Γνωριμία εκπαιδευτικών με το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας

0
233 views

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας επισκέφτηκαν το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού της Κάρλας και παρακολούθησαν την παρουσίαση των προγραμμάτων που θα υλοποιούνται αυτή τη χρονιά από την υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Σταματία Μωραΐτη, όπως επίσης και την ξενάγηση στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και στη λίμνη από τον πρόεδρο Σωτήρη Γκανάτσιο.

Σε συνεννόηση αρχικά με την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Μαγνησίας Σοφία Κανταράκη, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα, και σε συνεργασία με τον υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΠΔΕ Αντώνη Αντωνίου, ο κ. Γκανάτσιος προσκάλεσε, με ένα πλούσιο πρόγραμμα ενδιαφερομένους εκπαιδευτικούς και από τις δυο βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Μέλημα του προέδρου είναι οι εκπαιδευτικοί να διαμορφώσουν μια πλήρη εικόνα για τα προγράμματα, αλλά και για την πορεία της λίμνης Κάρλας στον χρόνο και για τον πολλαπλό τρόπο με τον οποίο επέδρασε και επιδρά σε ποικίλους τομείς του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, έτσι ώστε στο πλαίσιο μιας μετέπειτα εκπαιδευτικής επίσκεψης οι μαθητές να προσλάβουν καλύτερα μηνύματα και γνώσεις μέσω μιας βιωματικής διαδικασίας, εφαρμόζοντας τις μεθόδους της ομαδοσυνεργατικής, της ανακαλυπτικής μάθησης και της δραματοποίησης με παιγνιώδη διάθεση.

Το παιδικό εργαστήρι του Μουσείου φιλοξενεί και προσφέρει ποικίλες δραστηριότητες στους μικρούς επισκέπτες-μαθητές, σε ομάδες προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και σε συμμετέχοντες στα Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, αλλά και ο χώρος του Μουσείου, άνετος, κατάλληλα διαμορφωμένος και άρτια εξοπλισμένος τεχνολογικά προσφέρεται στον επισκέπτη ως χώρος διοργάνωσης διαλέξεων, ημερίδων, μουσικών εκδηλώσεων και θεατρικών παραστάσεων.

Μετά το πέρας της παρουσίασης ο κ. Γκανάτσιος βράβευσε τους υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων για τη συμβολή τους στην επιτυχή διεξαγωγή της δράσης, ενώ η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Μαγνησίας Σοφία Κανταράκη, εντυπωσιασμένη από τον προσεγμένο και προσεκτικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου, επεσήμανε την σπουδαιότητα διάδοσης της σημασίας του λιμναίου πολιτισμού ως τοπική πολιτιστική κληρονομιά κι ευχαρίστησε τον κ. Γκανάτσιο υποσχόμενη να επαναληφθεί και σε δεύτερη φάση η εκπαιδευτική επίσκεψη.

Το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας οδεύει προς τον 15ο χρόνο λειτουργίας του έχοντας δεχτεί αυτά τα χρόνια γύρω στις 24.000 επισκέπτες, κυρίως μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς με άξονα πάντα τη λίμνη Κάρλα. Αυτοί, άλλωστε, είναι και οι πυλώνες δράσης του Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας και του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. που διαχειρίζεται το Μουσείο: Η προβολή του κάρλιου πολιτισμού στην ιστορική του διαδρομή και η προστασία του περιβάλλοντος της λίμνης Κάρλας.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια