Αυστηρές προδιαγραφές για τους παιδικούς σταθμούς – Tο σχέδιο του ΥΠΕΣ που στάλθηκε στους δήμους

0
603 views

mathitessxoleioΠροδιαγραφές με το υποδεκάμετρο και όχι με βάση τις ανάγκες που πρέπει να πληρούν χώροι προσχολικής αγωγής περιέχει το σχέδιο υπουργικής απόφασης του υπουργείουΕσωτερικών που στάλθηκε στους δήμους, σύμφωνα με το οποίο θα δίνονται οι άδειες λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών της χώρας. Στη χώρα από τους ΟΤΑ και τις

Επιχειρήσεις τους λειτουργούν σήμερα περίπου 1.750 παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, εκ των οποίων οι 77 στον Δήμο Αθηναίων. Με βάση τις προδιαγραφές που προτείνονται, πολλοί από τους εν λειτουργία βρεφονηπιακούς σταθμούς, ειδικά στον Δήμο Αθηναίων, θα πρέπει να κλείσουν, κάτι που βέβαια σημαίνει ότι εκατοντάδες νήπια θα έμεναν εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών. Στην πρωτεύουσα είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί σε όλους τους παιδικούς σταθμούς ο απαιτούμενος από το σχέδιο υπουργικής απόφασης προαύλιος χώρος, για παράδειγμα, καθώς οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί στεγάζονται σε παλαιά κτίρια.

Ο Δήμος Αθηναίων είχε αναθέσει έρευνα στο ΕΜΠ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής Νίκο Μπελαβίλα (με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος «Ιωάννης Λάτσης»), που αφορούσε στις δυνατότητες στέγασης και σίτισης του μεγαλύτερου αριθμού παιδιών στο πλαίσιο του δήμου σε ένα πολιτισμένο και ασφαλές περιβάλλον. Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του 2014 και κατέδειξε ότι η πλειονότητα των 77 δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών λειτουργεί σε κτίρια που δεν παρουσιάζουν σοβαρά τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα. Από τους υπάρχοντες όμως σταθμούς μόνο πέντε στεγάζονται σε κτίρια που έχουν κτιστεί ως εκπαιδευτήρια, ενώ οι υπόλοιποι σε άλλα κτίρια με κάποιες τροποποιήσεις.

Πάντως, τα αυστηρά κριτήρια που αφορούν συγκεκριμένα τετραγωνικά για κάθε χώρο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι εξυπηρετούν και τις ανάγκες των νηπίων, ιδιαίτερα έτσι όπως διαμορφώνονται οι νέες παιδαγωγικές αντιλήψεις. «Ο σχεδιασμός των παιδικών σταθμών οφείλει, ιδανικά, να ανταποκρίνεται στους στόχους που τίθενται κάθε φορά από τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα. Το περιβάλλον των σταθμών είναι καλό λοιπόν να μην είναι στατικό, μονοσήμαντο και αυστηρά προκαθορισμένο ως προς τις ηλικίες και τις εκπαιδευτικές λειτουργίες», τονίζει στην “Καθημερινή” η κ. Μαρία Ηλιοπούλου, αντιδήμαρχος για το Παιδί του Δήμου Αθηναίων.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Προηγούμενο άρθροΚριτική στη δημοτική αρχή Ρήγα Φεραίου από τον Χαρ. Πάσχο
Επόμενο άρθροΠέφτουν από τα capital controls και οι βάσεις
Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για τον εαυτό του... Ας γνωριστούμε με τον Καυστικό λοιπόν. Με λένε Γιάννη και ανήκω στην γενιά των σαραντάρηδων. Έχω δυο μεγάλες αγάπες στην ζωή μου, την πένα μου και τις εξερευνήσεις. Ωστόσο, η επιστήμη του ελέγχου του νου ήταν πάντα το στοίχημα με τον εαυτό μου. Από τότε που με θυμάμαι, ήθελα απλά να κρίνω τα κοινά με τον δικό μου τρόπο - και τα κατάφερα. Διάβασα πολύ, θυσίασα πράγματα, προσπάθησα να γίνω όσο καλύτερος μπορούσα, και η προσπάθεια συνεχίζεται. Πνεύμα ανήσυχο και δραστήριο, δεν σταματώ να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου, να παρακολουθώ ανελλιπώς τα δρώμενα σε όλα τα χωριά του δήμου μας και να τα σχολιάζω με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο. Ευχαριστώ τους ιδιοκτήτες του karlanews για την αποδοχή τους. Ευχαριστώ επίσης προκαταβολικά όλους εσάς που θυσιάζετε τον πολύτιμο χρόνο σας για να διαβάσετε τις απόψεις μου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.