Απαντήσεις στις ερωτήσεις αναγνωστών σχετικά με τις αλλαγές στους πλειστηριασμούς και καταθέσεις

0
442 views

tsixlisΓράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης 
Δικηγόρος Αθηνών 
Τι αλλάζει ως προς την τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού;

O πλειστηριασμός του ακινήτου θα γίνεται με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία. Οι

πλειστηριασμοί που θα διενεργούνται για χρέη προς τις τράπεζες θα έχουν ως τιμή εκκίνησης τις εμπορικές τιμές που ισχύουν στην παρούσα χρονική στιγμή και όχι τις αντικειμενικές αξίες.

Παρά το γεγονός, βεβαίως ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι πλασματικές, η φορολόγηση του ακινήτου γίνεται με βάση την αντικειμενική τιμή.
Ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου ορίζεται η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο κατάσχεσης. (Σήμερα ορίζεται η αξία που προκύπτει από τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου με αντικειμενικά κριτήρια, σύμφωνα με το ν. 1249/1982.
-Ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών,δεν προστατέυει την πρώτη κατοικία του οφειλέτη;
Με βάση το νομοσχέδιο που ψηφίζεται άυριο στην Βουλή των Ελλήνων,απενεργοποιείται ο κώδικας δεοντολογίας και οι προθεσμίες που έδινε στον οφειλέτη,ώστε να κριθεί μη συνεργάσιμος και να εκκινήσουν οι δικαστικές διαδικασίες εις βάρος του. Δηλαδή,επιταχύνονται οι διαδικασίες πλειστηριασμών και απενεργοποιείται ο κώδικας δεοντολογίας.
-Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς;
Με βάση το νομοσχέδιο που ψηφίζεται άυριο στην Βουλή των Ελλήνων,δεν προστατέυεται πλέον η πρώτη κατοικία.Η πρώτη κατοικία θα προστατέυεται,μόνο εάν ο ιδιοκτήτης αποδείξει στην τράπεζα πραγματική αδυναμία πληρωμής,η τράπεζα θα αποφασίζει την προσωρινή απαλλαγή του,από την διαδικασία πλειστηριασμού,αλλά θα απαιτεί την συνεχή ενημερωσή της,για την κατάσταση του οφειλέτη.
Η κυβέρνηση έχει προτείνει στους θεσμούς,την προστασία της πρώτης κατοικίας εώς το τέλος του 2015,υπό προ’υ’ποθέσεις:
H αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.
• Tο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 35.000 ευρώ.
• Tο σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας (συμπεριλαμβανομένης και της κύριας κατοικίας) να μην ξεπερνά τις 270.000 ευρώ. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται και τραπεζικές καταθέσεις οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 15.000 ευρώ.
-Τι εφαρμόζεται σήμερα για τους πλειστηριασμούς;
Ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών περιέχει γενικές αρχές συμπεριφοράς τόσο για τις δανείστριες τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες, με στόχο την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων εξυπηρέτησης ή οριστικού διακανονισμού οφειλών σε καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του δανειολήπτη.
Ο Κώδικας προβλέπει,  τις προθεσμίες και το ελάχιστο περιεχόμενο ενημέρωσης που οφείλουν να παρέχουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες και αντίστροφα. Οι διαδικασίες αυτές είναι πιο απαιτητικές για τους δανειολήπτες που κρίνονται μη συνεργάσιμοι και μπορεί να οδηγήσουν και σε πλειστηριασμό της οικίας τους.
-Εάν μεταβιβάσω το ακίνητο,πριν τον πλειστηριασμό,προστατέυομαι;
Αν η μεταβίβαση λάβει χώρα πριν ξεκινήσουν οι δικαστικές διαδικασίες, τότε δύσκολα θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα για δόλια μεταβίβαση. Αν όμως την ώρα που έχει εκδοθεί σε βάρος σας  η διαταγή πληρωμής, εσείς  μεταβιβάσετε το ακίνητο, τότε είναι πολύ πιθανό η τράπεζα να διεκδικήσει την ακύρωση της μεταβίβασης.
-Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε,περιλαμβάνει κούρεμα καταθέσεων;
Ναι,των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ,εάν κριθεί απαραίτητο,υπό προ’υ’ποθέσεις. Αν μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση, οι αρχές θα πρέπει να απευθυνθούν πρωτίστως στους μετόχους των τραπεζών.Αν δεν επαρκούν, τότε σειρά παίρνουν οι ομολογιούχοι.Το τρίτο στάδιο προβλέπει συμμετοχή των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού ιδρύματος.
-Ποιοί εξαιρούνται από το κούρεμα;
Δεν μπορεί να επέλθει κούρεμα: στις εγγυημένες καταθέσεις (έως 100.000 ευρώ), στις υποχρεώσεις που καλύπτονται με εξασφάλιση, συμπεριλαμβανόμενων των καλυμμένων ομολόγων και των υποχρεώσεων υπό μορφή χρηματοπιστωτικών μέσων που χρησιμοποιούνται για σκοπούς αντιστάθμισης κινδύνου,σε κάθε υποχρέωση που προκύπτει από την κατοχή περιουσιακών στοιχείων πελατών ή χρημάτων των πελατών,σε κάθε υποχρέωση που προκύπτει από καταπιστευτική σχέση μεταξύ του ιδρύματος  και ενός άλλους προσώπου,στις υποχρεώσεις προς ιδρύματα, οι οποίες έχουν αρχική ληκτότητα μικρότερη των επτά ημερών,στις καταθέσεις του ΤΕΚΕ και του Συνεγγυητικού,στις υποχρεώσεις σε οποιονδήποτε από τους εργαζόμενους, τους εμπορικούς πιστωτές, τις φορολογικές αρχές και τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων,στις υποχρεώσεις που έχουν εναπομένουσα ληκτότητα μικρότερη των επτά ημερών έναντι συστημάτων ή διαχειριστών συστημάτων.
Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.