Από σήμερα η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

0
480 views

100doseisΥπουργείο Οικονομικών: «Είναι πλέον Νόμος του Κράτους»

Ανεβαίνει σήμερα στη Διαύγεια η εγκύκλιος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία σε μέχρι και 100 δόσεις,  όπως δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στον απόηχο των πληροφοριών που θέλουν το συγκεκριμένο μέτρο να έχει προκαλέσει εμπλοκή στην επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα.

Ο υπουργός έκανε γνωστό πως οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται στα ασφαλιστικά Ταμεία για να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται με την συγκεκριμένη ρύθμιση.

«Η Ελλάδα είναι ένα κράτος ανεξάρτητο και οι νόμοι του κράτους εφαρμόζονται, η κυβέρνηση αποφάσισε μονομερώς για τις 100 δόσεις, κάτι που συζητούσαμε δύο χρόνια», δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Εν τω μεταξύ το Σάββατο, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε ρητή διαβεβαίωση πως η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε έως και 100 δόσεις θα εφαρμοστεί κανονικά, ως ψηφισμένος νόμος του κράτους. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», σύμφωνα με το οποίο με γραπτή επιστολή τους οι επικεφαλής της Τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015. Το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί χωρίς νέα μέτρα.

Αν και δεν επιβεβαίωναν την ύπαρξη της επιστολής, στο υπουργείο Οικονομικών έλεγαν ότι ποτέ και σε κανένα μέτρο φοροελάφρυνσης δεν συμφώνησε η Τρόικα (όπως πχ στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση) αλλά όλα εφαρμόστηκαν με την ανοχή της. Με την έννοια αυτή, η άρνηση της Τρόικα δεν είναι πρωτοφανής ούτε μπορεί να εμποδίσει την εφαρμογή του μέτρου.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.