφή στην δραχμή

0
395 views

tsipras-xreokopiaGuardian: Δραματική κίνηση, που οδηγεί την Ευρώπη σε αγωνία

– Daily Mail: Πιθανή η χρεοκοπία και η επιστροφή στη δραχμή…
Telegraph: Ουρές έξω από τις τράπεζες για τους Έλληνες μετά τη σοκαριστική ανακοίνωση για δημοψήφισμα

Εδώ και πολλές εβδομάδες η Ελλάδα, η κρίση και οι άκαρπες συνομιλίες είναι πρώτο θέμα στα διεθνή Μέσα. Για μία ακόμη μέρα, έχουν έναν ακόμη λόγο, να γράφουν για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όταν και ανακοίνωσε πως την Κυριακή 5 Ιουλίου, θα προβεί σε δημοψήφισμα, ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός εάν η κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί τους όρους της συμφωνίας που οι θεσμοί προτείνουν.

Με μια δραματική κίνηση που οδηγεί ολόκληρη την Ευρώπη σε αγωνία, όπως αναφέρει ο Guardian, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε στο κυβερνητικό συμβούλιο που συγκάλεσε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής πως θα έπρεπε να εξαγγείλει δημοψήφισμα, αφού οι πιστωτές, στην προσπάθεια σύναψης συμφωνίας, τού πρότειναν πως πρέπει να συνεχιστεί η λιτότητα.

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως τα μέτρα λιτότητας που οι δανειστές θέλουν να επιβάλλουν στην Αθήνα, θα τεθούν προς ψήφιση από τον ελληνικό λαό.

Daily Mail: Πιθανή η χρεοκοπία και η επιστροφή στη δραχμή

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητεί δημοψήφισμα για τους όρους του πακέτου διάσωσης που πρότειναν οι δανειστές στην Αθήνα, ανοίγοντας το δρόμο για μια ψηφοφορία που θα αποφασίσει αν η χτυπημένη από την κρίση χώρα θα παραμείνει στο ευρώ. Πιθανή απόρριψη της πρότασης των δανειστών, ίσως οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από το ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διεμήνυσε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως πρέπει να δεχθεί τη συμφωνία, αλλιώς η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με μια πιθανή χρεοκοπία.

Η συμφωνία διάσωσης θα πρέπει να γίνει αποδεκτή, προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, γράφει η Daily Mail και προσθέτει πως αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ, ενώ πιθανότατα αυτό θα σημαίνει και επιστροφή στη δραχμή.

Πάντως, μετά και το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εργάζονται πυρετωδώς ετοιμάζοντας ένα «Plan B», καθώς η χώρα παραμένει σε αδιέξοδο με τους διεθνείς πιστωτές της.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως θα πρέπει να «κλειδώσει» μια συμφωνία μέχρι αύριο, ώστε να μπορεί να επικυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, πριν ανοίξουν οι αγορές το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας, αποχωρώντας από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή ήταν «προκλητικός», αφού διεμήνυσε πως η Αθήνα θα παλέψει για τις αρχές της ΕΕ, οι οποίες δεν βασίστηκαν σε «εκβιασμό και τελεσίγραφα». Ο ίδιος την παρασκευή δήλωσε: «Θα αγωνιστούμε για τις ευρωπαϊκές αρχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού».

Telegraph: Ουρές έξω από τις τράπεζες για τους Έλληνες μετά τη σοκαριστική ανακοίνωση για δημοψήφισμα

Η σοκαριστική ανακοίνωση για δημοψήφισμα στην Ελλάδα προκάλεσε κρίση στο τραπεζικό σύστημα, όπως γράφει ο Telegraph. Όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο Αλέξης Τσίπρας ανήγγειλε την ψηφοφορία που έχει προκαλέσει πανικό, μετά από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Το ερώτημα που θα τεθεί στον ελληνικό λαό είναι το κατά πόσον ή όχι η χώρα είναι διατεθειμένη να δεχθεί τη συμφωνία που πρότειναν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ερμηνεύεται ως μια στρατηγική διαχείρισης του κινδύνου εκ μέρους του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Telegraph, ενώ σημειώνει πως και ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν ήταν πρωθυπουργός το 2011, είχε προσπαθήσει να προτείνει κάτι αντίστοιχο.

Ωστόσο, εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός πως οι Έλληνες από τα ξημερώματα του Σαββάτου συρρέουν στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης για να βγάλουν τα χρήματά τους.

Μετά τη «δραματική κίνηση» του Αλέξη Τσίπρα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχει πλέον καμία συμφωνία στο τραπέζι, γίνονται συζητήσεις πάνω σε ένα «Σχέδιο Β», ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο και του ελέγχου κεφαλαίων.
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2015/06/blog-post_6627.html

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια