Αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Ριζόμυλο

0
1.279 views

karnavali_rizomylouΑπό τη δεκαετία του 1910 το Ριζόμυλο ήταν σχεδόν το επίκεντρο της ευρύτερης και όχι μόνο περιοχής, για τα Αποκριάτικα Δρώμενα ιδιαίτερα της Καθαρής Δευτέρας (Κρέμασμα σκυλιών – Λαϊκό Δικαστήριο, φασολάδα, κρασάκι, νηστίσιμα, Χάσκα με τον χαλβά, χορός και πολύ γλέντι)

Το 1965 ιδρύθηκε ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΙΖΟΜΥΛΟΥ “ΔΙΑΠΛΑΣΗ” και από τότε άρχισαν οι

εκδηλώσεις να παίρνουν οργανωμένη μορφή. Το 1982 όμως και μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου καταργήθηκε το <Κρέμασμα των σκυλιών> (εννοείτια κρέμασμα από την κοιλιά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κακώσεων για τα σκυλιά), και αντ΄αυτού, (το οποίο αναβιώνεται πάλι με ομίωμα σκυλιού), αποφασίσθηκε η οργάνωση ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ, όπως το εξηγούμε παρακάτω στο πρόγραμμα της Καθαρής Δευτέρας.

ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΡΑΓΚΑΒΕΛΑ (ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ)
Εδώ και 20 χρόνια περίπου αρκετοί νέοι και άνδρες του χωριού κάθε Δευτέρα πριν την Καθαρή Δευτέρα, μαζεύονται σε Τσιπουράδικο του χωριού και γλεντάνε όπως αυτοί ξέρουν(με τρόπο Αποκριάτικο). Απαγορεύεται η παρουσία γυναικών και ανηλίκων, καθώς και η περιγραφή του γλεντιού.

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/2 ΩΡΑ 11 00
– Κυνήγι του κρυμένου Θησαυρού: Λαμβάνουν μέρος οι τρείς τελευταίες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Ριζομύλου. Με το τέλος του παιχνιδιού γίνεται η απονομή του Βραβείου στην νικήτρια τάξη και προσφέρονται συμβολικά δωράκια σε όλους τους συμμετέχοντες.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΩΡΑ 19.00
– Άναμμα της μεγάλης Φωτιάς στην Κεντρική Πλατεία του Χωριού.
– Διαγωνισμός καλύτερης Καρναβαλικής Αμφίεσης.
– Απονομές Βραβείων στους νικητές του Διαγωνισμού.
– Χορός και γλέντι γύρω από τη φωτιά μέχρι αργά το βράδυ. Το γλέντι βέβαια συνεχίζεται στα καταστήματα του χωριού.

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΩΡΑ 12.30
– Έναρξη της Μεγάλης Καρναβαλικής Παρέλασης, στην οποία φέτος συμμετέχουν εκτός από ομάδες και θέματα Ριζομυλιώτικα, αλλά και οργανωμένα θέματα και ομάδες από τον Βόλο, την Ν.Αγχίαλο και από Τοπικά Διαμερίσματα του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

– Τα θέματα που έχουν επιλεγεί χαρακτηρίζονται από το καυτό χιούμορ, τη φαντασία, την ευρηματικότητα, την μεγαλοπρέπεια, τον όγκο τους και την πολυχρωμία τους, την Αναβίωση των Παραδόσεών μας, την Πολιτική Σάτυρα, το ποικίλο θέαμα και το γέλιο.

– Τα θέματα θα είναι πεζοπάρα και τα άρματα θεαματικά που θα σκορπούν τον θαυμασμό και το γέλιο, εισπράττοντας το χειροκρότημα του κόσμου, που προβλέπεται να κατακλύσει το Ριζόμυλο από νωρίς το πρωί της Καθαρής Δευτέρας.

– Με το τέλος της καρναβαλικής παρέλασης το γλέντι θα συνεχιστεί στο κέντρο της πλατείας μέ:
– Το Κρέμασμα του Σκυλιού (ομοιώματος), αλλά και ανθρώπων με ιδιαίτερα παραπτώματα -εκπλήξεις.
-Το Λαϊκό Δικαστήριο που θα αποφασίζει για την τύχη των παρανομούντων.
– Το Γαϊτάνάκι, την διανομή φασολάδας, λαγάνας, κρασιού και νηστίσιμων εδεσμάτων.

Και όπως πάντα οι Εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με γλέντι και χορό για όλους γύρω από την κρεμάλα, αλλά και στα καταστήματα του χωριού

Πρέπει να τονίσουμε ότι οι Εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΡΙΖΟΜΥΛΟΥ “Η ΔΙΑΠΛΑΣΗ” που φέτος κλείνει 50 χρόνια από την ίδρυσή του, και τον ΔΗΜΟ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ, η συμβολή του οποίου είναι πολύ μεγάλη.

Τέλος ευχαριστούμε και προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Νασίκα, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Γκογκινούδη Τριαντάφυλλο, όπως και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους εκείνους, που έμπρακτα στηρίζουν τις Εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να σκορπίσουν λίγη χαρά και λίγο κέφι σε όλους τους Δημότες, που δυστυχώς ακόμη περνάμε δύσκολες μέρες.

Τέλος καλούμε τους Δημότες μας, αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερηξς περιοχής (Μαγνησίας και Λάρισας), να παραβρεθούν στις ΡΙΖΟΜΥΛΙΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, για να περάσουν χαρούμενες και αξέχαστες στιγμές.

 

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Προηγούμενο άρθροΑνοικτά τα Ελληνικά Μάρκετ στο Στεφανοβίκειο την Καθαρά Δευτ
Επόμενο άρθροΗ καρναβαλική ατζέντα του Δήμου Ρήγα Φεραίου (τι θα δεις, που θα το δεις, που θα φας, τι θα πιείς)
Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για τον εαυτό του... Ας γνωριστούμε με τον Καυστικό λοιπόν. Με λένε Γιάννη και ανήκω στην γενιά των σαρανταπεντάρηδων. Έχω δυο μεγάλες αγάπες στην ζωή μου, την πένα μου και τις εξερευνήσεις. Ωστόσο, η επιστήμη του ελέγχου του νου ήταν πάντα το στοίχημα με τον εαυτό μου. Από τότε που με θυμάμαι, ήθελα απλά να κρίνω τα κοινά με τον δικό μου τρόπο - και τα κατάφερα. Διάβασα πολύ, θυσίασα πράγματα, προσπάθησα να γίνω όσο καλύτερος μπορούσα, και η προσπάθεια συνεχίζεται. Πνεύμα ανήσυχο και δραστήριο, δεν σταματώ να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου, να παρακολουθώ ανελλιπώς τα δρώμενα σε όλα τα χωριά του δήμου μας και να τα σχολιάζω με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο. Ευχαριστώ τους ιδιοκτήτες του karlanews για την αποδοχή τους. Ευχαριστώ επίσης προκαταβολικά όλους εσάς που θυσιάζετε τον πολύτιμο χρόνο σας για να διαβάσετε τις απόψεις μου.