Γιορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ψαράδων στα Κανάλια, ας μας προστατεύει όλους, αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές που ζούμε

0
164 views

Ο Ναός είναι κτίσμα βυζαντινών αυτοκρατόρων, πιθανώς των Κομνηνών. Βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή, 1 χιλιόμετρο έξω από τα Κανάλια.

Μέχρι το 1968 ήταν λειτουργικός. Τότε κατέρρευσε η στέγη του και παρέμεινε κλειστός μέχρι σήμερα, για περισσότερα από 40 χρόνια. Τη δεκαετία του ΄80 ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες συντήρησης οι οποίες εν τέλει ευοδώθηκαν με την ολοκλήρωση του έργου συντήρησης και αποκατάστασης.

Ένα χλμ. περίπου νότια απ’ τα Κανάλια – πάνω στο δρόμο που ενώνει το χωριό με την εθνική οδό Βόλου –Λάρισας-υπάρχει ένα θαυμάσιο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου. Πριν την αποξήρανση της λίμνης Κάρλας ο ναός βρισκόταν στις όχθες της λίμνης και προστάτευε τους ψαράδες τις δύσκολες ώρες που η λίμνη φουρτούνιαζε. «Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ήταν άκρη της λίμνης (παραλία)», γράφει ο Ηλ. Λεφούσης.

Ενωμένα Φροντιστήρια

Σημείο αναφοράς για τους παρακάρλιους κατοίκους ο άγιος Νικόλαος συνδέθηκε ποικιλότροπα με τη ζωή τους και ως προστάτης Άγιος και ως φυσικός χώρος που περιτριγυρίζει το ναό.

Προστάτης των ψαράδων ο Άγιος Νικόλαος αλλά και του χωριού από τους Τούρκους , όπως διασώζουν θρύλοι λαϊκοί. Επίσης, ο αύλειος χώρος του ναού πρόσφερε την απλωσιά του για τη συσκευασία και το εμπόριο των φρούτων (παλιότερα) και συνδέθηκε με μέρες ξενοιασιάς & αργίας, όπως η πρωτομαγιά.

Χρόνια Πολλά

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.