Ανωνυμία ίσον ελευθερία

0
48

Απόστολος Κρητικόπουλος

Γράφω επώνυμα την άποψή μου εδώ και χρόνια, τόσο στον έγχαρτο τύπο αλλά και στα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τι σημαίνει να σε στοχοποιούν για τις πολίτικες/φιλοσοφικές/κοινωνικές απόψεις σου εκατοντάδες ανώνυμοι χρήστες, και να σε εξυβρίζουν όπως και να σε απειλούν με πολύ σκληρό και εκφοβιστικό τρόπο. Όμως, είμαι…

εντελώς υπέρ της ανωνυμίας στο διαδίκτυο για όσους την επιλέγουν.

Καταλαβαίνω ότι θα στεναχωρήσει η θέση μου κάποιους καλούς φίλους που έχουν δεχτεί και αυτοί (βάναυσες πολλές φορές) επιθέσεις από τον όχλο των «τρολς» στα ηλεκτρονικά μέσα.

Με ιδιαίτερη προσοχή για παράδειγμα έχω διαβάσει τις απόψεις του κ.Τζήμερου για το θέμα, που επιθυμεί να γράφουμε όλοι επώνυμα. Στο ζύγι της ελευθερίας όμως που έχω εγώ στο μυαλό μου, αν αρθεί η ανωνυμία στο διαδίκτυο, τότε θα παύσει να αποτελεί και βήμα ελεύθερης άποψης (όσο το επιτρέπουν βέβαια οι λογοκριτές του Facebook και του Twitter) για εκατομμύρια συνανθρώπους μας.

Βλέπετε, δεν έχει ο καθένας την άνεση να μπορεί να γράφει με το όνομά του. Θέλετε να το πείτε έλλειψη τόλμης; Χαρακτηρίστε το όπως νομίζετε. Η ρεαλιστική αποτύπωση είναι πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των απόψεων στα ηλεκτρονικά μέσα εκφράζονται από ονομαστικά μη ανιχνεύσιμους λογαριασμούς. Οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας, φοβούνται τον χαρακτηρισμό τους από το Κράτος, από την επιχείρηση που εργάζονται, από την στενή τους οικογένεια, από τους φίλους τους, από την κοινότητά τους. Γιατί είναι πραγματικά πολύ εύκολο να χαρακτηρίσεις κάποιον από ελάχιστες λέξεις και μόνο.

Ιστορικά υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που χαρακτηρίστηκαν λαθεμένα ή με δόλο, από μία και μόνο φράση τους, και μετά καταστράφηκαν αφού δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την οργή του επικριτή τους.

Οποιαδήποτε προσπάθεια μιας ουσιαστικά ενίσχυσης και επέκτασης του κατάπτυστου, αντισυνταγματικού και ανελεύθερου «αντιρατσιστικού» νόμου στην Βουλή μας, με προσπάθεια για φίμωση των ανώνυμων χρηστών του διαδικτύου, θα με βρει προσωπικά σφόδρα αντίθετο. Θα αποτελεί άλλο ένα προπύργιο της ελίτ για απόλυτη εξουσία επί του απλού λαού, αφού θα θέσει παραπάνω περίπλοκα πλαίσια για έλεγχο της σκέψης και της έκφρασής μας, κατά παράβαση του άρθρου 11 του Συντάγματός μας.

Αν είστε πολιτικός ή δημόσιο πρόσωπο και αισθάνεστε ενοχλημένος από τις απόψεις των ανώνυμων, σας έχω μια ειλικρινή πρόταση την οποία εφάρμοσα και εγώ: Συνηθίστε το.

*Ο Απόστολος Κρητικόπουλος είναι Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.