ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΟΥΛΕΖΑΣ: Νομικές διεκδικήσεις κατά του Δημοσίου, Τραπεζών, ΟΤΑ, ΔΕΗ & άλλων ΝΠΔΔ εξαιτίας covid19

0
34

Νομικές διεκδικήσεις κατά του Δημοσίου, τραπεζών, ΟΤΑ, ΔΕΗ & άλλων ΝΠΔΔ εξαιτίας covid19
Ανετράπη ο οικονομικός σχεδιασμός επιχειρήσεων.

Επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες στρέφονται ομαδικά κατά του κράτους ζητώντας αποζημιώσεις και μειώσεις φόρων εισφορών δόσεων κλπ λόγω απρόοπτης μεταβολής συνθηκών Άρθρο 388ΑΚ

Διότι αυτή η απροσδόκητη μεταβολή λόγω της πανδημίας προκάλεσε αιτιωδώς την υπέρμετρη επάχθεια της παροχής των οφειλετών ενόψει και της αντιπαροχής.
Τα γεγονότα αυτά πρέπει να είναι απρόβλεπτα για τους συμβαλλόμενος κατά τον χρόνο σύναψης της σύμβασης σύμφωνα με τους κανόνες της συνήθους επιμέλειας δλδ δεν απαιτείται τα γεγονότα να χαρακτηρισθούν ως ανωτέρα βία.

Η εκπλήρωση της παροχής από τον εκάστοτε οφειλέτη καθίσταται δυσχερής δυσβάσταχτη για αυτό σε βαθμό μη ανεκτό από την έννομη τάξη σύμφωνα με τις αρχές της καλής πίστης και της επιείκειας και συνεπώς σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλεται η αναπροσαρμογή λύση της σύμβασης.

Χιλιάδες οφειλέτες έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία η οικονομική καταστροφή αντιμετωπίζουν δυσχέρειες για την εκ μέρους τους εκπλήρωση η τήρηση της σύμβασης.
Συνδρομή των ανωτέρω προϋποθέσεων γεννά κατά τηνΑΚ 388 διαπλαστικό δικαίωμα του θιγόμενου από την απρόοπτη μεταβολή των συνθηκων οφειλέτη χωρίς δική του υπαιτιότητα να ζητήσει από το Δικαστήριο την αναπροσαρμογή ή την λύση της σύμβασης.

Σύμφωνα με την διάταξη ΑΚ 388 η αναπροσαρμογή ή λύση της σύμβασης προϋποθέτει την έκδοση διαπλαστικης δικαστικής απόφασης.
Το έκτακτο συμβάν κρίνεται αντικειμενικά.

Ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να ασκήσει το διαπλαστικό δικαίωμα είτε με διαδικαστική Αγωγή ή Ανταγωγή είτε κατ’ ένσταση δλδ με αυτοτελή αμυντικό ισχυρισμό κατά της Αγωγής με την οποίαν ζητείται η αναγνώριση της υποχρέωσης του από την Σύμβαση ή καταδίκη του στην οφειλόμενη συμβατική παροχή.

Η πανδημία εκτροχίασε τον οικονομικό προγραμματισμό πολλών επιχειρήσεων (Εμπόριο,Τουρισμός) που υπολόγιζαν σε βελτιούμενα και αυξανόμενα εισοδήματα και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους καθιστάμενοι υπερήμεροι και αδυνατούντες να καταβάλλουν τα οφειλόμενα.

Οι οικονομικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην αγορά λόγω του covid-19 ισοδυναμουν με εκείνες είναι αντίστοιχες των Μνημονίων καθώς το οικονομικό περιβάλλον μεταβλήθηκε άρδην.

Ο αριθμός ανέργων, αστέγων θα αυξηθεί δραματικά και σημαντικός αριθμός νέων θα μεταναστεύσει και θα εγκατασταθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Θα προκληθεί νέα ανθρωπιστική Κρίση.
Τακτικά δικαστήρια στα πλαίσια διάχυτου παρεμπιπτόντος ελέγχου της συνταγματικότητας των ΠΝΠ με τις οποίες διετάχθη η αναστολή λειτουργίας Επιχειρήσεων ενδεχομένως κρίνουν αυτές αντισυνταγματικές.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΟΥΛΕΖΑΣ
Δικηγόρος
Athens
lawofficenoulezas@gmail.com

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.